Riharda Vāgnera 4 , kultūras nami, kultūras objekti

Riharda Vāgnera iela 4, Rīga, LV-1050
Vecrīgā katrs nams stāsta par vēsturi. Viena no tādām ēkām atrodas Riharda Vāgnera ielā 4. Savulaik tur dibināts pats pirmais Rīgas pilsētas teātris, turklāt dažus gadus šajā namā pavadījis izcilais vācu komponists Rihards Vāgners, strādājot par kapelmeistaru. Tajā viesojušies arī citi pasaulslaveni komponisti un mūziķi, to skaitā Ferencs Lists, Klāra Vīka, Roberts Šūmanis, Hektors un Berliozs un citi. Mūsdienās namā mājo vairākas institūcijas, mūzikai atvēlēta Vāgnera zāle, kur notiek kamermūzikas koncerti.
Klasicisma stilā celtais nama projekta autors bija vācbaltu arhitekts Kristofs Hāberlands, tas būvēts kā pirmais pastāvīgais teātris Rīgā. Rīgas pilsētas teātris šajā namā atradās no 1782. līdz 1863. gadam, tajā tika izrādītas neskaitāmas Eiropā populāras operas, viesojās pazīstami mūziķi un komponisti. Īpaši spožs posms Rīgas pilsētas teātra vēsturē bija no 1837. līdz 1839 .gadam, kad tur divas sezonas nostrādāja izcilais vācu komponists un diriģents Rihards Vāgners. Tieši Rīgā viņš sācis komponēt savu pirmo nozīmīgāko operu “Rienci”, iespējams, arī “Klīstošā holandieša” muzikālās ieceres aizmetņi radušies Rīgā. No agrākā nama iekārtojuma joprojām aplūkojamas čuguna kāpnes un atsevišķas interjera detaās. Agrākās Teātra zāles gan vairs nav, taču tieši tās uzbūves principus – sēdvietu iekārtojumu amfiteātra veidā un padziļināto orķestra bedri -, R.Vāgners vēlāk izmantojis kā paraugu Baireitas teātra celtniecībā. Tieši Rīgas pilsētas teātrī R.Vāgners veica apvērsumu mūzikas atskaņošanā, pirmo reizi nostājoties ar seju pret orķestrantiem, ne publiku.

Riharda Vāgnera 4, kultūras nami, kultūras objekti

Adrese: Riharda Vāgnera iela 4, Rīga, LV-1050
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: