TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Pētījums: ceļošanai nereti lielāka nozīme laimes sajūtas radīšanā nekā citiem dzīves notikumiem

Neatkarīgi no tā, kādām brīvdienām jūs dodat priekšroku, ir zināms, ka ceļošana iepriecina mūs. Starptautiskā pētījumā, ko veica uzņēmums Booking.com  – vadošā vietne naktsmītņu rezervēšanai –, ir noskaidrots, ka ceļošana sniedz cilvēkiem tik lielu emocionālo pacēlumu, ka viņi nereti uzskata atvaļinājumu plānošanu un došanos atpūtā par svarīgāku laimes sajūtas gūšanā nekā citus ievērojamus notikumus, piemēram, kāzu dienu (49 %), došanos uz randiņu ar savu partneri (51 %), jauna darba iegūšanu (50 %), saderināšanos (45 %) vai ģimenes pieaugumu (29 %). 77 % cilvēku turklāt atzīst, ka viņi rezervē atvaļinājumam tad, kad vēlas iepriecināt sevi.

Šajā pētījumā, kurā tika aptaujāti 17 000 cilvēki no 17 valstīm, ir atklāts, ka lielākajai daļai cilvēku ceļošana (sākot no mazbudžeta ceļojumiem ar mugursomu plecos un beidzot ar atpūtu eksotiskās, nomaļās vietās) sniedz noturīgāku laimes sajūtu nekā materiālas lietas (70 %). Tas izskaidro to, kādēļ vairāk nekā puse respondentu (56 %) izvirza brīvdienas kā prioritāti, salīdzinot ar tādām lietām kā apģērbs, rotaslietas un ierīces. Gandrīz puse aptaujāto (48 %) novērtē ceļošanu augstāk par mājvietas uzlabošanu.

Prieka sajūtu visātrāk sniedz plānošanas darbi

Emocionālais pacēlums, kas rodas no ceļošanas, ir novērojams katrā ceļošanas procesa posmā, sākot no plānošanas un beidzot ar došanos brīvdienās, tomēr tieši plānošanas etaps visātrāk sniedz prieka sajūtu – 72 % respondentu apgalvoja, ka viņi gūst saviļņojumu, vien apskatot, kur doties brīvdienās. Vairāk nekā puse cilvēku (56 %) piekrīt, ka jūtas vispriecīgākie, rezervējot brīvdienas, un uzsver, ka iespējai tūlītēji rezervēt ir nozīme lielisku brīvdienu plānošanā.

Šons Akors (BA, MA, Hārvarda), viens no pasaulē vadošajiem ekspertiem par prieka un laimes sajūtu, laikraksta "The New York Times” lasītāju iecienīts autors un pozitīvās psiholoģijas lektors, skaidro:
"Booking.com jaunā pētījuma dati izceļ to, ka pastāv ievērojama saistība starp rezervēšanas procesa izbaudīšanu un laimes sajūtu paša ceļojuma laikā. Proti, viens no labākajiem veidiem, kā paredzēt, ka atvaļinājums būs priekpilns, ir pieredzot patīkamu rezervēšanas procesu. Ceļojums, kas ir labi saplānots un ir ar tūlītēju rezervēšanu bez aizķeršanās, var būtiski ietekmēt ceļotāju laimes sajūtu, neatkarīgi no tā, kāda veida naktsmītne un ceļojums tiek meklēts. Šie dati atbilst manā iepriekšējā pētījumā, kas ir publicēts izdevumā Harvard Business Review, noskaidrotajam, proti, pretēji ierastām brīvdienām, labi plānotas brīvdienas, kurās ir samazināts stresa līmenis, 94 % gadījumos nodrošina iespēju, ka jūs atgriezīsieties darbā ar augstāku enerģijas līmeni, iesaisti un prieku.”

Cilvēkiem tik ļoti patīk plānošana un ceļojumu rezervēšana, ka vairāk nekā viena trešdaļa veic ar atvaļinājumu saistītu izpēti vairākus mēnešus iepriekš (35 %), turklāt 5 % no šiem cilvēkiem ar entuziasmu plāno ceļojumu pat gadu iepriekš.

Gaidot ceļojumu, vairumam cilvēku patīk pētīt karti un apmeklējamās vietas, kā arī pārlūkot fotogrāfijas
Laikā starp rezervēšanu un došanos ceļojumā vairāk nekā trešdaļa cilvēku mēģina iepriecināt sevi, domājot par savām brīvdienām vienu vai vairākās reizes dienā (39 %). Lai sagatavotos ceļojumam, astoņi no desmit cilvēkiem kļūst priecīgāki, aplūkojot karti un izpētot apmeklējamās vietas, un vairāk nekā pusei aptaujāto (53 %) patīk plānot un iegādāties apģērbu savam brīvdienu ceļojumam. 79 % respondentu atzina, ka galamērķu un krāšņu viesnīcu, villu un citu naktsmītņu fotogrāfiju pārlūkošana palīdz viņiem justies priecīgiem laika periodā līdz brīvdienām. 61 % cilvēku turklāt labprāt turpina lasīt atsauksmes par naktsmītni, ko paši tikko ir rezervējuši.

