Pededzes lejtece un ozolu audze , dabas objekti

Stradi

Pededzes ainavu telpa izvietojas Stradu, Litenes un Daukstu pagastā. Līdzīgi kā Gaujas ainavu telpa, Pededzes ainavu telpa aptver visu Gulbenes rajonā esošo Pededzes upes ieleju un tai piegulošās teritorijas, tajā skaitā arī Pededzes kreisā krasta pietekas Sitas ieleju. Teritorijā ir apskatāmas unikālas vizuāli pievilcīgas un ļoti vērtīgas bioloģiski daudzveidīgas ainavas. Pededzes ielejas ekosistēma ir unikāla ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas mērogā. Tās lielākā vērtība ir bioloģiskā daudzveidība – tā ir liela retu apdraudētu sugu krātuve. Te saglabājušies vairāk nekā 12 īpaši retu sugu floras pārstāvji, kā arī daudzas reti sastopamas putnu sugas. Tieši tādēļ šeit izveidotas divas valsts nozīmes īpaši aizsargājamas teritorijas: Pededzes lejteces liegums un Pededzes ozolu audze.

Aizsargājamās dabas teritorijas statuss šai teritorijai piešķirts 1999.gadā. Lieguma platība ir 1317,8 ha. Teritorijā konstatēti Latvijā īpaši aizsargājamie un prioritārie ES aizsargājamie biotopi – parkveida pļavas un pārmitrie platlapju meži, melnalkšņu staignāji, boreālie meži, purvainie meži un jauktie ozolu, gobu un ošu meži upju palienēs, palieņu pļavas un degradēti augstie purvi, kuros iespējama vai noris dabiskā atjaunošanās. Teritorijā ir sastopamas vairākas aizsargājamās augu, kukaiņu, putnu un zīdītāju sugas, piemēram. Galvenie apdraudošie faktori ir mežu ciršana un pļavu apsaimniekošanas trūkums. Īpaši svarīgi būtu neļaut aizaugt Latvijā jau tā retajām parkveida pļavām. Būtisku ietekmi uz ekosistēmām atstājusi Pededzes regulēšana, izrokot kanālu un upes lejtecē samazinot noteci līdz minimumam, līdz ar to notikušas būtiskas izmaiņas gan krastu ekosistēmās, gan mainījies hidroloģiskais režīms apkārtnē. Kopš 1985.gada ar slūžām būtiski izmainīts ūdens līmenis Aiviekstē un tas atstāj ietekmi arī uz hidroloģisko režīmu tās pietekās, būtiski samazinot plūdu periodu. Šo izmaiņu novērtēšanai nepieciešami kompleksi pētījumi.

Pededzes lejtece un ozolu audze, dabas objekti

Adrese: Stradi
Mājas lapa: www.stradi.lv
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: