Muzeju naktī Bauskas pils muzejs aicina piedzīvot brīnumus

Sestdien, 20.maijā, Starptautiskās muzeju nakts ietvaros, Bauskas pils muzejs ir sagatavojis programmu "Brīnumu laiks Bauskas pilī". Pasākumu plkst. 23:00 noslēgs gaismas uzvedums "Alegorija par Fēniksu", kurā, velkot paralēles ar vēsturisko leģendu, tiks izspēlēta Bauskas pils kā Fēniksa atdzimšana.

No plkst. 19:00 līdz 23:00 Bauskas pils muzeja izstāžu un ekspozīciju apskate. Muzeja apmeklējuma laikā skatītājus gaidīs dažādi brīnumi un pārsteigumi.

Bauskas pils, gluži kā Fēnikss, ir piedzīvojusi dažādas pārvērtības, bojāeju un atdzimšanu. Pili uzcēla 15.gs., sagrāva 18.gs.un sāka atjaunot 20.gs. un pabeidza 21.gs. Pils atdzimšana noslēgsies ar centrālā torņa jumta atjaunošanu, ko simboliski atspoguļos uzvedumā "Alegorija par Fēniksu", kuru skatītāji varēs vērot 23:00 no Bauskas pilskalna estrādes puses.

Uzvedums "Alegorija par Fēniksu" - tapis sadarbībā ar uguns griezējiem «Fire Spirit» Dmitrija Pudova vadībā, Bauskas kultūras centru un tā amatierteātra dalībniekiem, Īslīces kultūras nama amatierteātri "Dadži", Bauskas pils seno deju grupu "Galms" un SIA "Svētku aģentūra" - specefekti.

Fēnikss (grieķu: Φοῖνιξ, phoínix) - mitoloģisks putns, kurš sadegot spējīgs atdzimt no pelniem. Leģenda vēsta, ka Fēnikss dzimst līdz ar saullēktu un mirst līdz ar saulrietu.

Dažādās kultūrās, vēstures periodos Fēnikss ir vispārpieņemts simbols bojāejai sadegot, atdzimšanai, nemirstībai un saulei. Mītiskais putns pārtiek tikai no rasas, nenodarot pāri nevienai dzīvai radībai. Viduslaiku gleznās Fēnikss simbolizē Kristus dievišķo dabu. Fēnikss kļuva par cilvēka pēcnāves augšāmcelšanās personifikāciju, vēlāk asociējās ar cilvēka nesalaužamo garu, kas pārvar grūtības.

Persiešu leģenda vēsta, ka Fēnikss mūžīgi dzīvoja paradīzē un nevarēja nomirt, tādēļ putnam tā bija dilemma. Kad bija pagājuši 1000 gadu, Fēnikss kļuva nomākts sava vecuma dēļ, jo bija pienācis laiks mirt. Lai to varētu izdarīt, viņam bija jādodas uz mirstīgo pasauli, lidojot pāri Birmas džungļiem. Palmas koka augšējos zaros putns uzcēla sev ligzdu no savāktajiem augiem un gaidīja jaunu rīta blāzmu, kura vēstītu viņa nāvi.

Kad Saule pacēlās virs horizonta, Fēnikss atvēra savu knābi un sāka dziedāt tik valdzinošu dziesmu, ka pat Saules dievs apturēja uz brīdi savus ratus. Pēc melodisko toņu noklausīšanās Saule turpināja ceļu, bet nejauša dzirkstele no ratiem aizdedzināja Fēniksa ligzdu un putnu. Tūkstošs gadus ilgā putna dzīve aprāvās ar lielu ugunsgrēku. Pelnos bija palicis mazs tārpiņš, kurš trīs dienu laikā izauga par milzīgu Fēniksu, kas izpletis spārnus, aizlidoja uz Paradīzes austrumu vārtiem un pievienojās pārējiem putniem.

Ieeja pasākumā bez maksas


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15143204sec.