TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Atklāts pirmais mobilitātes punkts Latvijā

VEF apkaimē atklāts pirmais mobilitātes punkts Latvijā, kas savieno dažādus ilgtspējīgus transporta veidus un piedāvā ērtu piekļuvi mikromobilitātes un koplietošanas transporta iespējām. Tāpat mobilitātes punkts kalpos kā pilotteritorija inovatīvu, datos balstītu risinājumu izveidei – tajā pieejams gan divriteņu un gājēju skaitītājs, gan testēšanas stacija viedpilsētas risinājumiem.

Jaunizveidotajā mobilitātes punktā pie Brīvības gatves un G. Zemgala gatves krustojuma uzstādītas riteņbraucējiem ērtas velonovietnes, veloremonta stacija, koplietošanas  elektrisko skrejriteņu un velosipēdu īres punkts, kā arī solārais soliņš, kas nodrošina bezmaksas Wi-Fi un viedierīču uzlādes iespējas. “Mobilitātes punkti pēdējo gadu laikā veiksmīgi ieviesti vairākās Eiropas pilsētās – Hamburgā, Brēmenē (Vācijā), Oslo un Bergenā (Norvēģijā) – un uzrādījuši pozitīvus rezultātus alternatīvo transporta veidu un multimodālās satiksmes veicināšanā. Mobilitātes punktu galvenā misija ir veicināt apstākļus, lai pilsētnieki varētu ērti pārvietoties bez savas privātās automašīnas, tādejādi samazinot negatīvo ietekmi uz vidi,” stāsta RPA “Rīgas enerģētikas aģentūra” pārstāvis Jānis Andiņš.

“VEF mobilitātes punkts kā pirmais viedās mobilitātes infrastruktūras punkts Rīgā ir aizsākums jaunam un sabiedrībai vērtīgam mobilitātes tīklam, kas vērsts uz iedzīvotāju vajadzībām, balstīts pētniecībā un zinātnē, kā arī nodrošina daudzveidīgu tā izmantošanu vairākās pilsētvides jomās. Mobilitātes punkti veicina alternatīvo transporta veidu izmatošanu un mikromobilitāti, kā arī pārvietošanās veidu kombināciju un ērtus transporta savienojumus. Šādi risinājumi padara pilsētas mobilitātes sistēmu efektīvāku un ilgtspējīgāku, vienlaikus uzlabojot pilsētvides pievilcību," norāda VARAM ministrs Juris Pūce.

“Pirmā mobilitātes punkta atklāšana ir nozīmīgs solis pretim Rīgas pilsētas zaļākai un viedākai nākotnei. Šodiena ir pierādījums tam, ka ilgtspējīga mobilitāte pilsētas izpratnē ir tāda, kas vērsta uz iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanu un ērtas infrastruktūras ieviešanu. Ejot roku rokā ar laiku, Rīgai izdosies ieviest arvien vairāk modernu, iedzīvotāju vajadzībās balstītu risinājumu,” sacīja Rīgas pilsētas pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs Edvīns Balševics.

Salīdzinot ar citiem mobilitātes punktiem Eiropā, VEF apkaimē izveidotais risinājums ir unikāls, jo tajā ņemtas vērā ne tikai iedzīvotāju mobilitātes vajadzības, bet arī pilsētas, zinātnieku un uzņēmēju interese par pilsētas datu apkopošanu, atvēršanu un inovatīvu risinājumu veicināšanu. “Mobilitātes punktā uzstādīts pastāvīgs gājēju un velo skaitītājs, par kura nepieciešamību tiek runāts jau gandrīz 10 gadus, jo šobrīd nav apkopotu ilgtermiņa datu par velosatiksmes intensitāti Rīgā. Tāpat nodrošināts testēšanas punkts ar elektrības pieslēgumu lietu interneta, mašīnredzes un citu risinājumu pilotēšanai, kā arī dažādu pilsētas atvērto datu apkopošanai,” atklāj inovāciju kustības “VEFRESH” vadītājs Viesturs Celmiņš. Saskaņā ar ieceri testēšanas staciju varēs izmantot jebkura organizācija, kas gatava ievāktos datus mašīnlasāmā formā atvērt arī citiem interesentiem.

