Daugavas muzejs piedāvās jaunu ekspozīciju

Pēc gandrīz gadu ilgušiem pastāvīgās ekspozīcijas atjaunošanas darbiem Daugavas muzejs no 1. aprīļa atkal vērs durvis saviem apmeklētājiem. Ekspozīcijas dizainu izstrādāja un realizēja Ieva Lapiņa, tās saturu veidojuši muzeja darbinieki. Ekspozīcijas izveides galvenie finansētāji ir Salaspils novada dome un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Daugavas muzeja ekspozīcija būs Latvijā visplašākais sabiedrībai pieejamais vēstures stāsts par Daugavas un Salaspils novada vēsturi.

Daugavas muzeja jaunā ekspozīcija tiks atvērta laikā, kad sagaidām Latvijas Republikas simtgadi, un mūsu valstiskās piederības sajūtas stiprināšanā būtiska loma ir arī Daugavas vēsturei. Daugavas upe un tās krasti ir nācijas šūpulis, šeit ir atrastas pirmās liecības par senākajiem Latvijas iedzīvotājiem, Daugavas krastos aizsākās Latvijas zemju kristīšana un tieši cīņa par Daugavas krastu saglabāšanu aizsāka trešās atmodas kustību Latvijā.

Ekspozīcija, kas izvietota Doles muižas jaunajā kungu ēkā 176 m2 kopplatībā, sastāv no diviem tematiskiem blokiem. Pirmā daļa veltīta Daugavas vēsturei, savukārt otrā – Salaspils novada vēsturei 19. – 20. gadsimtā.

Jaunā ekspozīcija būs vislielākais pieejamais publiskais krājums par Daugavas un Salaspils novada vēsturi, kurā varēs aplūkot 957 eksponātus - 199 priekšmetus un 758 fotogrāfijas.

To starpā ir vairāki unikāli eksponāti:

  • Liecības par pirmo akmens laikmeta iedzīvotāju dzīvesvietu Latvijas teritorijā;

  • Senākajām mūra celtnēm Baltijā – Ikšķiles pili un baznīcas kompleksu;

  • Vienu no pirmajiem kristīgajiem apbedījumiem Latvijā – Ikšķiles kristīgās lībietes apbedījumu;

  • 17. gadsimta zviedru artilērijas trīsmārciņu gludstobra lielgabalu;

  • Liecības par senajiem Daugavas amatiem – plostniekiem, laiviniekiem, pārcēlājiem utt.;

  • Vairāk nekā 75 vēsturisku fotoattēlu no šobrīd jau applūdinātajiem Daugavas krastiem.

Vēsturiskā satura sasaiste ar šodienas realitāti, mūsdienīgs, aktuāls dizains un interaktīvi, dinamiski risinājumi padara ekspozīciju saistošu un ērti uztveramu dažādām auditorijām. Jaunajā ekspozīcijā būs apskatāmi telpiski un interaktīvi objekti, kuros tiks izmantotas arī attēlu un video materiālu projekcijas.

Ekspozīcijas dizainam autori izmantojuši upes līkločus kā centrālo elementu. Dodoties ceļojumā pa tiem, apmeklētājs atklāj atšķirīgo un daudzslāņaino Daugavas un Salaspils vēstures stāstu modernā un interaktīvā veidā, bet vienlaikus var pats izlemt, kuram no Daugavas un Salaspils vēstures aspektiem pievērsties vairāk.

Jaunizveidotajā ekspozīcijā ieejas maksa pieaugušajiem 2,00 EUR, skolēniem, studentiem un pensionāriem 1,00 EUR. Ekspozīcija būs atvērta katru dienu, izņemot otrdienas, no plkst. 10.00 līdz 17.00. Lai ekspozīcija būtu saprotama gan Latvijas iedzīvotājiem, gan ārzemju apmeklētājiem, tā tiks tulkota arī angļu valodā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.33700299sec.