Bauskas pilī notiks Senā dzīvesveida skolas nodarbība «Matu sakārtojums un rotas»

Sestdien, 22.aprīlī plkst. 15.00 Bauskas pils muzejā notiks Senā dzīvesveida skolas nodarbība "Matu sakārtojums un rotas 16. un 17. gadsimtā".

Ieskatu frizūru veidošanas un rotu nēsāšanas tradīciju vēsturē sniegs Latvijas Mākslas akadēmijas docente Edīte Parute. Rīgas Stila un Modes profesionālās vidusskolas absolventes, iesaistot apmeklētājus, mēģinās izveidot 16.gadsimta sieviešu matu sakārtojumu un Kurzemes hercoga Frīdriha Ketlera "de Kadnē cirtu".

Uzzināsiet, ko par matu kārtojumu un rotu lietošanu hercoga galmā var secināt no Kurzemes hercogienes Annas 16.gs. beigās izdotā svinību un ģērbšanās reglamenta, kāda frizūra un rotaslietas raksturoja Kurzemes hercogienes Sofijas modes tēlu un vai Rietumeiropas modes standarti tika izmantoti arī Latvijas teritorijā.

Eiropā 16.gs. sieviešu frizūru modē bija vērojamas individuālas, izteikti reģionālas pazīmes. Reformācijas stila ietvaros daudz būtiskāka bija gotisko modes tradīciju noturība, kas diktēja matu sakārtojuma un frizūras rotājumu, kā arī galvassegas lomu tēla veidošanā. Spāņu modes laikmetā dāmu frizūras papildināja greznas cēlmetālu matadatas ar tajās iestrādātiem dārgakmeņiem. Jau 17.gs. sākumā bija vērojamas būtiskas frizūru pārvērtības. Vīriešu mati atkal kļuva garāki, jo krokotā apkakle vairs neierobežoja frizūras veidolu. Tikmēr sieviešu frizūrās parādījās jauna tendence, kas lika matu sakārtojumu pieskaņot plašajai kakla izgriezuma līnijai un kuplajām piedurknēm.

Rotaslietu stilistikā renesanses laikmetā dominēja izteikts spožums un greznība, ko lielā mērā vairoja dārgakmeņu lietojums polihromu un smagnēju rotu izstrādē. Karekļi un neparastu formu piespraudes bija iecienītākās 16.gs. rotaslietas. Rotaslietu klāstu papildināja krāšņi medaljoni, dārgakmeņu pogas, gredzeni, smaržvielu "āboli", miniatūras grāmatiņas un citi aksesuāri, kurus stiprināja pie metāla posmu jostām. 16.gs. beigās un 17.gs. pirmajā pusē palielinājās interese par pērļu rotām.

Biļetes iepriekš pārdošanā var iegādāties Bauskas pils muzeja kasē un rezervēt pa tālr. 63923793, 63922280 vai e-pastu: [email protected]. Rezervētās biļetes jāizpērk ne vēlāk kā 30 min. pirms pasākuma.

Biļetes cena 3 EUR. Sīkāka informācija pieejama mājas lapā: www.bauskaspils.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
17 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
6 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.05459404sec.