Piksāru baznīca , baznīcas

7 km no Naukšēniem, Piksāros.

Pēc Rūjienas draudzes sadalīšanas Ziemeļu un Dienvidu draudzēs (1881.g.) Naukšēnu muižas īpašnieks atvēlēja zemes gabalu un 5000 rubļu Piksāru baznīcas celšanai. Baznīca ar pārtraukumiem būvēta no 1914.gada līdz 1936.gadam, kad pabeigta baznīcas torņa būve. Baznīca iesvētīta 1928.gada 4. novembrī. Baznīcas tornis un altāris veidoti pēc prof.arh. P.Kundziņa projekta. Baznīca celta neogotikas formās, vienjoma, bez altāra piebūves.

Piksāru draudze darbojusies līdz 60.-to gadu vidum. Pēc tam ēkā ierīkota kolhoza noliktava lauksaimniecības produkcijas glabāšanai. Tā rezultātā pilnībā tika iznīcināts dievnama interjers, aizmūrēti arī sānu fasāžu logi.20.gs. 80.gados tika izstrādāts baznīcas restaurācijas projekts, bet atjaunošanas darbi netika veikti.

Šobrīd ēka tiek izmantota kā koncertzāle, ik reizi uzņemot 100-200 klausītājus. Par tradīciju kļuvuši ikgadēji koncerti Vasarsvētkos. 2004.gada 23.oktobrī te koncertu sniedza vokālā grupa "Cosmos" un senās mūzikas ansamblis "Sansara".

Piksāru baznīcas lepnums ir 631 kg smagais zvans, kas joprojām zvana baznīcas tornī.

Piksāru baznīca, baznīcas

Adrese: 7 km no Naukšēniem, Piksāros.
Mājas lapa: www.naukseni.lv
Tālrunis: +371 29359390.
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: