Rojas akmens , arheoloģijas pieminekli, dabas objekti, dižakmeņi

Roja

1990.gada pavasarī mitrā jauktā egļu un bērzu mežā, kura mūžs nav visai ilgs, apmēram 1,5 km uz rietumiem no Rojas, tēvs un dēls Staņislavs un Valdis Žurovski, un Andris Leitens ieraudzīja interesantu akmeni, kas līdzinājās no zemes izbīdītam kolonnas galam. Kolonnas galā atklājās zīmējums: aploce, kuru divas savstarpēji perpendikulāras taisnes sadalīja četros sektoros. Ārpus un iekšpus ieloces ir izvietotas iedobumu grupas.

Akmens virszemes daļa atgādina masīvu ieapaļu bluķi ar izvirzumu rietumu pusē. Augšējās horizontālās plaknes virsma, kuras caurmērs ir 1,2 m, nav slīpēta, bet ir nolīdzināta, nebojājot tās kristālisko struktūru. Kaļot aploci, lietots tups, ciets priekšmets. Saules zīmes (aploces) iekšpusē izveidotā saules krusta taisnes precīzi orientētas uz ZA, ZR, DA, DR - Saules lēkta un rieta virzienos vasaras un ziemas saulgriežos. Dienvidu malā iekalts neliels krustiņš.

Kādas vēstures liecības šis akmens sniedz, var izteikt tikai mērījumi. Daži pētnieki uzskata, ka zīmējums Rojas akmenī saistīts ar vietējās astronomijas zinātnes pirmsākumiem; nav izslēgts, ka interesantais atradums ir senas, Baltijas jūras krastos izvietotas orientēšanās sastāvdaļas. Līdzīga Saules zīme ar ievilktu saules krustu konstatēta arī bronzas laikmeta zīmējumos Bohuslenas klintīs.

Atrašanās vieta:: Roja, Rojas pagasts, Talsu rajons.

Rojas akmens, arheoloģijas pieminekli, dabas objekti, dižakmeņi

Adrese: Roja
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: