TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Dabas aizsardzības pārvalde aicina svētku rotā neizmantot retos augus

Dabas aizsardzības pārvalde vasaras saulgriežu laikā aicina būt atbildīgiem un svētku rotā neizmantot retos un aizsargājamos augus, kā arī tos netirgot un neiegādāties. Kā ikkatru gadu, arī šajos Jāņos vides inspektori plāno apmeklēt zāļu tirgus pasākumus lielākajās Latvijas pilsētās, lai pārliecinātos par tirgotāju un pircēju godaprātu.

Vai tiešām visa laba Jāņu zāle, ko plūc Jāņu vakarā? Diemžēl no dabas saglabāšanas viedokļa šis teiciens nebūs gluži precīzs, jo saskaņā ar Sugu un biotopu aizsardzības likumu ir aizliegts ievākt un tirgot aizsargājamos augus.

“Daudzi augi mūsdienās ir kļuvuši reti sastopami, jo samazinājušās vai izzudušas tiem piemērotās dzīvotnes. Lai tie neizzustu pavisam, šādiem augiem piešķirts īpaši aizsargājamās sugas statuss, un to plūkšana un tirdzniecība Latvijā ir aizliegta. No bioloģiskā un dabas saglabāšanas viedokļa aizsargājamo augu ievākšana ziedēšanas laikā ir īpaši nevēlama, jo novērš jauno sēklu izsēšanās iespējas un tātad arī auga ilgtermiņa saglabāšanos,” pauž Dabas aizsardzības Pārvaldes ģenerāldirektors Juris Jātnieks.

Starp šīm aizsargājamām sugām ir Latvijā sastopamās orhidejas, tajā skaitā smaržīgā un zaļganā naktsvijole, dzegužpirkstītes, dzegužpuķes un dzegužkurpītes, dārza īrisu radiniece Sibīrijas skalbes un jumstiņu gladiolas. Šogad pirmssvētku laikā Pārvalde jau ir sākusi vienu administratīvā pārkāpuma lietvedību par naktsvijoļu pušķīša tirgošanu.

Pārvalde vērš uzmanību, ka krāšņa un iespaidīga svētku rota izdosies arī bez aizsargājamiem augiem. Rudzupuķes, margrietiņas, sarkanais un baltais āboliņš, asinszāle, nārbuļi, par šī gada augu atzītā madara un citi vasaras visgarākajās dienās ziedošie augi ir droši plūcami un liekami vainagā. Taču arī te aicinām ievērot mērenību un saudzību – augus neplēst ar saknēm un nemēģināt vienā piegājienā salasīt pilnīgi visas puķes pļavā. Lasot jāņuzāles jāpatur prātā, ka daudzi augi, tajā skaitā gundegas, velnarutki un latvāņi, ir bīstami un tie lai paliek pļavā.

Saskaņā ar Sugu un biotopu aizsardzības likuma 12. pantu ir aizliegts īpaši aizsargājamos augus vai to daļas lasīt, noplūkt vai izrakt, kā arī aizliegts pārdot, dāvināt, kolekcionēt vai audzēt savvaļā ievāktus aizsargājamos augus. Šādas aizliegtas darbības ir administratīvi sodāmas, piemērojot naudas sodu kā fiziskām, tā juridiskām personām, līdztekus, konfiscējot nelikumīgi iegūtos augus.

Jāņuzāļu lasīšana, telpu pušķošana un vainagu pīšana ir jau sen tautā iesakņojusies Līgo svētku tradīcija. Diemžēl ne katrs jāņubērns var lepoties ar spožām zināšanām īpaši aizsargājamo un saudzējamo augu atpazīšanā. Lai mazinātu situācijas, kad krāšņajos Jāņu vainagos iepīti ļoti reti, īpaši aizsargājami augus, kuru plūkšana ir aizliegta, aicinām iepazīties ar Dabas aizsardzības pārvaldes sagatavoto foto galeriju "Aizsargājamie augi". 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19212103sec.