TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Lidostas «Rīga» ieņēmumi deviņos mēnešos samazinājušies uz pusi

Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes ietekmē lidostas “Rīga” saimnieciskās darbības ieņēmumi šā gada deviņos mēnešos, salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika posmu, ir samazinājušies uz pusi, liecina uzņēmuma nerevidētais saīsinātais starpperiodu pārskats par deviņu mēnešu periodu  līdz 2020.gada 30.septembrim.

Lidostas neto apgrozījums deviņos mēnešos veidoja 23,9 miljonus eiro, kas ir par  25,2 miljoniem eiro mazāk nekā plānots uzņēmuma budžetā. Salīdzinot ar 2019.gadu, lidostas ieņēmumi ir samazinājušies par 51%.

Ieņēmumi no aviācijas pakalpojumiem pārskata periodā bija 12,5 miljoni eiro, un, salīdzinot ar budžetā plānoto un iepriekšējo gadu, tie ir samazinājušies par 60%. Aviācijas ieņēmumu lielāko daļu veido ieņēmumi par lidlauka pakalpojumiem, kuru maksas nosaka Ministru kabineta noteikumi.

Savukārt ienākumi no neaviācijas pakalpojumiem pārskata periodā ir samazinājušies līdz 11,4 miljoniem eiro, un, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, tie sarukuši par 36%, bet pret plānoto budžetu – par 37%. Ieņēmumus no neaviācijas pakalpojumiem veido telpu un zemes noma, ienākumi no autostāvvietām un citi ar lidlauka pakalpojumiem nesaistīti ieņēmumi.

Reaģējot uz apkalpoto gaisa kuģu un pasažieru skaita un attiecīgi arī ieņēmumu straujo kritumu, lai nodrošinātu operacionālās darbības nepārtrauktību un samazinātu Covid-19 ietekmē radušos zaudējumus, lidosta jau krīzes sākumā uzsāka un joprojām turpina kompleksu izmaksu samazināšanas programmu. Paredzams, ka lidostas 2020.gada kopējās saimnieciskās darbības izmaksas pret 2020.gada budžetā sākotnēji plānotajām izmaksām izdosies samazināt par 25%, tostarp samazinot saimnieciskās darbības izmaksas par 33%, bet personāla izmaksas - par 26%.

Tomēr, ņemot vērā būtiskos ierobežojumus avioceļošanai Latvijā un citviet pasaulē un ievērojamo pasažieru un lidojumu skaita samazinājumu, lidosta šā gada deviņos mēnešos ir turpinājusi strādāt ar mīnusa zīmi, noslēdzot atskaites periodu ar zaudējumiem 8,9 miljonu eiro apmērā.

Lidostas “Rīga” valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa norāda: "Lidostai kā infrastruktūras uzņēmumam ir augsts fiksēto izmaksu īpatsvars, tāpēc izdevumu samazināšanas iespējas ir ierobežotas, tomēr lidostas likviditāte pašlaik ir pietiekama uzņēmuma saistību segšanai un darbības nodrošināšanai. Sadarbībā ar Satiksmes un Finanšu ministrijām lidosta turpina darbu, lai saņemtu Eiropas Komisijas saskaņojumu aprīlī valsts piešķirtā atbalsta saņemšanai. Vienlaikus lidosta aktīvi strādā pie to darbības virzienu attīstīšanas, kurus Covid-19 krīze ir skārusi mazāk, un turpina jau iesāktos attīstības projektus, kas nākotnē cels uzņēmuma konkurētspēju un ļaus dažādot ieņēmumu avotus. Pie šādiem projektiem minama lidostas kravu apkalpošanas teritorijas jeb RIX Cargo City un lidostas Biznesa parka attīstība.”

Jau vēstīts, ka šā gada 11 mēnešos pasažieru skaits lidostā “Rīga” samazinājies par 73%, savukārt ievērojams pieaugums vērojams kravu un biznesa pārvadājumos. Laikā no janvāra līdz novembra beigām lidostā “Rīga” apkalpoti 1,9 miljoni pasažieru, kas ir par 72,9% mazāk nekā pērnā gada attiecīgajā periodā, kad 11 mēnešos lidosta bija apkalpojusi 7,2 miljonus pasažieru. Šā gada novembrī pasažieru skaits lidostā samazinājies par gandrīz 91% - apkalpoti vien 50 199 pasažieri, kas ir par vairāk nekā pusmiljonu ceļotāju mazāk nekā pērnā gada novembrī.

Tikmēr kravu lidojumu skaits šā gada 11 mēnešos ir pieaudzis par gandrīz 43%, bet novembrī, salīdzinot ar pērnā gada novembrī – pat par vairāk nekā 95%. Palielinājies arī citu lidostā “Rīga” apkalpoto lidojumu skaits, ko veido galvenokārt biznesa aviācijas, militārie un tehniskie lidojumi, ko veic gaisa kuģi, kas izmanto lidostā “Rīga” strādājošo uzņēmumu piedāvātās tehniskās apkopes iespējas. 11 mēnešos lidostā “Rīga” notikuši 6195 šādu lidojumu – par 79,1% vairāk nekā pagājušajā gadā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51818895sec.