Talsu mācītājmuiža , kultūras objekti, muižas

Mācītājmuiža, Laidzes pagasts, Talsu novads, 4 km no Talsiem Šķēdes virzienā, apm. 2 km aiz Talsu apvedceļa, Oktes ceļa kreisajā pusē.

Darba laiks: 10:00 - 18:00 (1.maijs - 31.okt.

Ieejas maksa: 0.50/0.20 Ls + gids

Apraksts: Bēthovena drauga K.F.Amendas piemiņas istaba, pastaigu takas - Skaņu takas.

 Amendas māja - Talsu mācītājmāja celta 18. - 19.gs. mijā. Tā ir koka celtne ar dēļu apšuvumu, dakstiņu jumtu un vaļēju lieveni Mācītājmuižas ēku kompleksā ietilpst nedaudz pārbūvēta kalpu māja, stallis, kūts un klēts.

 Mācītājmuižā dzīvojis Talsu evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs un vijolnieks Karls (Kārlis) Ferdinands Amenda (1771 - 1836). Mūziķu pilsētā Vīnē tieši Amenda kļuva par nelaiķa V.A. Mocarta bērnu mūzikas skolotāju, un Vīnē aizsākās arī Amendas un izcilā komponista Ludviga van Bēthovena draudzība. Galvenās Bēthovena un Amendas draudzības liecinieces ir vēstules. Kad Bēthovens vairs nespēja klusēt par savu nedziedināmo slimību - kurlumu, Amenda bija viens no diviem draugiem, kuriem komponists uzticēja savu noslēpumu: "Cik bieži es vēlos Tevi pie sevis, jo Tavs B. ir ļoti nelaimīgs...Zini, ka mana cēlākā daļa, mana dzirde ir stipri pavājinājusies. Jutu pazīmes jau toreiz, kad Tu vēl biji pie manis, bet noklusēju..."

Netālu no Mācītājmuižas, augstā pakalnā atrodas Amendas atdusas vieta.

Talsu mācītājmuiža, kultūras objekti, muižas

Adrese: Mācītājmuiža, Laidzes pagasts, Talsu novads, 4 km no Talsiem Šķēdes virzienā, apm. 2 km aiz Talsu apvedceļa, Oktes ceļa kreisajā pusē.
Tālrunis: +371 63223135,+371 26208929
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: