Dabas piemineklis " Kaltenes kalvas" , arheoloģijas pieminekli, dabas objekti, dižakmeņi

Apraksts: Aptuveni 1,5 km attālumā no Kaltenes jūrmalas mežā atrodas lieli akmens krāvumi, kas tiek dēvēti par kalvām. Līdzīgi veidojumi nevienā citā Latvijas piekrastē nav sastopami. Dabas pētnieki uzskata, ka šie vaļņveidīgie akmeņu krāvumi, kas vēlāk apauguši ar mežiem, veidojušies pirms vairākiem tūkstošiem gadu, atkāpjoties Baltijas ledus ezeram.

Tomēr vietējiem iedzīvotājiem ir savs nostāsts. Turpat pludmalē sastaptais zvejnieks zina stāstīt: „Sen senos laikos vells ness' akmeņs' no Zviedrijs' uz Talsim, lai būvēt desmito pakaln', bet darijs' to tik lēn', ka nav paspējs' pa tums'. No rīt' nodziedot vietējam Kaltens' gailim, tas nomet' akmeņs' kur pagadās."

Tas, kurai versijai ticēt, lai paliek pašu ceļotāju ziņā. Mūsdienās Kaltenes kalvas ir valsts nozīmes īpaši aizsargājams dabas piemineklis, un 2006. gadā tika ierīkotas speciālas dabas takas šo unikālo veidojumu apskatei. Ceļotāji var izvēlēties īsāku vai garāku pastaigas maršrutu: īsākais takas loks ~800 m, bet garākais - 1,5 km.

Savulaik lielākā kalva - dēvēta par „Velna kalvu" - sniegusies līdz pat koku galotnēm, taču sešdesmitajos - septiņdesmitajos gados tā pilnīgi iznīcināta, iegūstot šķembas ceļu būvei. Mūsdienās palikusi vairs tikai samērā neliela kalvas apakšējā daļa, kuras garums ir ap 300 m, augstums 2 m. Taču pilnībā ir saglabājusies Kārdūžu kalva, kas ir aptuveni 1 km garš, 50 m plats un 1,5 m - 2,5 m augsts, nedaudz līkumains akmeņu veidojums.

Pastāv viedoklis, ka kalvas senatnē bijušas svētvietas, tāpēc par tām līdz pat mūsdienām saglabājies daudz teiku un nostāstu.

Ieejas maksa: bezmaksas

Dabas piemineklis " Kaltenes kalvas", arheoloģijas pieminekli, dabas objekti, dižakmeņi

Tālrunis: +371 63269594
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: