TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Jumpravas sidra darītava «Mr.Plūme» izcīna zelta medaļu Spānijā

Septembra beigās "Mr.Plūme sidra darītava" no Jumpravas, Lielvārdes novada, izcīnīja zelta medaļu jeb 1. vietu starptautiskā sidru konkursā Astūrijā, Spānijā "SISGA 2018 - Salon Internacional de les Sidres de Gala" pussauso sidru kategorijā ar negāzēto, pussauso ābolu sidru "Mr. Plūme".


Konkurss ir liela mēroga, starptautisks, tika pārstāvētas 17 valstis - ASV, Francija, Lielbritānija, Spānija, Vācija, Holande, Japāna, Itālija, Somija u.c., kopumā ap 150 dažādi ābolu sidri. Atšķirībā no citiem, līdzīgiem konkursiem, kur medaļas iegūst, sasniedzot noteiktu punktu skaitu, šeit katrā dzērienu kategorijā ir tikai viena pirmā, otrā un trešā vieta, kas padara sasniegumu vērā ņemamu, norāda uzņēmuma pārstāvji.


"Esam gandarīti par sasniegto. Esam gandarīti nest Latvijas vārdu pasaulē. Jāteic, spāņi bija ļoti pārsteigti pozitīvā nozīmē, pārsteigti par mazu valsti Latviju, kurai nav nekādu sidra darīšanas tradīciju un sentēvu receptes, un mūsu dzērieniem, kas pēc žūrijas un organizatoru teiktā esot izcēlušies uz citu fona ar savu kvalitāti, oriģinalitāti. Un šeit mēs tiešām konkurējām ar daudziem zināmiem pasaules sidra zīmoliem kā "Angry Orchard" no ASV, "Hogan’s cider" no Lielbritānijas u.c. ražotājiem un valstīm, kur sidra darīšanai ir simtiem gadu sena vēsture, tradīcijas, receptes, piemeklētas ābolu šķirnes," stāsta sidrdaris Māris Plūme.


"Zelta medaļa konkursā Spānijā ir kā atalgojums par mūsu ilgo, smago darbu vairāku gadu garumā. Šī atzinība ir pierādījums, ka jābūt drosmīgiem, jātic savai idejai un produktam. Ticu, ka esam panākumu ceļa pašā sākumā. Mūsu, Latvijas reģiona, ābolu garšas ir savādākas, te ir vairāk dienas gaismas vasarās, āboliem augstāks skābes līmenis un izteikti aromāti, līdz ar to mūsu dzērieni ir citādāki. Esam unikāli, mūsu ir tikai 2 miljoni, bet sidra darītavas jau ir vairākas. Esmu pārliecināts, ka ar laiku noteikti attīstīsies noteikts mūsu sidru stils, vai tas pasaules mērogā tiks saprasts kā Latvijas vai kā Baltijas sidra stils, jau ir atkarīgs no mums ražotājiem pašiem. Bet potenciāls mums ir liels, to nedrīkstam nenovērtēt. Esam, tā teikt, jaunā sidra pasaule. Varam atļauties būt drosmīgāki nekā angļi, francūži vai spāņi, kurus tradīcijas bieži vien ierobežo. Uz pasaules fona esam jaunums, oriģināli izceļamies ar unikalitāti," piemetina Plūme.


Sidra darītāji ir ieguldījuši lielu darbu ābeļdārza izveidē - reti sastopamas, aromātiskas deserta šķirnes, dāžādi paradīzes āboli, jaunākie ābeļu selekcijas hibrīdi, ceļmalās atrasti neparasti sēklaudži, kā arī, tā saucamie, "īstie" sidrāboli. Visi darbi sidra darītavā tiek paveikti pašu - Māra un Daces Plūmju - spēkiem. Zināšanas smēlušies gan strādājot Francijas un Austrijas labākajās sidra darītavās, gan nebeidzamos eksperimentos ar dažādām sidra un vīna gatavošanas tehnikām.


"Kvalitāte, ne kvantitāte, ir mūsu izvēlētais virziens - to cenšamies uzlabot nepārtraukti. Izcilus dzērienus nevar radīt no jebkādiem augļiem, tikai no vislabākajiem, tāpēc arī paši pievēršamies augļu audzēšanai." Māris piebilst: "Uzvara konkursā ir arī "Mr.Plūme sidra darītavas" dāvana Latvijai tās simtagadē".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15484881sec.