TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Starptautisko robotikas izstādi Robotu balle Rīgā sešu nedēļu laikā apmeklējuši 20 000 cilvēku

Organizatori sola atgriezties ar jaunu ekspozīciju un cer rast iespēju to demonstrēt bez maksas

“Lielais pieprasījums pēc robotikas meistarklasēm un radošajām darbnīcām ir skaidrs apliecinājums tam, ka robotika ir joma, kas jauniešus un bērnus patiešām interesē,” secina izstādes Robotu Balle Projekta vadītāja Latvijā Inga Kadeka. Vienlaikus viņa uzsver – lai patiešām attīstītu robottehnoloģiju pielietojumu Latvijā un palielinātu iespēju bērniem apgūt nākotnes profesijas, jābūt lielākam valsts, pašvaldības un uzņēmējdarbības vides atbalstam.

Viens no aktīvākajiem partneriem izstādes laikā bija Transporta un sakaru institūts, kura nodrošinātās robotikas un elektronikas meistarklases bija pārpildītas. “Kad saņēmām aicinājumu kļūt par Robotu Balles intelektuālo atbalstītāju un organizēt elektronikas un Lego robotu programmēšanas meistarklases, atbilde bija nešaubīgs “jā”. Projektā piedalījās ne tikai TSI pasniedzēji, bet arī datorzinātņu un telekomunikāciju fakultātes studenti. Mūsu dzīve ir cieši saistīta ar robotizētu sistēmu un ierīču izmantošanu, līdz ar to šāda veida izglītojošie ģimenes pasākumi ir ļoti nepieciešami un atbalstāmi. Redzam, ka darba tirgū un izglītības jomā pašlaik dominē pieprasījums pēc tehnisko programmu absolventiem un inženieriem, tāpēc bērni un viņu vecāki šajā jomā jāieinteresē jau tagad,” skaidro Mihails Savrasovs, TSI datorzinātnes un elektronikas fakultātes dekāns.

Robotikas joma Latvijā tiek aktīvi attīstīta lielākajās augstskolās un start-up komūnā. Darbojas robotu skolas un klubi un ik gadu tiek rīkoti Robotikas Čempionāti. Piemēram, TSI organizētā čempionāta Ziemas kausā piedalījās vairāk nekā 250 komandas ne tikai no Latvijas, bet arī no Igaunijas. Arī Robotu Balle apliecināja, ka apmeklētāju vidū interese pa šo jomu ir - izstādes izklaidējošais un interaktīvais formāts padara tās vieglāk saprotamas un aizraujošas.

“Šī projekta gaitā izskanēja arī jautājumi par ieejas biļešu esamību un cenu. Mūsu mērķis un nākotnes vīzija ir panākt, lai nākotnē šādi pasākumi bērniem un jauniešiem būtu bez maksas, tomēr jāsaprot – arī par bezmaksas pasākumiem kādam ir jāmaksā. Tieši tāpēc lielu uzmanību veltīsim citu partneru piesaistei. Robotu iegāde, uzturēšana un tehniskais nodrošinājums, tāpat arī loģistikas un telpu izmaksas izstādes laikā prasa milzu investīcijas, tādēļ finansējuma piesaiste ir kritisks projekta pastāvēšanas priekšnoteikums,” uzsver I.Kadeka. Viņa aicina arī valsts un pašvaldību iestādes aktīvāk iesaistīties šādu projektu nodrošināšanā, piemēram, atvēlot telpas to norisei.

Arī ekspozīcijas veidotājs Igors Ņikitins (Maskava), kurš 2014. gadā sāka projektu Bal Robotov un pašlaik nodrošina jau patstāvīgu robottehnoloģiju ekspozīciju, atklāj, ka lielā mērā tas balstās entuziasmā veicināt tehnoloģisko izglītību un attīstību. “Pasauli veido inženierzinātņu sasniegumi – lietas, kas mums pašlaik šķiet pašsaprotamas, savulaik radīja industriālo revolūciju. Būtiski, lai arī mūsdienās attīstība neapstātos. Vēlamies parādīt aizraujošo un pārsteidzošo rezultātu, ko rada inženieri, lai arvien vairāk jauniešu izvēlētos šo profesiju un būtu cilvēces attīstības virzītājspēks,” uzsver I. Ņikitins.

Izstāde Robotu Balle Rīgā bija apskatāma visu februāri. Tā ietvēra virkni robotu no dažādām pasaules valstīm un robotikas sasniegumus no Latvijas. Izstādes kolekcija uz Rīgu atceļoja no Maskavas, kur jau no 2014.gada apskatāma pastāvīga robotikas ekspozīcija, pieejamas dažādas meistarklases, robotu izbraukumi un dalība dažādos pasākumos. Līdz šim tie eksponēti 10 pilsētās, piesaistot 475 000 apmeklētāju. Projekta Bal Robotov ideja un misija ir inženierzinātņu, tehnoloģisko un tehnisko profesiju popularizēšana bērnu un jauniešu vidū.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.58272886sec.