TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Jūras velšu festivāls veicina jūras produktu apgrozījumu Latvijā

Lielākā jūras velšu piegādātāja Baltijas valstīs Reaton Ltd pasūtītā pētījuma rezultāti liecina, ka pēdējā gada laikā paaugstinājies jūras velšu patēriņš. Secināts, ka 2016.gadā par 18,2% audzis svaigu zivju pieprasījums un iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas iegādāties eksotiskas zivis un īpaši austeres. 2015.gadā šis rādītājs sasniedza 17,8%, kas parāda augšupejošu tendenci gadu griezumā. Gada laikā par 30% audzis pieprasījums pēc Senegālas garnelēm un omāriem, taču austeru pieprasījums palielinājies par 25%.

Lai gan Latvijā ir senas zivju zvejošanas un zivju kulinārijas tradīcijas un vietējā produkcija ir ļoti pieprasīta, vērojams, ka audzis pieprasījums tieši eksotisko zivju un austeru sortimentā. Vērojams, ka pieaug iedzīvotāju zināšanas par jūras veltēm, to pozitīvo ietekmi uz veselību, kā arī pagatavošanas veidu. Par 16% palielinājušies svaigo jūras velšu pārdošanas apjomi, kas norāda, ka cilvēki arvien biežāk izvēlas gatavot jūras produktus mājās.

“Iecienītākās austeres vairākus gadus bija Tsarskaya un Creuses, kas kļuvušas par populārākajām un pieprasītākajām austeru piedāvājuma klāstā, taču pēdējā gada laikā strauji augusi interese arī par citu veidu austerēm, kas ienāk tirgū kā jaunums, piemēram, japāņu austerēm Umami. Var secināt, ka klienti vēlas nogaršot eksotiskākus austeru veidus, vairāk atļaujas eksperimentēt. Pamazām tiek lauzts vairākus gadus pastāvējušais stereotips, ka austeres izvēlas baudīt tikai restorānos. Pēdējā gada laikā austeres vairāk pērk arī veikalos un izvēlas dažādos svētkos, piemēram, banketos, dzimšanas dienās, kāzās”, saka uzņēmuma Reaton mārketinga direktors Kestutis Isakas.

Lielā mērā interesi par eksotiskām jūras veltēm un jaunumiem ietekmē tas, ka cilvēki daudz ceļo,  iepazīst ārzemēs pieejamās zivis un eksotiskos jūras produktus, kā arī tas, ka it īpaši jūras velšu festivāla ietvaros, tiek piedāvātas arvien jaunas un nezināmas zivis un jūras veltes no visas pasaules.

Šogad jūras velšu festivāls Gastronome norisinās 22. un 23. oktobrī, interjera un delikatešu centrā mc2, Krasta 68a, kā arī Brīvības ielā 31. Festivālā būs iespējams iepazīties vairāk nekā 60 jūras veltēm no visas pasaules, tajā skaitā ar eksotiskām zivīm no Indijas okeāna. Latvijā pirmo reizi būs iespējams nogaršot tādas zivis kā sarkanā krokere, papagaiļzivs, marlīns, Mahi-mahi, zobenzivs, sarkanais snaperis, jūras barbe, grūpers, kas piegādātas no okeānā mītošās Reinjonas salas. Tāpat būs pieejams unikāls garneļu piedāvājums no Mozambikas, Indijas, Tanzānijas, Dienvidamerikas, kā arī Indijas okeāna garneļu sets. “Mēs pastāvīgi paplašinām piedāvājumu un cenšamies iepazīstināt pircējus ar jauniem, pie mums neierastiem jūras produktiem,” apstiprina  Isakas.

Iekļaut ēdienkartē dažādas zivis aicina kā mediķi, tā dietologi, jo šādi iespējams uzņemt gan organismam nepieciešamos vitamīnus (B12, D, E), minerālvielas (cinks, selēns, jods) un olbaltumvielas.  Savukārt austeres ir bagātas ar olbaltumvielām, minerālvielām un A, B grupas vitamīniem. Tajās ir salīdzinoši daudz dzelzs un kālija. Turklāt austeres satur Omega-3 vērtīgās taukskābes, kuras uzlabo sirds un galvas smadzeņu veselību. Ne velti cilvēki, kas regulāri ēd zivis, retāk slimo ar sirds slimībām un arī to kauli ir stiprāki. Eksistē vairāki pētījumi, kas apstiprina, ka regulāra zivju ēšana sniedz lielāku labumu, kā Omega 3 taukskābes saturošu uztura bagātinātāju lietošana.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, svaigu zivju patēriņš mājsaimniecībās ir vidēji 6 – 7 kg uz vienu ģimenes locekli gadā, bet zivju produktiem šis rādītājs sasniedz 12 – 13 kg. Pētījumos fiksētais vidējais rādītājs pasaulē ir 19 kg. Savukārt, pārtikas grozā, vadoties pēc veselīgas ēšanas ieteikumiem, ir iekļauti 2,9 kg zivju, rēķinot uz vienu pieaugušo, ik mēnesi. No tā var secināt, ka Latvijā vēl ir iespējama izaugsme, lai sasniegtu vidējos pasaules rādītājus.

Kopumā pētījums ilustrē pozitīvu tendenci, taču vienlaikus jāsecina, ka pārmaiņu ātrums varētu būt lielāks. Iespējams, ka nepieciešama vēl aktīvāka sabiedrības informēšana par zivju un zivju izstrādājumu ietekmi uz cilvēka organismu, izslēdzot stereotipus. Tāpat jāspēj noturēt iedzīvotāju interesi par jūras veltēm, regulāri papildinot sortimentu ar jaunām jūras veltēm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52494216sec.