TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Viesturdārzā atklāta restaurētā Aleksandra Triumfa arka

29. jūnijā, Viesturdārzā tika svinīgi atklāta Rīgas pieminekļu aģentūras restaurētā Aleksandra Triumfa arka (jeb Aleksandra vārti), kurai šogad apritēs 200 gadu.

„Ir paveikts ievērojams darbs, lai sakoptu šo nozīmīgo pieminekli un varētu tikt pienācīgi sagaidīti Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki. Bet pie sasniegtā neapstāsimies un jau nākamnedēļ piešķirsim līdzekļus arkas izgaismošanai, lai rudenī rīdzinieku un pilsētas viesu acīm būtu vēl lielāks baudījums,” uzsvēra Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Maksims Tolstojs.

Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Guntis Gailītis norādīja, ka Aleksandra arkai ir gara un sarežģīta vēsture. „Rīdzinieki var būt lepni, ka mums ir šāda arka. Tā ir vienīgā Baltijā un līdzīgas arkas ir vairākās lielākajās Eiropas pilsētās,” sacīja G.Gailītis.

Darbu gaitā veikta arkas attīrīšana, apmetuma atjaunošana, metāla medaljonu restaurēšana, dekoratīvo daļu atjaunošana, jumta atjaunošana, nosegumu atjaunošana, pamatu nostiprināšana. Tāpat arkas apkārtne atbrīvota no krūmiem un koku zariem.

Arkai šogad aprit 200 gadi. Aleksandra Triumfa arka celta laikā no 1815. gada līdz 1817. gadam par godu Krievijas uzvarai 1812. gada karā un Aleksandra I nopelniem franču karaspēka sakāvē.

Sākotnēji Aleksandra Triumfa arka atradās tagadējā Brīvības ielā pie VEF tilta, 1904. gadā tā tika pārvietota uz Šmerļa ielu, bet 1936. gadā novietota pašreizējā atrašanās vietā pie Viesturdārza.

Arka bija ļoti sliktā tehniskajā stāvoklī. Tās atjaunošanai pašvaldība atvēlēja 120 000 eiro un restaurēšanas darbus organizēja Rīgas pieminekļu aģentūra.

Sagaidot Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkus, Viesturdārzā veikta arī Dziesmu svētku pieminekļa aprūpe – notīrītas un novaskotas ģīmetnes, notīrīts no dolomīta blokiem veidotais mūris un atjaunoti soliņi. Tāpat Rīgas domes Mājokļu un vides departaments ir veicis apjomīgu darbu, lai atjaunotu parkā esošo strūklaku, kas priecēs rīdziniekus un pilsētas viesus arī pēc svētkiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15035391sec.