TŪRISMA BIZNESS | Domnīca

Eksperti: Izcilu restorānu viesmīļiem ar valodu prasmēm vien nepietiek

Četru gadu laikā, kamēr norisinās “Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā” saraksta veidošana, Latvijā viesojušies vairāk kā četrdesmit ārvalstu šefpavāri un teju 500 reižu apmeklējuši un cītīgi vērtējuši visdažādāko Latvijas restorānu piedāvājumu. Viņu pieredze bijusi dažāda, taču uzslavas visbiežāk tikušas veltītas tieši servisa kvalitātei, it īpaši mūsu vadošajos restorānos. Plašāk ar saviem novērojumiem par Latvijas restorānu servisu dalās Sonja Frūzammera – pirmā Michelin šefpavāra zvaigzni ieguvusī sieviete Berlīnē, Zviedrijas restorāna “Gastrologik” šefpavārs Antons Bjūrs, kā arī Latvijas viesmīlības eksperte Inese Vīcupa.
“Biju pārsteigta – mani restorānā piedāvāja apkalpot deviņās valodās,” tā, komentējot apkalpošanu Latvijas restorānos, pērn atzina Michelin šefpavāre Sonja Frūzammera, kura Latvijā ieradās, lai vērtētu 30 labākos restorānus.
Lai par augsta līmeņa apkalpošanu varētu runāt ne vien labākajos restorānos, bet arī restorānos kopumā, ir mērķtiecīgi jāceļ viesmīlības profesiju prestižs un jāveicina konkurence. Tam piekrīt arī viesmīlības eksperte, kafejnīcu tīkla “Cup&Cino” vadītāja Inese Vīcupa: “Prieks, ka pamazām, bet mērķtiecīgi viesmīļa profesija iziet no pagaidu darba kategorijas un, pateicoties dažādiem konkursiem, viesmīlības amatu prestižs Latvijā pieaug. Ja runājam par servisa līmeni restorānos kopumā, tad vispārējā tendence norāda uz uzlabojumiem - restorānu īpašnieki biežāk sāk apzināties, ka restorānu neveido tikai šefpavārs, bet svarīga loma ir arī vīnzinim, viesmīlim, bārmenim. Un tikai visu restorāna darbinieku kopdarbība un profesionāls komandas darbs veicina servisa celšanos”.
“Ar ko augsta līmeņa restorāns atšķiras no parasta restorāna? Ar sīkumiem un detaļām, ko daudzi no malas nemaz neredz,” tā uzskata ar Michelin zvaigzni godalgots Zviedrijas šefpavārs Antons Bjūrs. Viņš atzinis, ka viesmīlības kvalitātei Latvijas restorānos ir liels potenciāls, tajā pat laikā piebilst: “pat, ja zālē atrodas viens viesis, tobrīd viņš ir svarīgāks par netīru galdu vai izdegušu spuldzi”.
Lai gan ārvalstu šefpavāri atzinīgi novērtējuši mūsu viesmīļu valodu prasmes, ar to vien nepietiek. Viesmīļiem jāpārvalda manieres, runas prasmes un apkalpošanas standarti, perfekti jāpārzina ēdieni, dzērieni un jāspēj reaģēt dažādās situācijās. Viesmīļa darbs neaprobežojas ar galdu novākšanu, jo tā ir smalkjūtīga un niansēm piesātināta profesija.
“Kamēr restorānos varēsim sastapties ar vienaldzīgām viesmīļu sejām vai pārmetumu pilniem skatieniem, par servisa uzlabošanos runāt nevarēsim. Un, lai kā negribētos būt skeptiskai, jāatzīst, ka vidējais apkalpošanas līmenis restorānos ir tieši ar šādu raksturojumu”, atzīst Inese Vīcupa. Vienlaicīgi viņa pauž gandarījumu par to, ka restorānus atver zinoši, profesionāli cilvēki, kuri veicina veselīgu konkurenci un liek sasparoties arī citiem.
Par “Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2016”
“Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2016” saraksts jau ceturto gadu pēc kārtas tiek veidots, lai pievērstu sabiedrības uzmanību Latvijas restorānu kultūrai, izceltu restorānu kvalitāti un veicinātu to apmeklēšanu. Labāko Latvijas restorānu noskaidrošana aizrit divās kārtās. Vispirms norisinās HoReCa balsojums, kurā restorānu pārstāvji izsaka savu viedokli par kolēģiem. Otrajā kārtā restorānus vērtē atzīti ārvalstu eksperti – Michelin līmeņa šefpavāri no dažādām Eiropas valstīm, kuri restorānus apmeklē individuāli. Žūrijas sastāvs tiek turēts noslēpumā līdz svinīgajam apbalvošanas pasākumam, kas Rīgā norisināsies šī gada februārī. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar “Ekselence”, “Lielvārdes alus”, “Gemoss”, “airBaltic” un “Pastaiga”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Rumānijas eksotika - Transilvānija Jēkaba Ceļojumi
Rumānija ir vēl neatklāta noslēpumaina zeme, tās vērtība ir Karpatu kalni – liela daļa maršruta ir pa gleznainajiem kalnu ceļiem. Dodies tos | Skatīt vairāk
Latvija 1218 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.02.2018 - 28.02.2018 ANEKDOŠU ŠOVS “BRISELES KĀPOSTI” Jēkabpils TIC
Anekdošu šovs "Briseles kāposti" - izrāde būs redzama Jēkabpils Tautas namā 28. februārī, plkst. 19.00. | Skatīt vairāk
5 EUR
Madeira - sala, kur vasara nekad nebeidzas Jēkaba Ceļojumi
Madeiras salā visu gadu ir vienāda diennakts temperatūra ~20 grādiem, tādēļ tā vienmēr ir pievilcīga - saule, okeāns, garšīgās maltītes, | Skatīt vairāk
1528 EUR
Balkānu māsas - Bosnija un Melnkalne Jēkaba Ceļojumi
Bosnija un Hercegovina tikai sāk atklāt savus dārgumus pasaulei – tā vēl nav tik tūristu izlutināta kā Horvātija, tādēļ šeit ir daudz kas īsts | Skatīt vairāk
no 1095 EUR

Par mums | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Vakances | Prakse studentiem | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2018 www.turismabizness.de | Design & maintenance © 2000 - 2018 1st-studio.com

 
Total Timed::0.28765798sec.