VEF mobilitātes punkta testēšanas stacijā šobrīd uzstādīti divi sensori, kuru dati drīzumā tiks publiskoti un būs pieejami internetā. LMT uzstādījis sensoru, kas apkopo datus par vairāk nekā 10 dažādiem rādītājiem, to skaitā par gaisa piesārņojumu, skaņas līmeni un kustību. Tāpat mobilitātes punktā LMT nodrošina WiFi pieslēgumu, kā arī 4G, LTE-M un NB-IoT sakaru pieejamību. Arī Elektronikas un Datorzinātņu institūts (EDI) uzstādījis sensoru; tas mēra gaisa temperatūru, mitrumu, kā arī fotosintētiski aktīvo un kopējo solāro radiāciju. EDI direktora vietnieks attīstības jautājumos Kaspars Ozols norāda, ka pētniecības procesā ir būtiska ne tikai piekļuve pilsētas datiem, bet arī iespēja reālā pilsētvidē testēt jaunus risinājumus: “Tas ļauj uzlabot sistēmu veiktspēju, padara risinājumus noturīgākus pret apkārtējās vides ietekmēm, kā arī pierāda to darbotiesspēju potenciālajiem klientiem. Esam priecīgi par VEF ekosistēmas aktivitāti un attīstību, jo tā ir būtiska gan uzņēmējiem, gan zinātniekiem prototipu testēšanai un konceptu pierādījumiem.” Papildu VEF mobilitātes punkta sensora datu izmantošanai, EDI piedāvā piekļuvi atvērtam 100 mezglu bezvadu sensoru tīklam, kas izkaisītā veidā izvietots pa institūta ēkas septiņiem stāviem.

Kā atzīmē RPA “Rīgas enerģētikas aģentūra”, VEF apkaimes mobilitātes punkts ir prototips, uz kura rezultātiem tiks balstīta arī tālākā mobilitātes punktu attīstība Rīgā un potenciāli arī citās Latvijas pilsētās. Rīgas pilsēta jau ir iezīmējusi pašvaldības finansējumu nākamo mobilitātes punktu izveidei pilsētas apkaimju centros - Juglā, Ķengaragā, Zolitūdē u.c. RPA “Rīgas enerģētikas aģentūra” mobilitātes punkta projektu ir izstrādājusi Eiropas Savienības Interreg Baltijas jūras reģiona projekta „Multimodālas pilsētas (cities.multimodal)”[1] ietvaros. Tā mērķis ir veicināt viedas un ilgtspējīgas mobilitātes attīstību pilsētvidē, stiprinot visu iesaistīto pušu kapacitāti, attīstot mobilitātes plānošanas instrumentu rīkkopu un meklējot inovatīvus, videi draudzīgus mobilitātes risinājumus, kuru ieviešana veidos Baltijas jūras reģiona pilsētas to iedzīvotājiem draudzīgākas un iekļaujošākas; t.i., tādas, kuru iedzīvotājiem ikdienā tiek nodrošinātas plašas iespējas izvēlēties konvencionālajiem transportlīdzekļiem alternatīvus pārvietošanās veidus – videi draudzīgu sabiedrisko transportu, koplietošanas transportlīdzekļus, riteņbraukšanu un kājāmiešanu.

Pirms gada Rīgas dome, Ekonomikas ministrija un “VEFRESH” parakstīja sadarbības memorandu par VEF apkaimes veidošanu par viedpilsētas risinājumu pilotteritoriju, kas paredz publiskā un privātā sektora sadarbību inovācijām draudzīgas vides un infrastruktūras radīšanā. Sadarbība starp RPA “Rīgas enerģētikas aģentūra”, koplietošanas servisiem un VEF apkaimes tehnoloģiju uzņēmumiem mobilitātes punkta veidošanā ir viens no memorandā plānotās sadarbības piemēriem. “VEFRESH” kustības dalībnieki un atbalstītāji ir tehnoloģiju uzņēmumi LMT, “Accenture”, “New Hanza Capital”, “Jaunā Teika”, kā arī VEF Kultūras pils.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.94321489sec.