TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Aptauja: Teju puse Latvijas iedzīvotāju neveic profilaktiskus pasākumus pirms došanās uz eksotiskām valstīm

43 % Latvijas iedzīvotāju neveic nekādus profilakses pasākumus, gatavojoties ceļojumam uz eksotiskām vai jaunattīstības valstīm, kas var būt augsta riska galamērķi veselībai, liecina jaunākais “Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss”. Vien katrs sestais (17 %) piedomā par vakcīnu pret tādām infekcijām kā dzeltenais drudzis vai A un B hepatīts, vai iziet pretmalārijas profilaktisko līdzekļu kursu, un tikai trešdaļai (31%) ceļotāju līdzi ir aptieciņa ar medikamentiem.

Ieteicamās vakcīnas visbiežāk veic jauni cilvēki 25 – 34 gadu vecumā (21 %). Biežāk vakcinēties izvēlas Rīgā dzīvojoši cilvēki (23%) ar augstākiem ienākumiem.  Arī dažādus medikamentus visbiežāk  ceļojumā līdzi ņem jauni cilvēki 25 – 34 gadu vecumā (41 %), bet visretāk jaunieši 18 – 24 gadu vecumā. Sievietes atbildīgāk sagatavojas ceļojumiem – par ceļojuma aptieciņu ar medikamentiem parūpējas katra trešā sieviete (36%), bet vīriešu vidū – tikai katrs ceturtais (25%).

Ģimenes ārste un pediatre Ella Šatalova skaidro, ka pacienti bieži vēršas pēc konsultācijas par profilaktiskiem pasākumiem pirms ceļojumiem. Tāpat cilvēki nereti  sūdzas par sliktu pašsajūtu, kas radusies ceļojuma laikā vai pēc tā. “Pacientu vidū uz ārzemēm ceļo visi – no zīdaiņa līdz sirmam vecumam. Vienmēr, izvēloties galamērķi, ir vērts izvērtēt iespējamos riskus veselībai – vai tā būtu saules vai kalnu ietekme, dažādu insektu klātesamība, infekciju izplatība konkrētā valstī. Piemēram, vairākus gadus atpakaļ pat Vācijā – šķietami tuvā valstī bija izplatītas masaliņas, –  tādā situācijā, protams,  pirms došanās ceļā ieteicams vakcinēties,” stāsta ārste, uzsverot, ka preventīvi pasākumi pirms izceļošanas var pasargāt no nepatīkamām veselības problēmām atpūtas laikā.

Pirms ceļojuma nodrošinās ar preparātiem gremošanas sistēmai un pretsāpju līdzekļiem

Savukārt tie cilvēki, kuri sagatavo ceļojuma aptieciņu pēdējā brīdī, iepērkoties lidostas “Rīga” “Apotheka”, visbiežāk iegādājas preparātus gremošanas sistēmai, medikamentus saaukstēšanās mazināšanai un pretsāpju līdzekļus. Tāpat cilvēki bieži iegādājas arī recepšu zāles, ikdienas higiēnas preces,  līdzekļus brūču aprūpei un vitamīnus.

“Ceļojums būs izdevies, ja tā laikā aptieciņa nebūs nepieciešama, taču  brauciens noteikti būs drošāks, ja līdzi būs pirmās nepieciešamības medikamentus dažādām situācijām. Apotheka farmaceiti iesaka aptieciņā iekļaut adsorbējošos līdzekļus, piemēram, aktivēto ogli, gremošanas trakta fermentus; pretsāpju un pretdrudža līdzekļus; preparātus brūču dezinfekcijai, piemēram, ūdeņraža pārskābi; saules aizsarglīdzekļus; pantenolu saturošas putas vai ziedes situācijām, ja nepietiekami lietoti saules aizsarglīdzekļi un gūti apdegumi un, protams, ja nepieciešami medikamenti hronisku slimību ārstēšanai – tādu kā, piemēram, sirdsslimības, cukura diabēts u.tml. –  arī tiem jābūt ceļojuma aptieciņā,” stāsta “Apotheka“ valdes loceklis Jānis Kūliņš.

 "Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss" ir Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējuma un profilakses tendenču mērītājs, tapis sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS, aprīlī aptaujājot 1008 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Šis ir trešais "Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienu ieskandināšanas pasākums Liepājas reģiona TIB
Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.24335384sec.