TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Jauns tūrisma produkts laukos – vēsturiskā mantojuma agrotūrisms

Latvijas un Lietuvas lauku tūrisma asociācijas jau gadu apvienojušās kopīgā Eiropas Savienības Interreg V-A Latvijas - Lietuvas programmas pārrobežu projektā “Lauksaimniecības tradīciju mantojums agro-tūrismā Latvijā un Lietuvā” (Agriheritage, LLI-65), lai iesaistītu lauksaimniecības vēsturisko mantojumu agrotūrismā. Par pamatu šim lauku tūrisma piedāvājumam ir lauku saimniecības, kurās tiek uzturētas pārmantotās tradīcijas lauksaimniecībā, zivsaimniecībā, amatniecībā, pārtikas ražošanā un pārstrādē.
Mācoties no iepriekšējām paaudzēm, arī no ienācējiem un citām tautām, vēlāk skolojoties un tiecoties pēc visa jaunā, esam no zirga vilkta arkla un kaklā uzkārtas graudu sētuves nonākuši līdz milzu traktoriem, kuri laukus apstrādā, sekojot navigācijai, un ekrānā parāda, cik tonnu labības šodien nokults. Tomēr arī mūsdienu saimnieks ar cieņu un pateicību dažkārt palūkojas pagātnē, neizmet vectēva darināto maizes abru un neatdod veco kuļmašīnu metāllūžņos. Viņš šīs pagātnes liecības labprāt rāda citiem, stāstot stāstu par savas dzimtas uzņēmēja un saimnieka garu.
Tas ir arī stāsts gan par “Latvijas Brūno”, no kuras piena izdodas vienīgais īstais Jāņu siers, gan par "Kaupo" rudziem, gan “Dindoņa gurķi”. Tas ir arī stāsts par visdažādāko laiku un kultūru ietekmēm, kas atstājušas pēdas mūsdienu lauku dzīvē un lauksaimniecībā - no Livonijas laikiem cauri Hercoga Jēkaba laikmetam, muižām kā saimnieciskās darbības centriem, Latvijas pirmās neatkarības gadiem ar daudziem jauninājumiem lauksaimniecībā, padomju gadiem, kuru atstātā ietekme un liecības kļūst par vēstures mantojumu - līdz pat šodienai. Tāpēc arī vēsturiskā mantojuma agrotūrisma devīze ir - Ražoju šodien, bet zinu, kā to darīja kādreiz!
Visi lauksaimniecības vēsturiskie aspekti un interesanti vēstures fakti par zemkopību, amatniecību, lopkopību, zivkopību un zveju, dārzeņkopību un dārzkopību izziņai un stāstu veidošanai un apkopoti “Lauku ceļotāja” mājas lapā: http://www.celotajs.lv/lv/c/brand/agriheritage/detailed.
Agroturisma saimniecības un ceļojumu maršruti
Gan Latvijas, gan Lietuvas teritorijā lauksaimniecība vairākus gadu tūkstošus bija galvenā saimniecības nozare, kas ietekmēja arī ēdienkarti, folkloru un sadzīves tradīcijas. Šobrīd vēsturiskā mantojuma agrotūrisma piedāvājums Latvijā un Lietuvā balstās uz vairāk kā 100 apmeklētājiem atvērtām lauku saimniecībām, interaktīviem muzejiem, privātām kolekcijām un citām vietām, kur var iepazīt lauku saimniecisko vēsturi un dažādu lauksaimniecības nozaru attīstības gaitu no pirmsākumiem līdz mūsdienu praksei.
Vēsturiskais mantojums agrotūrisma saimniecībās
•    Latvijā: http://www.celotajs.lv/lv/c/brand/agriheritage/farms
•    Lietuvā: http://www.atostogoskaime.lt/en/atviros-dienos-kaime/lankomi-ukiai
Katru no šīm saimniecībām varat apmeklēt atsevišķi – gan individuāli, gan grupā, kā arī, lai popularīzētu šīs saimniecības Latvijas un Lietuvas lauku tūrisma asociācijas izstrādājušas 10 tūrisma ceļojuma maršrutus, lai veicinātu ceļošanu un ilgāku uzturēšanos Latvijas un Lietuvas laukos.
Maršruti veidoti no 2 dienām līdz pat 12 dienām un veicami gan ar automašīnu, gan velosipēdu. Šie maršruti aizraujošā veidā jūs izvedīs pa vēstures līkločiem, sniegs ieskatu senajās un daudzveidīgajās augkopības, lopkopības, zvejošanas un zivkopības, kā arī lauku amatniecības tradīcijās, kas turpinājušās kopš zemkopības pirmsākumiem baltu apdzīvotajās teritorijās ap 2500. gadu pirms Kristus līdz mūsdienām.
Ceļojumu maršrutu aprakstos iekļautas apskates saimniecības, tuvumā esoši ievērības cienīgi objekti, kā arī ieteiktas nakšņošanas un ēdināšanas vietas. Maršruti pieejami latviešu, lietuviešu, krievu, angļu un vācu valodās.
Vēsturiskā mantojuma agrotūrisma maršruti: http://www.celotajs.lv/lv/c/brand/agriheritage/tours

