TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Klajā nākuši «Zaļā sertifikāta» videi draudzīgas saimniekošanas padomi un praktiskie piemēri lauku tūrisma uzņēmējiem

Zaļā domāšana un videi draudzīga uzņēmējdarbības prakse lauku tūrisma uzņēmējiem nav sveša, jo jau kopš 1999. gada darbojas „Zaļais sertifikāts” - nacionālas nozīmes lauku tūrisma uzņēmumu eko-sertifikācijas jeb vides kvalitātes zīme. Tā piešķiršanas kritēriji vairakkārt atjaunoti, sekojot tehnoloģiju jauninājumiem un sabiedrības attieksmes pārmaiņām vides jomā. Šobrīd Latvijā 77 lauku tūrisma uzņēmumiem ir piešķirts „Zaļais sertifikāts”. Zaļā sertifikātu pretendentus ikgadēji vērtē neatkarīgu vides un tūrisma ekspertu komisija un to pasniedz Vides aizsardzības ministrs.

Ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu klajā nācis praktisks un ar piemēriem no uzņēmējdarbības vides raksturots „Zaļā sertifikāta” kritēriju skaidrojums. Tas domāts lauku tūrisma uzņēmējiem, kuri vēlas saimniekot videi draudzīgi un savu zaļo praksi izmantot arī kā mārketinga priekšrocību, piedāvājot „Zaļās brīvdienas” – atpūtu videi un cilvēkam draudzīgā vidē, kur viesi var ne tikai baudīt ērtības, bet arī īstenot savu zaļo pārliecību ikdienas paradumos. Tas ietver gan tādas praktiskas lietas kā resursu saudzēšanu, atkritumu šķirošanu, gan dabas vērtību un vietējās dzīves iepazīšanu, vietējās virtuves baudīšanu. 

„Zaļā sertifikāta” kritēriju skaidrojumi ietver vairākas tūrisma uzņēmuma darbības praktiskās jomas, konkrēti norādot videi draudzīgas rīcības iespējas katrā no tām, pieejamas Latvijas situācijā: Dabas resursu aizsardzības vīzija, sadarbība, vispārīgie jautājumi; Enerģijas resursu racionāla izmantošana; Ūdens resursu racionāla izmantošana; Atkritumu apsaimniekošana; Tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu racionāla izmantošana; Videi un cilvēka veselībai bīstamu vielu un materiālu lietošanas ierobežojumi; Transporta pakalpojumi; Pārtika un ēdināšanas pakalpojumi; Vides izglītība, informācijas aprite un komunikācija, videi draudzīgas aktivitātes un produkts; Bērnu un personu ar īpašām vajadzībām intereses; Pagalms un apstādījumi. 

Pilns materiāls lejupielādējams: www.celotajs.lv/lv/p/view/ZalaSertifikataKriteriji

Šajā materiālā ar saviem padomiem dalījās sekojoši vides eksperti:

Agnese Balandiņa, Aijai Balandiņa, Ērika Kļaviņa – Dabas aizsardzības pārvaldes;

Arnis Bergs – Bezizmešu mobilitātes atbalsta biedrība;

Edgars Vīgants – VASSI docents, enerģētikas eksperts;

Ērika Lagzdiņa – VARAM Vides aizsardzības departaments;

Ģirts Strazdiņš – Latvijas Dabas Fonds;

Līga Logina-Kaļčenko – Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības asociācija;

Inese Zvejniece – Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācija;

Juris Smaļinskis – Vidzemes augstskola;

Kristina Veidemane un Kristīne Sēnele – Baltijas Vides forums;

Undīne Bude un Laura Berga – “Zaļais punkts”.

Esam izstrādājuši un uzņēmējiem nosūtījuši informatīvus materiālus, kas jāizvieto savā uzņēmumā un kas aicina viesus taupīt resursus – izslēgt gaismu izejot no telpas, atvienot elektro ierīces, kad tās netiek lietotas, piedomāt par ūdens taupīšanu, šķirot atkritumus, u.c.: https://galerija.celotajs.lv/en/f/www/brand/Zalais_sertifikats

Zaļā sertifikāta kritēriju skaidrojumi iestrādāti arī pieteikuma anketā, pārbaudot savas saimniecības atbilstību pirms inspekcijas uz vietas saimniecībā:

Pašnovērtējuma anketa naktsmītnēm

Pašnovērtējuma anketa apskates saimniecībām

Pilna informācija par „Zaļo sertifikātu”: www.celotajs.lv/lv/c/prof/certificates/green_certificate.

Un vienmēr aicinām lauku tūrisma viesus izvēlēties Zaļo sertifikāta saimniekus, jo viņi rūpējas par vidi un dabu apkārtnē un domā par jūsu veselīgām brīvdienām!

Zaļā sertifikāta saimniecību vērtēšana notiek ar LVAF atbalstu.

Asnāte Ziemele, 

Latvijas Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” prezidente (tel. 29285756)

Par biedrību „Lauku ceļotājs”: Biedrība „Lauku ceļotājs” ir vecākā un spēcīgākā lauku tūrisma organizācija Latvijā, dibināta 1993. gadā. Biedrības mērķis ir lauku tūrisma attīstība Latvijā kopējā lauku ekonomikas kontekstā, sadarbojoties ar lauksaimniecības, pašvaldību, dabas aizsardzības un citām nozarēm. „Lauku ceļotājs” pārstāv savu biedru intereses, iesaistās uzņēmējiem labvēlīgas politikas veidošanā, kalpo kā profesionālas informācijas forums un mārketinga platforma. „Lauku ceļotāja” biedri ir lauku tūrisma, lauksaimniecības, amatniecības uzņēmēji visos Latvijas novados. 


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.30570984sec.