Kad mūžs ir nodzīvots jeb ko iesākt ar veco auto?

Atkritumu šķirošana un pārstrāde ir viennozīmīgi kļuvusi par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, un videi draudzīgs dzīvesveids ir ne tikai izvēle, bet nepieciešamība, ņemot vērā ierobežotos resursus un dabas piesārņojumu. Metāls, kas ir viens no progresīvākajiem atkritumu veidiem, ir pārstrādājams bezgalīgi daudz reižu, vienlaikus ievērojami ietaupot darbaspēku, laiku un dabas resursus. Baltijas valstu vadošais metāla izstrādājumu iepirkšanas, pārstrādes un eksporta uzņēmums "Tolmets" skaidro, kāpēc ir svarīgi laikus nodot vecās automašīnas oficiālajos pieņemšanas punktos, kā arī sniedz ieteikumus, kā to iespējams izdarīt.

Kāpēc ir nepieciešama profesionāla veco automobiļu utilizācija?

Transportlīdzekļa īpašniekam ir jānodrošina, lai tā īpašumā esošs nolietots transportlīdzeklis tiktu nodots pārstrādes uzņēmumam. Ja spēkrats jau ilgstošu laiku ir atstāts stāvam neatļautā vietā, to var piespiedu kārtā evakuēt, ņemot vērā, ka šāda rīcība atbilstoši normatīvajiem aktiem ir Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpums.

Tomēr nereti liela daļa automašīnu tiek norakstītas novēloti, un līdz auto kapsētām vai metāla smalcinātājam tās nonāk tikai tad, kad vairākus gadus nostāvējušas pagalmā vai ceļa malā.

Noteikti jāmin, ka arī patvaļīga transportlīdzekļa izjaukšana nav pieļaujama – automašīna sastāv no dažāda veida atkritumiem, kuri jāapsaimnieko atbilstoši prasībām. Vienā automašīnā ir aptuveni 5 līdz 10 litri dažādu šķidrumu – antifrīzs, bremžu šķidrums, stūres pastiprinātāja šķidrums, eļļas, akumulatora skābe u.c. Lielākā daļa šo šķidrumu ir toksiski, līdz ar to ir nepieciešama profesionāla pieeja šo šķidrumu neitralizēšanā.

Tāpēc, lai vecu automobiļu utilizēšana nekļūtu par problēmu nedz to īpašniekiem, nedz dabai, spēkratu ieteicams nodot kādā no sertificētiem metāla pārstrādes punktiem, kur par to pienācīgi parūpēsies. Automobilis tiks atbrīvots no visiem degošajiem eļļošanas materiāliem, bremžu un stikla tīrīšanas šķidrumiem, kas arī vēlāk tiek pārstrādāti. Automobiļu akumulatori tiek nogādāti pārstrādei akumulatoru rūpnīcā, bet sasmalcinātās riepas tiek izmantotas kā ceļu seguma vai izolācijas materiāls.

Ko der zināt, ja vēlaties nodot nokalpojušo spēkratu metāla pārstrādei?

"Tolmets" pārstāvis Valdis Uburģis atklāj, ka daudziem iedzīvotājiem aktuāla ir automašīnu un to detaļu utilizācija, tomēr ne visi potenciālie metāla atkritumu nodevēji ir informēti par iespējām, kā savu mūžu nokalpojušo transportlīdzekli nodot pārstrādei. Sākotnēji vēlams noskaidrot tuvāko metāla izstrādājumu pieņemšanas punktu un precizēt, vai tā darbinieki ar savu transportu var piegādāt pārstrādei paredzēto automobili, ja pats īpašnieks šo piegādi veikt nevar.

Oficiālajos metāla pārstrādes punktos svari, uz kuriem tiek svērti norakstītie automobiļi, ir sertificēti, turklāt, pieņemot transportlīdzekli, apstrādes uzņēmums izsniedz transportlīdzekļa likvidācijas sertifikātu un elektroniski informē CSDD par likvidācijai pieņemto transportlīdzekli. Der zināt, ka, nododot transportlīdzekli pārstrādei, ir nepieciešams uzrādīt personu apliecinošu dokumentu – spēkratus iespējams nodot tikai to īpašniekiem vai notariāli pilnvarotām personām. Samaksas saņemšana notiek ar bankas pārskaitījumu, vairumā gadījumu naudu saņemot jau vienas diennakts laikā.

Ja arī jūsu pagalmā jau kādu laiku nekustīgs stāv vecais auto, sazinieties ar tuvāko pieņemšanas punktu, kas piedāvās piemērotāko situācijas risinājumu!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.135005sec.