TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Japānas uzņēmējiem liela interese paplašināt sadarbību ar Latviju

“Latvijas un Japānas ekonomiskajai sadarbībai ir plašs potenciāls. Ievērojamā Japānas uzņēmēju delegācija, kas šajās dienās viesojas Rīgā, un notikušais biznesa forums apliecina abu pušu interesi,” uzrunājot Japānas Ārējās tirdzniecības organizācijas (Japan External Trade Organization – JETRO) Londonas biroja ģenerāldirektoru Takumi Fujino un uzņēmēju delegāciju ar gandarījumu pauda Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis.


Lai arī Latvijas un Japānas tirdzniecības apjomi ir nelieli, tiem ir tendence palielināties. Japāna ir Latvijas 40.lielākais tirdzniecības partneris un 2017. gadā tirdzniecības apjomi sasniedzot 77 milj. eiro. Šobrīd Japānas investīcijas ir vērojamas 12 Latvijas uzņēmumos.


Tikšanās laikā puses atzina, ka Latvijai un Japānai ir interese attīstīt sadarbību tūrisma, aviācijas, transporta un loģistikas, kā arī IKT, inovāciju un investīciju jomās.


“Pēdējo piecu gadu laikā Japānas tūristi arvien biežāk viesojas Latvijā un 2017. gadā Japānas tūristu skaits Latvijā pieauga gandrīz par 6% salīdzinājumā ar 2016. gadu un Latvija aktīvi strādā, lai vēl vairāk paplašinātu sadarbību šajā jomā,” sarunās uzsvēra Ē.Eglītis.


“Tāpat Latvija ir ieinteresēta attīstīt sadarbību ar Japānu viedo tehnoloģiju un risinājumu jomā, tai skaitā autonomo transporta līdzekļu, bioekonomikas u.c. jomās,” tikšanās laikā atzina EM valsts sekretārs.


Puses pārrunāja arī iespējas sadarboties kokapstrādes, pārtikas ražošanas, ķīmijas (t.sk. farmācijas, un kosmētikas ražošanas) jomās.


Sarunas laikā puses atzina, ka par jaunu pavērsienu divpusējās ekonomiskās sadarbības jomā kļūs šā gada jūlijā parakstītais Eiropas Savienības un Japānas Ekonomiskās partnerības nolīgums. Abas puses šo nolīgumu vērtē kā īpaši nozīmīgu un vēsturisku. Saskaņā ar vienošanos ES paredz atteikties no importa tarifiem Japānas automašīnām, savukārt Japāna atcels importa tarifus ES valstu lauksaimniecības produktiem, tai skaitā piena izstrādājumiem.


Savukārt JETRO Londonas biroja ģenerāldirektors Takumi Fujino tikšanās laikā uzsvēra, ka Japānas uzņēmēji ir ļoti ieinteresēti sadarbībai ar Latvijas uzņēmējiem un šī Japānas uzņēmēju misija ir tikai sākums auglīgai sadarbības paplašināšanai. Tāpat Takumi Fujino apliecināja, ka Japānas iedzīvotāji ir ļoti ieinteresēti apmeklēt Latviju, tādēļ Japānas tūristu skaits Latvijā turpinās pieaugt. Vienlaikus Japānas puse atzinīgi novērtēja Latvijas valdības sniegto atbalstu jaunuzņēmumu attīstībai.


Tikšanās laikā arī vairāki Japānas uzņēmumu pārstāvji pauda aktīvu interesi dibināt biznesa kontaktus ar Latvijas uzņēmumiem, īpaši izceļot ieinteresētību sadarboties ar Latvijas start-up jeb jaunuzņēmumiem, kā arī sadarboties ar būvniecības, IKT un automobiļu ražošanas jomas uzņēmumiem.


Tikšanās noslēgumā EM valsts sekretārs Ē.Eglītis informēja JETRO pārstāvjus, ka jau drīzumā - septembra vidū plāno doties darba vizītē uz Japānu kopā ar Latvijas uzņēmējiem, lai piedalītos JATA Tūrisma Expo, tiktos ar Japānas augsta līmeņa amatpersonām un virkni Japānas uzņēmēju.


Šonedēļ, no 4. septembra līdz 6. septembrim Latvijā viesojas Japānas Ārējās tirdzniecības organizācijas delegācija, kurā ir pārstāvēti vairāk nekā 20 lielāko Japānas uzņēmumu pārstāvji no tādām nozarēm kā finanses, IKT, automobiļu ražošana, ķīmiskā rūpniecība, pārtikas ražošana, būvniecība un citām. JETRO vizītes ietvaros Rīgā, 5. septembrī norisinājās Latvijas – Japānas biznesa forums, kurā piedalījās vairāk kā 100 Latvijas uzņēmēji no tādām nozarēm kā IKT (tai skaitā blockchain, fintech, mākslīgais intelekts), dizains, metālapstrāde transports un loģistika, celtniecība, medicīnas tehnoloģijas, mašīnbūve, jaunuzņēmumi u.c. Vizītes ietvaros JETRO delegācija apmeklēja arī vairākus Latvijas uzņēmumus.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 05.04.2024 Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13212705sec.