TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Iznākusi tradīciju burtnīca «Zaļumballes»

Starpnozaru mākslas grupa SERDE laidusi klajā 20. tradīciju burtnīcu “Zaļumballes”. Izdevums tapis sadarbībā ar Latvijas Valsts simtgades biroju, par godu Simtgades zaļumballei, kas notiks 11.augustā vairāk kā 150 vietās visā Latvijā. Tradīciju burtnīcā apkopotas atmiņas un stāsti par mazpētītu, taču nozīmīgu un populāru tradīciju Latvijā – zaļumballēm.

Intervijās ar zaļumbaļļu muzikantiem, rīkotājiem un apmeklētājiem atklājas dažādas tradīcijai raksturīgas izpausmes –  ne tikai speciāli ierīkota balles vieta, mūzikas un deju repertuārs, bet arī tādas neiztrūkstošas lietas kā bufete un kautiņi. Atmiņu stāsti atklāj izmaiņas zaļumbaļļu tradīcijā – no dzīvās mūzikas uz ierakstiem, no šlāgera līdz disko ritmiem, no valša, tango un fokstrota līdz šeika soļiem. Gandrīz nemainīgas ir palikušas zaļumbaļļu norises vietas – jau izsenis tās rīkotas brīvā dabā, skaistās vietās – parkos, pilskalnos, pilsdrupās, upes līčos. Tāpat zaļumballes rīkotas kādu svētku ietvaros - vai tie būtu Vasarssvēki, Jāņi, kapusvētki, vai mūsdienās – novada svētki. Zaļumballes allaž bijis iecienīts tautas izpriecas veids un vietējo ļaužu satikšanās vieta. Lauka pētījumos izdevies pierakstīt ne mazums amizantu personīgās pieredzes stāstu, kuri piedzīvoti zaļumballēs un nu lasāmi burtnīcā.

Tāpat izdevumā publicēts arī novadpētnieku un Latvijas valsts simtgades programmas reģionālo koordinatoru veikums, publicējot pierakstītos un iesūtītos atmiņu stāstus par zaļumballēm. Atmiņu stāstus vizualizē zaļumbaļļu fotogrāfijas, afišas un pieraksti no Kārļa Treija dziesmu klades. Publikācijā saglabāta stāstītāju valodas izteiksme, kas atmiņu stāstiem piešķir sevišķi sulīgu garšu.

Izdevumu sagatavoja tradicionālās kultūras pētnieces Ieva Vītola un Signe Pucena, redaktore Rita Treija un mākslinieks Mārtiņš Ratniks.

Tradīciju burtnīca “Zaļumballes” pieejama lejuplādei Latvijas valsts simtgades mājas lapā https://lv100.lv/programma/kalendars/simtgades-zalumballe/ vai iegādājama, pasūtinot mājas lapā www.serde.lv, sadaļā “Izdevumi”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē! Rēzeknes pilsētas TIC
Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 19.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 23.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.04.2024 - 20.04.2024 Viesu nams “BALTIŅI” TAKA
Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.27610493sec.