TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Rīga un Edmontona dalīsies ar pieredzi pilsētvides attīstībā

23.septembrī,  Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vadims Baraņņiks un Attīstības departamenta pārstāvji tikās ar Edmontonas pilsētas (Kanāda) delegāciju. Pasākumā piedalījās arī Kanādas vēstnieks Latvijā Kevins Rekss (Kevin Rex).


Edmontonas pilsētplānošanas speciālisti Rīgā ieradušies sadarbības projekta pieredzes apmaiņas veicināšana ilgtspējīgas pilsētvides attīstībai Starptautiskās pilsētsadarbības programmas (IUC) ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt pieredzes pārnesi ar sadarbības pilsētu un izstrādāt vietējo rīcības plānu publiskās ārtelpas, it īpaši ūdensmalu, vides pieejamības uzlabošanai un ilgtspējīgai izmantošanai, ietverot mobilitātes, klimata pārmaiņu un pielāgošanās izaicinājumus, kā arī izmantojot pilsētu sadarbības un pieredzes apmaiņas potenciālu.


V. Baraņņiks: “Ar Eiropas Komisijas un Starptautiskās pilsētu sadarbības iniciatīvas palīdzību mums ir tas gods sadarboties ar Edmontonas pilsētu, lai izstrādātu mūsu pilsētu ilgtspējīgas attīstības rīcības plānu, kura pamatā būs kopīgas zināšanas un pieredze starp abām pilsētām. Ja Rīga var dalīties savā plašajā, vairāk nekā 800 gadus senajā, pieredzē par vēsturiskā centra, kas ir iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā, saglabāšanu, tad gandrīz astoņas reizes jaunākā Edmontona noteikti mums var sniegt padomus par klimata izturīgu ekonomisko attīstību un inovācijām.”


Projektā kā pilotteritorija ir izvēlēta Rīgas vēsturiskā centra ūdensmalas un to publiskā ārtelpa, kam tiks izstrādāts rīcības plāns un īstenota pilotaktivitāte.


Projektā apskatītā pilotteritorija atrodas pilsētas centrā, kur pēc Rīgas ilgtspējīgas stratēģijas ir paredzēts realizēt mobilitātes principu. Tāpat aktuāla pilsētnieku dzīves vides kvalitātes uzlabošana - pēc pēdējo gadu novērojumiem Latvijā vasaras laikā temperatūra ir augstāka par normu, līdz ar to izteikti parādās siltuma salas efekts pilsētās, tostarp arī Rīgā. It sevišķi tas novērojams pilsētas centrā, kur ir liels cieto segumu platību īpatsvars, bet Vecrīgā un aiz Bulvāru loka ir izteikts apstādījumu teritoriju deficīts veselīgai iedzīvotāju rekreācijai, kas īpaši ietekmē ģimenes ar maziem bērniem, cilvēkus ar īpašām vajadzībām un vecāka gadagājuma iedzīvotājus. Starptautiskās sadarbības ietvaros tiks pētīti kopīgie izaicinājumi un risinājumi siltuma salas efekta negatīvās ietekmes samazināšanai.


Sadarbība ar Kanādas pilsētas plānotājiem, kuri pārstāv atšķirīgās Ziemeļamerikas un Britu plānošanas kultūras tradīcijas, dos iespēju gūt jaunas profesionālās atziņas, kā arī cels darbinieku kapacitāti. Piemēram, Edmontonas pilsētas attīstību nosaka 5 dažādi stratēģiskie plāni un pašvaldības attīstības plānā ir trīs galvenās prioritātes – kompaktas, ilgtspējīgas un uz sabiedriskā transporta attīstību orientētas pilsētas attīstība, kas atbilst arī Rīgas prioritātēm. Tas sniegs iespēju salīdzināt un novērtēt Rīgas attīstības plānošanas rezultātus ilgtermiņā, ņemot vērā, ka pirmo Rīgas attīstības plānu (1995.-2005.) pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas izstrādāja ievērojamā, Kanādā (Toronto) profesionālo pieredzi ieguvušā pilsētplānotāja Andra Rozes vadībā ar Kanādas valdības atbalstu.

IUC ir Starptautiskā pilsētsadarbības programma, ar kuru tiek atbalstītas ES un ārpus ES valstu pilsētu organizācijas un iestādes to kopējā darbā, kas saistīts ar pilsētu ilgtspējīgas attīstības jautājumiem. http://www.iuc.eu/


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.93711996sec.