Priecīgākie brīvdienu brīži – pirmā atvaļinājuma diena un naktsmītnes ieraudzīšana pirmo reizi
Gaidīšanas prieku gan pārspēj prieks būt atvaļinājumā – 62 % aptaujāto sajūt prieka vilni, aktivizējot automātisko atbildi e-pastam un dodoties prom no darba. Gandrīz deviņiem cilvēkiem no desmit (87 %) pirmā atvaļinājuma diena un naktsmītnes aplūkošana pirmo reizi ir priecīgākie brīvdienu brīži. 70 % respondentu atzina, ka viņu vislabākais atvaļinājuma brīdis ir iekārtošanās uzturēšanās vietā, lai sajustos tur kā mājās. Vairāk nekā divas trešdaļas respondentu jūtas priecīgi, nakšņojot viesnīcā, hostelī vai villā (67 %), savukārt viena trešdaļa viesu vislabāk jūtas, uzturoties dzīvoklī vai mājā ar vietējiem iedzīvotājiem (33 %).

Šons Akors turpina:
"Ne vienā vien pētījumā ir noskaidrots, ka liels prieka pacēlums pastāv “sagaidīšanas fāzē”, plānojot un iedomājoties ceļojumu. Jaunais uzņēmuma Booking.com pētījums parāda to, cik būtisks ir šis pacēlums – tas ir vienāds vai pat lielāks par saderināšanos. Ņemot vērā desmitgadē veiktus pētījumus, mūsdienu pasaulē būtiskākā konkurētspējas priekšrocība ir pozitīvi noskaņots un iesaistīts prāts. Piemēram, mans nesenais pētījums liecina, ka cilvēki, kuri izmanto visas savas atvaļinājuma dienas, ir ne tikai priecīgāki, bet viņiem arī ir par 34 % lielāka iespēja saņemt bonusu nākamo trīs gadu laikā. Priecīga ceļošana atmaksājas.”

Par pētījumu:
Pētījums pēc uzņēmuma Booking.com pasūtījuma tika neatkarīgi veikts 17 valstīs (tostarp 8 Eiropas valstīs), izveidojot nacionāli reprezentējošu izlasi – 1 000 cilvēku katrā no valstīm. Katram no šiem cilvēkiem bija jābūt vismaz vienām vietējām vai starptautiskām brīvdienām pēdējā gada laikā. Kopā tika aptaujāti 17 157 cilvēki vecumā no 18 gadiem. Dati tika apkopoti laika posmā no 2016. gada 9. septembra līdz 4. oktobrim.

Par Booking.com:
Booking.com ir pasaulē vadošais uzņēmums, kas piedāvā viesnīcu un citu naktsmītņu rezervēšanu tiešsaistē. Tas garantē labākās cenas par uzturēšanos jebkura veida naktsmītnē, sākot ar nelielām privātām naktsmītnēm un beidzot ar greznām pieczvaigžņu viesnīcām. Vietne Booking.com viesiem ir pieejama jebkurā laikā un jebkurā vietā neatkarīgi no tā, vai viņi lieto datoru, mobilo tālruni vai planšetdatoru. No viesiem turklāt nekad netiek prasīta maksa par rezervēšanu. Vietne Booking.com ir pieejama vairāk nekā 40 valodās, tajā ir atrodams vairāk nekā 1 000 000 naktsmītņu, tostarp vairāk nekā 512 000 privātu brīvdienu naktsmītņu, un vairāk nekā 95 000 ceļojumu galamērķu 227 valstīs un teritorijās visā pasaulē. Vietnē ir pieejami vairāk nekā 105 miljoni atsauksmju, kuras pēc sava apmeklējuma ir atstājuši naktsmītņu viesi. Vietni lieto gan atpūtas, gan biznesa ceļotāji no visas pasaules. Uzņēmumam Booking.com ir 20 gadu pieredze, un uzņēmuma 184 birojos visā pasaulē strādā vairāk nekā 13 000 darbinieku. Uzņēmumā darbojas klientu apkalpošanas komanda, kas ir gatava viesiem viņu dzimtajā valodā sniegt palīdzību jebkurā diennakts laikā, nodrošinot izcilu klientu apkalpošanas pieredzi.

Uzņēmums Booking.com B.V. ir dibināts 1996. gadā un ir daļa no uzņēmumu grupas The Priceline Group (NASDAQ: PCLN), un uzņēmumam pieder un tas pārvalda preču zīmi Booking.com™. Sekojiet līdzi mūsu jaunumiem sociālajos tīklos Twitter, Google+, Pinterest un Facebook vai uzziniet vairāk vietnē http://www.booking.com.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
17 EUR
Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59570003sec.