TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Digitālā jaunatne – virtuālā pasaule iet roku rokā ar reālo dzīvi

Y paaudzei jeb “Millenials” piemīt dabas dota interese par inovācijām un jaunākajām tehnoloģijām, viņi alkst pēc neatkarības un vēlas būt sava laika noteicēji. Viņi ir arī tie, kuru diena ierasti sākas ar atbildēšanu uz virtuālajām vēstulēm un beidzas ar skatu mobilajā ierīcē. Kā virtuālā pasaule palīdz jauniešiem uzlabot reālo dzīvi – kopā ar Samsung Electronics Baltics izpētījusi veselības centra “Vivendi” klīniskā psiholoģe Kristīne Dūdiņa.

Informācijas ātrums = gaismas ātrums
“Pētnieki par “Millenials” paaudzi sauc tos jauniešus, kas dzimuši laika posmā no 1980. gada līdz 2000. gadam. Kaut arī vecuma ziņā intervāls ir gana liels, šo cilvēku izpratne par informācijas iegūšanas ātrumu ir izteiktāka, nekā viņu vecākiem, saka psiholoģe. Ir nepieciešamas vien dažas sekundes, lai uzzinātu jaunākās ziņas, padziļinātāk izpētītu mācību vielu vai atrastu informāciju par jaunākajām tendencēm profesijā.

Savas personības izkopšana

Iespēja noskaidrot informāciju, tostarp arī par sensitīviem tematiem, par kuriem parasti neuzdrošinās jautāt, Y paaudzei paver ceļu kļūt neatkarīgākiem un patstāvīgākiem. Komunicējot ar domubiedriem no visas pasaules, var ne tikai paplašināt savu redzesloku un izkopt valodas zināšanas, bet arī attīstīt spriestspēju un argumentācijas prasmes – caur šo prizmu jaunie cilvēki var iepazīt sevi un pilnveidot savas personības šķautnes.

Mūsdienu CV – sociālo tīklu profils

“Sociālie tīkli kļuvuši par būtisku informācijas apmaiņas rīku, un vienlaikus arī platformu savas identitātes veidošanai. Tomēr jārēķinās, ka aktivitātes sociālajos portālos paver iespējas savu reputāciju gan celt, gan arī iedragāt – tāpēc jo īpaši aicinu rūpīgi pārdomāt, kāds ir ieplānota ieraksta vai foto mērķis,” saka psiholoģe. Pašmāju blogeri ir arī apliecinājums tam, ka mūsdienās, veidojot pozitīvu tēlu sociālajā vidē, var piesaistīt tieši darba devēju uzmanību un rast pirmās darba iespējas.

Youtube blogere un Galaxy A viedtālruņa vēstnese Brenda Vilinska atzīst, ka aktīvā sociālo tīklu dzīve viennozīmīgi ir meiteni mainījusi un paplašinājusi viņas redzesloku. “Esmu kļuvusi atvērtāka, drošāka, komunikablāka, tāpat arī mans vārdu krājums ir kļuvis bagātāks un ir vieglāk izteikt savas domas. Spēju arī kontrolēt savas sajūtas, neskatoties arī uz interneta nelabvēļiem,“ stāsta trīspadsmitgadīgā jauniete, kura, pateicoties blogošanai, sapratusi, ka savu nākotni vēlas saistīt ar to pašu jomu, kurā top viņas video – modi un grimu.

Attiecības tikai iegūst
Ja reizēm šķiet, ka jaunā paaudze aizstāj fizisku kontaktu ar virtuālajām attiecībām un tādā veidā nepietiekami attīsta sociālās prasmes, tad pētījumi pierāda, ka draugu loks, ar ko jaunieši kontaktējas tiešsaistē un klātienē, lielā mērā pārklājas. K.Dūdiņa ir pārliecināta, ka tehnoloģijas palīdz stiprināt attiecības ar tiem draugiem vai tuviniekiem, kas uz kādu īsāku vai ilgāku laiku nav blakus. Savukārt kautrīgiem cilvēkiem virtuālā vide paver iespējas mazināt vientulības emocionālās sāpes, veidot attiecības un attīstīt sociālās prasmes.

Būt šeit un kur vien vēlies
Vienkāršāk kā jebkad agrāk ir arī ieskatīties tūkstošiem kilometru attālumā notiekošajā konferencē, piedalīties ģimenes pusdienās, uz kurām nav izdevies ierasties, vai arī nofilmēt ceļojuma laikā iepazīto zemūdens pasauli – domājot par šādām lietotāju vēlmēm, jaunie Galaxy A sērijas viedtālruņi radīti ūdens un putekļu izturīgi. Psiholoģe K.Dūdiņa ir pārliecināta, ka tehnoloģijas noteikti ir veids, kā nojaukt jebkādas ģeogrāfiskās robežas un vienlaikus stiprināt ģimeniskās saites, papildināt intelektuālo un vizuālo pieredzi.

Labsajūta rokas stiepiena attālumā
Steidzīgajā laikmetā tieši mobilās aplikācijas var palīdzēt sekot līdzi savai labsajūtai un to uzlabot, piemēram, skaitot soļus un pieņemot izaicinājumus vingrot. Radītas vairākas lietotnes, kas atgādina par zāļu lietošanu, kā arī māca regulēt stresu un iekšējo trauksmi. Ilgi atliktā konsultācija ar ārstu var notikt videozvana veidā vai pa Skype. Arī klīniskā psiholoģe atzīst, ka savā praksē ir veikusi virtuālās konsultācijas un lasījusi lekcijas attālināti.
 
Nedrīkst aizmirst arī par riskiem
Psiholoģe ikdienas darbā novērojusi, ka pat pieaugušajiem ir grūti pretoties tehnoloģiju vilinājumiem, tāpēc nevajadzētu gaidīt, ka “Millenials” paaudze spēs pilnīgi patstāvīgi regulēt mobilo tehnoloģiju lietošanas apjomu. Bez pozitīvajām vēsmām, ko ienes tehnoloģijas, ir jārēķinās, ka jebkādas pārmērības var nākt par sliktu – samazinās koncentrēšanās spējas un naktsmiega kvalitāte, pastāv risks ciest no vardarbības virtuālajā vidē vai kļūt par sekstinga upuri.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41868782sec.