TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Ierosināta administratīvā pārkāpuma lieta par civilās aviācijas apdraudēšanu

Reaģējot uz sabiedrības bažām par būtisku apdraudējumu civilās aviācijas drošumam, veicot lidojumu ar bezpilota gaisa kuģi tiešā starptautiskās lidostas “Liepāja” skrejceļa tuvumā, valsts aģentūra “Civilās aviācijas aģentūra” (CAA) uzsākusi administratīvā pārkāpuma lietu. Par minēto pārkāpumu liecinājušas bildes sociālajos tīklos.


Sociālo tīklu lietotāji piektdien vērsa CAA uzmanību uz kādu sociālā tīkla profilu, kurā ir izvietotas ar bezpilota gaisa kuģi (dronu) uzņemtas bildes Grobiņā. Bilžu uzņemšanas vieta atrodas starptautiskās lidostas “Liepāja” tuvumā, kur civilās aviācijas gaisa kuģi veic nosēšanos un pacelšanos. Lidojumi ar droniem šajā vietā ir pilnībā aizliegti, jo rada augstu risku civilās aviācijas gaisa kuģiem. Pārliecinoties, ka CAA pēdējā laikā nav izdevusi atļauju dronu lidojumiem šajā teritorijā, CAA uzsākusi administratīvā pārkāpuma lietu.


Sākotnēji godprātīgo tālvadības pilotu un CAA komentāri par nedrošas gaisa telpas izmantošanu sociālā tīkla lapā tika dzēsti. Pēc arvien aktīvākas sabiedrības iesaistīšanās, norādot uz pieļautajiem pārkāpumiem, piektdienas vakarā bildes un lapa sociālajā tīklā tika dzēsta. Tomēr jānorāda, ka CAA jau bija ieguvusi sākotnējos pierādījumus administratīvā pārkāpuma lietā.


Veicot aktīvu izmeklēšanu, CAA ir noskaidrojusi personas identitāti, kura, iespējams, izdarījusi pārkāpumu. Iespējamo pārkāpumu izdarījusī persona nav reģistrēta kā bezpilota gaisa kuģa ekspluatants, nav nokārtojusi CAA pārbaudījumus un nav saņēmusi ilgtermiņa atļauju dronu pilotēšanai.


CAA atgādina, ka starptautiskā lidosta “Liepāja” tiek izmantota jauno pilotu apmācībām, kuru iemaņas vēl nav tik augstā līmenī, lai varētu pietiekami profesionāli reaģēt uz drona radīto apdraudējumu gaisa kuģa pacelšanās vai nosēšanās laikā.


CAA atbalsta dronu izmantošanu fotografēšanai vai filmēšanai hobija un profesionālā līmenī, tomēr norādām, ka lidojumiem jābūt veiktiem atbilstoši noteikumiem, lai neradītu riskus civilajai aviācijai vai trešajām personām, kā arī neapdraudētu cilvēka dzīvību, veselību, privātumu un mantu. Atbilstoši saskaņoti lidojumi novērš šos riskus, jo par lidojumiem, piemēram, lidostu zonā tiek informētas iesaistītās institūcijas un, izsniedzot atļauju, CAA ir pārliecinājusies par tālvadības pilota profesionalitāti.


CAA pateicas godprātīgajiem tālvadības pilotiem, kuri ziņojuši par pārkāpumu, ar kuru radīts būtisks apdraudējums civilās aviācijas drošumam un aicina arī turpmāk aktīvi iesaistīties drošu dronu lidojumu uzraudzībā. Par konstatētajiem iespējamajiem pārkāpumiem CAA var ziņot telefoniski, elektroniski vai sociālos tīklos.


Atgādinām, ka tālvadības pilotiem, pirms lidojuma veikšanas, jāpārliecinās, vai konkrētajā vietā nav gaisa telpas izmantošanas ierobežojumi. No šī gada par gaisa telpas ierobežojumiem ērti var pārliecināties VAS “Latvijas gaisa satiksme” tīmekļvietnē ais.lgs.lv.


Personas, kuras neievēro bezpilota gaisa kuģu lietošanas noteikumus, var tikt sodītas ar naudas sodu līdz 3000 euro.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.37274694sec.