TŪRISMA BIZNESS | TN.LV

Agita Kraukle: Latvijas sabiedrība ir atsaucīga un labsirdīga

Projekta pārtikas banka „Paēdušai Latvijai” vadītāja, Biznesa augstskolas Turība absolvente Agita Kraukle stāsta, cik ilgi darbojas pārtikas banka, un cik ģimenēm šajā laikā ir sniegts atbalsts. Tāpat viņa uzsver - Latvijas sabiedrība vairākkārt ir pierādījusi, ka ir atvērta un gatava palīdzēt tiem, kam tas patiesi ir nepieciešams.
Krīzes laikā radās pārtikas banka
Pārtikas banka ir Latvijas Samariešu apvienības un ziedot.lv kopīgā ideja – ekonomiskās krīzes pašā augstākajā punktā, 2008. un 2009. gadā ļoti daudziem iedzīvotājiem nebija iespējas pietiekami operatīvi saņemt sociālo palīdzību, tolaik liela daļa zaudēja darbu salīdzinoši pēkšņi, cilvēkiem bija jāsāk apzināties, kāda ir viņu tuvākā nākotne, un sociālie dienesti bija ļoti pārslogoti. Bija ļoti liels apjoms pieteikumu pēc atbalsta. Radās ideja par pārtikas bankas izveidi, kas sniegtu atbalstu tagad un tūlīt tiem cilvēkiem, kurus skārusi ekonomiskā krīze. Pārtikas pakas tiek dalītas iedzīvotājiem visā Latvijā, sadarbībā ar vietējām labdarības organizācijām un pašvaldību sociālajiem dienestiem.
Mēnesī palīdz 800 līdz 1 000 ģimenēm
Šobrīd pārtikas banka darbojas mazliet citādāk – palīdzības saņēmēju loks ir mainījies, proti, mēs palīdzam tām ģimenēm, kurām birokrātisku apsvērumu dēļ netiek piešķirts trūcīgo vai maznodrošināto statuss, un attiecīgi nepienāks valsts vai pašvaldības pabalsts. Ņemot vērā ikdienas ienākumus, šīs ģimenes ir trūcīgas vai maznodrošinātas, viņiem trūkst finansiālo līdzekļu, lai iegādātos ikdienā nepieciešamās preces, tajā skaitā arī pārtiku, taču birokrātisku apsvērumu dēļ pabalsti netiek piešķirti.
Latvijā ir gana daudz šādu ģimeņu. Šobrīd cipars ir stabilizējies, mēnesī mēs palīdzam vidēji 800 līdz 1 000 ģimenēm, taču ģimenes ir mainīgas, proti, vieniem ienākumi pieaug un vairs nav nepieciešamības pēc palīdzības, savukārt, citiem – samazinās.
Kopumā pārtikas banka „Paēdušai Latvijai” jau septiņus gadus palīdz trūkumā nonākušajām ģimenēm. Apkopojot datus par pirmajiem sešiem darbības gadiem, esam secinājuši, ka pa šo laiku ir izdalītas 52 556 pārtikas pakas, un kopīgiem spēkiem ir palīdzēts 341 655 izsalkušajiem. Tāpat šajā laika periodā ziedojumos piesaistīti 287 232 eiro.
Lielie pārtikas tirgotāji ir atsaucīgi
Pārtikas bankai ir vairāki atbalstītāji – Latvijā zināmi uzņēmumi. Lielākoties mēs paši nākam pie uzņēmumu pārstāvjiem un aicinām palīdzēt. Sākumā mums ir vēlme, ideja, ko realizēt, tad dodamies pie uzņēmējiem un stāstam, kā viņi var iesaistītes. Latvijas lielākajiem pārtikas tirgotājiem ir izstrādāta sociāli korporatīvā atbildība, attiecīgi, jau sākotnējā darbības plānā ir ietverta labdarība un atbalsts nevalstiskajam sektoram.
Ģimenēm vajag ne tikai pārtiku, bet arī uzmundrinājumu
Šobrīd ir aktuāls jautājums par pārtikas atkritumiem, par to, kā samazināt pārtikas izšķērdēšanu, arī lielie pārtikas tirgotāji aktīvi pievēršas šīs problēmas risināšanai. Mēs esam pārtikas banka, kas nozīmē, ka arī mēs esam tendēti uz pārtikas atkritumu samazināšanu, turklāt, esam organizācija ar pieredzi un infrastruktūru – teju vairāk nekā 30 pārtikas izdales punkti visā Latvijā. Mēs ne tikai piešķiram pārtikas pakas, bet cenšamies atbalstīt un uzmundrināt šīs ģimenes – izglītojot par to, kā pagatavot veselīgu maltīti, kā plānot ģimenes budžetu u.tml. Tāpat informējam par citām iespējām saņemt palīdzību un rīkojam dažādas radošās nodarbības, lai ienestu šo ģimeņu ikdienā pozitīvas emocijas.
