TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Šogad Valmieras muzejs sagaida 60. gadskārtu

82976 apmeklējumi, 736 jauni materiāli, 17 izstādes. 2018.gads – Latvijas 100.jubilejas sagaidīšanas laiks – bijis darbīgs Valmieras muzejam, izceļot Latvijas vēsturē un mākslā nozīmīgus cilvēkus un notikumus. Muzeja krājums papildināts ar stāstiem par Valmieras vēsturi. Savukārt izstādēs klātienē bija iespēja apskatīt leģendāru Latvijas mākslinieku darbus. Šogad Valmieras muzejs sagaida 60.gadskārtu.


Individuāli muzeja piedāvātās iespējas cilvēki izmantojuši 39331 reizi, savukārt skolēnu, tūristu vai cita veida grupās – 11054. Valmieras muzeja rīkotajās ekskursijās, dažādās norisēs, sniedzot konsultācijas un palīdzot meklēt atbildes pētnieciskiem jautājumiem, uzskaitīts 32591 apmeklējums.


Iecienīta ir Muzeju nakts, kas Valmierā norisinājās jau 14.reizi. Savukārt jau 10 gadus muzeja durvis ir atvērtas arī gadumijā, pērn pulcējot 1035 apmeklētāju.


No 82976 muzeja apmeklējumiem 76052 bijuši bez maksas. Šādu iespēju izmantot aicināti skolēni, pensionāri, Vidzemes Augstskolas studenti, kā arī vairāku sociālo grupu pārstāvji. Jāpiemin, ka kopš 2018.gada Valmieras izglītības iestāžu audzēkņiem bez maksas ir arī muzeja pedagoģisko programmu apmeklējums. Pērn tika novadītas 316 muzejpedagoģiskās programmas, kas ir par 34 vairāk kā 2017.gadā.


Muzeja krājums 2018.gadā papildināts ar 736 jauniem lietiskiem un dokumentāriem materiāliem. Īpaša uzmanība veltīta Valmieras vēstures izzināšanai. Interesants jaunieguvums ir M.Karitona veidotais Valmieras fotoalbums ar stāstiem. Krājums papildināts arī ar J.Naumova dāvinātajām fotogrāfijām, kurās dokumentēta Valmieras vēsture. Kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai muzejā pašlaik ir vairāk nekā 65 tūkstoši kultūras mantojuma vienību. Ikviens interesents ar Valmiera muzeja krājuma glabātajām vērtībām var iepazīties, tās apskatot digitāli Nacionālā muzeja krājuma kopkatalogā, bet muzeju kolekciju tīklā “Meandrs” (www.meandrs.lv) var atrast informāciju par 27 334 Valmieras muzeja krājuma kolekciju vienībām.


Valmieras muzejā 2018.gadā bija skatāmas 17 izstādes. Tekstila darbos ievīti gadalaiki, gaisīgi, sievišķīgi un vienlaikus spēcīgi porcelāna izstrādājumi, brīnumainā materiāla stikla daudzveidīgās pārvērtības, ilknis, melnkoks un citi materiāli neparastās rotās, gleznās apslēpts Latvijas ainavu kods – šīs ir tikai dažas izstādes, kas aicināja uz pasauli paraudzīties mākslinieku acīm.


Latvijas simtgadē Valmieras muzejā bija skatāmi arī Latvijas mākslas attīstībā nenovērtējamu mākslinieku darbi. Džemma Skulme aicināja materializēt dzīvošanas sajūtu. Maija Tabaka izcēla cilvēku kā vienreizēju būtni, “aizrokoties” līdz skatītāja zemapziņai. Dažāda veida materiālu apvienošanu teātrim līdzīgā darbā, svarīgu lomu atvēlot scenogrāfijai, gaismas un ēnas spēlēm, atklāja Edīte Pauls-Vīgnere.


Tāpat vairākas izstādes aicināja izzināt dažādas kopsakarības, vēstures līkločus un dabas daudzveidību. Pērn ārpus Valmieras muzeja eksponētas 12 izstādes, stāstot gan par lauku muzikantiem un kapelām Vidzemē, gan vācu kultūras mantojumu, Pārgaujas vēsturi u.c.


2018.gadā muzejs piedāvāja 51 lekciju, ko noklausījās 1204 apmeklētāji. Tāpat arī aizvadītas 83 ekskursijas. Konsultācijas par kultūrvēsturisko mantojumu saņēmuši 67 interesenti, bet pētnieciskie pieprasījumi bijuši 408.


294 dienās jeb 2058 stundās, kad muzejs pērn bija atvērts apmeklētājiem, skanējuši arī seši koncerti, notikušas piecas tērpu izstādes, kā arī dažādas radošās darbnīcas un meistarklases.


“Šogad atzīmējam Valmieras muzeja 60.gadadienu. Dažādas norises būs visa gada garumā. Lepojamies ar mūsu krājumu un aicinām par to uzzināt vairāk. Izstāžu nama vestibilā stāstīsim par muzeja krājuma kolekcijām ekspresizstādēs “12 stāsti”. Kultūras mantojuma saglabāšanai būs veltīta arī izstāde “Uzmanību-EKSPEDĪCIJA”. Ar to pateiksimies sabiedrībai, jo cilvēku dāvinājumi veido muzeja krājuma pamatu,” stāsta Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12076592sec.