Ceļojumu karte Latvijas un Lietuvas apceļošanai
http://www.celotajs.lv/lv/p/view/AgroturismaKarte

Vēsturiskā mantojuma agrotūrisma saimniecības un maršruti digitāli pieejami “Lauku ceļotāja” mājas lapā http://www.celotajs.lv/lv/c/brand/agriheritage, kā arī drukātā tūrisma kartē „VĒSTURISKĀ MANTOJUMA AGROTŪRISMS”. Karte veidota brīvdienu ceļojumiem Latvijas - Lietuvas pārrobežā, iepazīstot līdzības un atšķirības abu valstu lauku saimniekošanas vēsturē. Kartē atrodamas 102 vēsturiskā mantojuma agrotūrisma  vietas Latvijā (Latgalē, Kurzemē un Zemgalē) un Lietuvā (Aukštaitija, Žemaitija), 10 ceļojuma maršruti un informācija par transporta iespējām Latvijā un Lietuvā.
Šobrīd karte pieejama latviešu, lietuviešu un krievu valodā. Rudenī to izdosim arī vācu un angļu valodās. Karte pieejama “Lauku ceļotāja” birojā – Rīgā, Kalnciema ielā 40.
Lai popularizētu vēsturiskā mantojuma agrotūrisma vietu iekļaušanu ceļojuma plānos, „Lauku ceļotājs” plāno piedalīties trīs izstādēs, tuvākā no tām notiks jau drīzumā – AgroBalt 2018, 24.- 26.maijā, Viļņā, Lietuvā. Izstādē piedalīsimies kopā ar projekta partneriem Lietuvas lauku tūrisma asociāciju. Savukārt, rudenī plānojam piedalīties arī pasākumā „Lauki ienāk pilsētā”, kas notiek 8. septembrī Rīgā, kā arī plašākajā pārtikas izstādē Baltijas valstīs „Rīga Food 2018” no 5.-8. septembrim.
Izstādes laikā būs pieejamas jaunās kartes „VĒSTURISKĀ MANTOJUMA AGROTŪRISMS”, pastkartes, kā arī citi „Lauku ceļotāja” izdotie tūrisma materiāli.

3 Praktiskas rokasgrāmatas uzņēmējiem “Vēsturiskā mantojuma agrotūrisms”

Esam izdevuši 3 rokasgrāmatas lauku tūrisma uzņēmējiem - „Produkta izveidošana”, „Produkta kritēriji” un “Produkta mārketings” . Rokasgrāmtas izdotas ar mērķi palīdzēt izveidot, uzturēt un popularizēt vēsturiskā mantojuma agrotūrisma produktu. Rokasgrāmatas palīdzēs smelties ievesmu un sniegs prakstiskus padomus agrotūrisma produkta organizēšanā.
Rokasgrāmatas pieejamas gan drukātā veidā (“Lauku ceļotāja birojā)”, gan digitāli http://www.celotajs.lv/lv/news/item/view/762



Projekta mērķi
Projekta mērķis ir izveidot un popularizēt ilgtspējīgu pārrobežu agrotūrisma produktu, kas ir pieejams visā programmas teritorijā Latvijā un Lietuvā, tādējādi saglabājot kultūras mantojumu, attīstot un popularizējot uz tā balstītus produktus un pakalpojumus, kā arī veicināt tūristu skaita pieaugumu šajā reģionā. Par pamatu šim agrotūrisma produktam būs lauku saimniecības, kurās tiek uzturētas pārmantotās tradīcijas lauksaimniecībā, zivsaimniecībā, amatniecībā un pārtikas ražošanā un pārstrādē.

Projekta plānotie rezultāti
1. Lauku kultūras mantojumā balstīts agrotūrisma produkts (50 saimniecības Latvijā un 50 Lietuvā), saistītas 10 tūrisma maršrutos.
2. Izglītojošs atbalsts lauksaimniekiem agrotūrisma produktu veidošanā (produkta kritēriji, 3 rokasgrāmatu komplekts, informatīvie semināri, produkta akreditācija).
3. Mārketinga un popularizēšanas kampaņa.
Kopējais projekta budžets ir 235 881 Eur, no tā 200 499 Eur tiek finansēts no Eiropas Reģionālā Attīstības Fonda.
(http://latlit.eu/)
Šis raksts ir sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par saturu pilnībā atbild “Lauku ceļotājs”, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju   


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59868598sec.