Vieniem grūti palūgt palīdzību, citi – to izmanto ļaunprātīgi
Ir daļa cilvēku, kuriem nav viegli vērsties pēc palīdzības, viņi nespēj atzīst, ka nonākuši situācijā, kurā nespēj pabarot savu ģimeni. Īpaši cilvēkiem, kuri strādā algotu darb un saņem algu. Šajā aspektā liels palīgs ir reģionālās nevalstiskās organizācijas, kuras savā reģionā vai novadā pazīst visas ģimenes, zina, kuriem nepieciešams atbalsts, un aicina aizpildīt anketu, lai pieteiktos pārtikas pakai.
Taču ir cilvēki, kuri apzinās situāciju un problēmu, un lūdz atbalstu. Jāsaka, ka vienmēr arī būs cilvēki, kuri centīsies izmantot labdarības organizācijas ļaunprātīgi, taču mēs tādus cenšamies atsijāt. Neatbalstām t.s. hroniskos palīdzības lūdzējus, tādus, kuri iet uz visām organizācijām, nemaz necenšoties paši uzlabot savu situāciju. Mēs palīdzam cilvēkiem, ģimenēm, kuri ir nonākuši grūtā situācijā, taču vēlas no tās izkļūt.
Sadarbība ar sociālajiem dienestiem
Nereti cilvēkiem par mums pastāsta tieši sociālajos dienestos. Ja pats dienests dažādu iemeslu dēļ nespēj sniegt atbalstu, viņi izstāsta par pārtikas banku, palīdz aizpildīt pieteikumu un saņemt paku. Ar sociālajiem dienestiem pašvaldībās ir ļoti laba sadarbība – viņi palīdz pārbaudīt katru pieteikumu, informē par ģimenēm, kurām nepieciešama palīdzība, palīdz nogādāt pakas pie tiem, kuri paši nevar atbraukt un saņemt u.tml.
Vienai ģimenei - sešas pārtikas pakas gadā
Saskaņā ar nolikumu pārtikas banka katra ģimenei izsniedz vienu paku, un gada laikā ģimene var saņemt sešas pakas. Neviens sociālās palīdzības veids neparedz cilvēka vai ģimenes uzturēšanu pilnībā, tas ir tikai atbalsta instruments. Mēs atbalstam ģimeni grūtā dzīves brīdī, iedodam šo paku, lai ikdiena būtu mazliet vieglāka, nevis uzņemamies pilnībā uzturēt šo ģimeni. Jāsaka gan, ka katrs gadījums tiek skatīts individuāli, proti, ja cilvēks ir viens pats, ar šo pārtikas paku ir pietiekami diezgan ilgam laikam, savukārt, ja tā ir daudzbērnu ģimene, kurā strādā tikai viens no vecākiem, mēs noteikti izskatām iespējas piešķirt vairāk pakas, nekā noteikts nolikumā.  
Esam gatavi ziedot un palīdzēt
Latvijā ir labsirdīga un atsaucīga sabiedrība, spējam ātri reaģēt uz situācijām, kur nepieciešama palīdzība, arī lielās problēmās. Turklāt, esam gatavi ne tikai ziedot naudu, bet arī palīdzēt citos veidos, ar brīvprātīgo darbu, savām zināšanām u.tml. Tie, kuriem nav iespējas ziedot naudu, bieži vien piesakās un palīdz ar transporta pakalpojumiem, reklāmas veidošanu un citos veidos.
Protams, mūsu sabiedrība joprojām tikai mācās izprast, kas ir labdarība, taču attīstība notiek straujos tempos. Sabiedrībā veidojas savstarpējā uzticība un labdarība sāk kļūt par normu, īpaši jaunākajai paaudzei šķiet pilnīgi loģiski lielveikalā iemest atlikumu ziedojumu kastītē, atbalstīt kādu projektu kā brīvprātīgajam u.tml.  

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.38576508sec.