TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Lux Express: ATD konkursa nosacījumi neļauj efektīvi īstenot pārvadājumus

Starptautiskais pārvadātājs “Lux Express” nepiedalīsies Autotransporta direkcijas (ATD) izsludinātajā konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu reģionālajā autobusu maršrutu tīklā laika periodā no 2021. gada līdz 2030. gadam. Šādu lēmumu uzņēmums pieņēmis, jo pārvadājumus nav iespējams efektīvi īstenot piedāvātajos apstākļos.


Lai gan jaunajā sabiedriskā transporta koncepcijā ir ieviesti dažādi jauninājumi, piemēram, bezmaksas sabiedriskais transports mazapdzīvotos lauku reģionos, labāka sasaiste ar dzelzceļa tīklu un dažiem komerciāliem maršrutiem, joprojām lielākā daļa autobusu maršrutu tiks pārvaldīti tāpat kā iepriekšējos 12 gados. Tas nozīmē, ka pārvadātāji darbosies tikai saskaņā ar ATD maršrutu grafikiem, pakalpojumu līmeņiem un tarifiem, neiesaistoties komerciālajā darbībā.


„Atskatoties pagātnē, skaidri redzams, ka ATD ir bezrūpīgi tērējis valsts budžeta līdzekļus. 2012. gadā pasažieri samaksājuši 57% no autobusu pakalpojumu izmaksām. 2018. gadā tās jau samazinājušās līdz 46%, un ATD prognozē, ka 2030. gadā biļešu ienākumi nosegs tikai 35% no izmaksām,” komentē “Lux Express Latvija” valdes priekšsēdētājs Janno Ritsbergs.


Iepriekšējos gados izmaksas pieauga ātrāk, nekā ATD spēja palielināt ienākumus no biļetēm un prognozēt nepieciešamās subsīdijas. 2018. gadā nepietika ar 85,5 miljoniem eiro, kas bija paredzēti sabiedriskā transporta subsīdijām, un vajadzēja papildus 25,3 miljonus eiro, kas tika ņemti no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Arī visos iepriekšējos gados ir bijis saplānots nepietiekams budžets.


Jau vairākus gadu desmitus ir zināms, ka valsts pārvaldes institūcijas dažādu iemeslu dēļ nav piemērotas nodrošināt pakalpojumus ar uzņēmējdarbību saistītās jomās, bet aptuveni 35% no konkursa piedāvājuma apjoma ir A kategorijas maršruti, kurus varētu apkalpot kā komercpārvadājumus. ATD vienmēr ir uzsvērusi savas rūpes par mazāk aizsargāto iedzīvotāju daļu un nepieciešamību piemērot 100% atlaidi dažādām iedzīvotāju grupām, bet svarīgākais jautājums – kā iegūt vairāk ienākumu no maksātspējīgiem klientiem – nekad nav bijis aktuāls. “Ja ar pasažieru pārvadājumiem saistītie lēmumi būtu pārvadātāju atbildībā, tad tiem būtu iespēja pielāgot transporta grafikus pasažieru ērtībām un pārvadājumu efektivitātei, veikt mārketinga aktivitātes, pielāgot cenas, palielināt interneta biļešu pārdošanas apjomu, uzlabot autobusa salonā pieejamos pakalpojumus un daudz ko citu, kas piesaistītu maksātspējīgus klientus,” pauž J. Ritsbergs.


“Lux Express” uzsver, ka ir ieinteresēts sniegt pārvadājumus vienīgi maršrutā Rīga–Daugavpils, kas no 2021. gada būs komerciāls, ja vien nosacījumi būs pieņemami.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 23.03.2024 CAURSTAIGĀJAMĀ GUĻAMISTABA | Tukumā Tukuma TIC
Nāc uz izrādi "Caurstaigājamā guļamistaba" Tukuma pilsētas Kultūras namā 23.martā pulksten 19:00. Ieeja 15; 18; 20 un 25 EUR. | Skatīt vairāk
Latvija
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51992702sec.