TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Rīgas Tūrisma attīstības birojs ārvalstu tūristu piesaistei investēs 780 tūkstošus eiro

Rīgas Tūrisma attīstības birojs (RTAB) ir izstrādājis "Covid-19 izraisītās krīzes tūrisma un viesmīlības nozarē seku mazināšanas rīcības plānu", kas vērsts uz atpūtas un darījuma tūristu atgriešanu Rīgā.

Jau šovasar tiks īstenotas vairākas tūristu piesaistes kampaņas Baltijā, kā arī Skandināvijā un citos mērķtirgos tiklīdz tas būs iespējams. Tūrisma veicināšanas pasākumos plānots investēt 780 tūkstošus eiro.  

"Plānojot tūrisma atjaunošanas mārketinga aktivitātes, mēs analizējām aktuālo situāciju Eiropā, īstenojām nozares uzņēmumu aptauju, kā arī vairākos vebināros konsultējāmies ar pašmāju un starptautiskajiem ekspertiem. Galvenais secinājums – tūrisma nozarei pašlaik ir sevi jāizgudro no jauna, jo tā vairs nekad nebūs tāda kā iepriekš. Tāpēc izstrādātajā tūrisma atjaunošanas plānā Rīgai esam ņēmuši vērā jaunākās tūrisma tendences," uzsver RTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Jenzis.

Saskaņā ar pasaulē vecākā un prestižākā tūrisma žurnālā "Tourism Review" prognozēm, pēc COVID-19 perioda tūrisma attīstību noteiks vairāki jauni trendi jeb ceļošanas paradumu maiņa. Viens no tiem ir iekšzemes tūrisms jeb "ceļošana uz vietas", jo starptautisko ceļojumu aizliegumi un nedrošības sajūta virzīs tūrismu uz vietējo tirgu. Tāpēc arī Rīgas pilsētas tūrisma aktivitātes šovasar būs vērstas ne tikai uz ārvalstu tūristu plūsmas atjaunošanu, bet arī pašmāju ceļotājiem.

Otra tendence būs "mikro-brīvdienas" jeb īsie ceļojumi. Ņemot vērā neiespējamību veikt tālsatiksmes braucienus, daudzi tipisko ikgadējo lielo atvaļinājuma braucienu aizstās ar vairākiem, maziem un mājām tuvākiem braucieniem, piemēram, uz tuvākajām un radniecīgākajām kaimiņvalstīm. Tāpēc RTAB nozares atjaunošanas plānā šim gadam ir paredzētas komunikācijas kampaņas un aktivitātes, kas ir vērstas uz Baltijas, Skandināvijas, kā arī Polijas un Vācijas ceļotāju aktivizēšanu, jo no šīm valstīm arī līdz šim ir bijusi stabila "īso brīvdienu" ceļotāju plūsma.

Kā trešo nozīmīgāko nākotnes tūrisma tendenci prestižais izdevums ir nosaucis "distancēšanos". Ceļojumu privātums no šī brīža būs daudz svarīgāks, nekā iepriekš. Priekšrocība šajā situācijā būs valstīm un pilsētām ar labāku epidemioloģisko situāciju, mazāku iedzīvotāju blīvumu un plašām iespējām īstenot tūristu piesaistes aktivitātes ārpus telpām.

"Rīga pilnībā atbilst jaunās ceļošanas realitātes prasībām. Tā ir ideāli piemērota vieta, lai droši un atbildīgi jau šovasar baudītu gan kultūras un sporta pasākumus pilsētvidē, gan gastronomiskas brīvdienas galvaspilsētas āra kafejnīcās un restorānos. Kopā ar RTAB partneriem tiks īstenots pirmais pilsēttūrisma Hakatons, lai kopīgi radītu inovatīvus tūrisma produktus vietējiem un ārvalstu tūristiem vasaras sezonai. Savukārt pēc ārkārtas situācijas atcelšanas īstenosim arī reklāmas aktivitātes," norāda RTAB valdes locekle Eva Juhņēviča.  

Kvalitatīvai darījumu tūrisma nozares atjaunošanai pašlaik notiek darbs pie jauniem plāniem darījumu tūrismā, jo šo jomu, vairāk nekā individuālo ceļošanu, ietekmējuši ierobežojumi. Savukārt no šīs jomas attīstības ir vislielākā mērā atkarīga tūrisma nozares nākotne. Vēl šogad RTAB plāno īstenot pārdošanas aktivitātes ne tikai tuvākos, bet arī tālākos tirgos, jo, piemēram, starptautisku konferenču norise tiek plānota 2 - 3 gadus uz priekšu. Tāpat RTAB plāns paredz īstenot ārvalstu viedokļu līderu (influenceru) un mediju vizītes uz Rīgu, kā arī iespēju robežās nodrošināt atbalstu Latvijas tūroperatoru un aģentu pārdošanas vizīšu organizēšanai.  

Par RTAB darbības rezultātiem līdz COVID-19

2020. gadam bija jākļūst par veiksmīgāko gadu Rīgas tūrisma vēsturē. Saskaņā ar CSP datiem 2020.gada janvārī galvaspilsētas viesu skaits bija par 11% lielāks nekā pērn attiecīgajā laika periodā, bet februārī jau par 15%. Būtiski pieauga tūristu skaits gan no Krievijas un Igaunijas, gan Vācijas un Polijas, kā arī  ASV. Tūristu skaita pieaugumu veicināja RTAB mērķtiecīgi īstenotās tūristu piesaistes aktivitātes nesezonā – "Riga Street food festival" un "Maslenica".

Pēc RTAB pasūtījuma "AG Capital" finanšu analītiķi 2020. gada sākumā veica Biroja darbības izvērtējumu par laika periodu no 2010. līdz 2018. gadam. Veiktie aprēķini, kas balstīti finanšu modelēšanā, apliecina, ka RTAB aizvadītajos gados ir nodrošinājis vērā ņemamu pienesumu Latvijas tautsaimniecībai. Kopējas efekts no RTAB darbības par aprēķināto periodu veido 114,8 milj. eiro. Tas nozīmē, ka uz katru Rīgas pašvaldības ieguldīto 1 eiro tika nodrošināts kopējais ekonomiskais efekts Latvijas ekonomikai 7,29 eiro vērtībā. Lielāko daļu jeb 88,1% no kopējā efekta veido valsts budžeta papildus ieņēmumi no nodokļiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69445491sec.