Rundāles pils , pilis

Pilsrundāle, Rundāles nov., LV-3921

Rundāles pils ansamblis, viens no izcilākajiem baroka un rokoko arhitektūras pieminekļiem Latvijā, celts laikā no 1736. gada līdz 1740. gadam kā Kurzemes hercoga Ernsta Johana Bīrona – Krievijas ķeizarienes Annas Joanovnas favorīta – vasaras rezidence. Pils celta pēc slavenā Krievijas galma arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli projekta un viņa vadībā.

Baroka laika pils nav iedomājama bez franču stila dārza – arhitektoniskās formās veidotiem stādījumiem, kas simboliski apliecina mākslas uzvaru pār dabu. Parks plešas pils dienvidu pusē, un arhitekts Rastrelli to projektējis reizē ar pils ēku. Parku kopā ar pili un staļļiem aptver īpaši izrakts kanāls. Kaut gan Rundāles franču stila dārzs ir tikai 10 ha liels, Rastrelli izdevies tajā radīt sarežģītu aleju, šķērsaleju, pergolu un bosketu labirintu. Pils priekšā pēc projekta tika plānotas trīs strūklakas, taču 18. gadsimtā to vietā bija baseini. Tagad centrālo baseinu, pēc Rastrelli projekta, ietver četri ornamentāli parteri, kas veidoti no cirptiem bukšu krūmiņiem, ķieģeļu un baltā marmora šķembu laukumiem un zālieniem. Gandrīz viena hektāra platībā ir ierīkots krāšņs rožu dārzs, ļaujot iepazīties ar rožu kultivēšanas vēsturi Eiropā no 18. gadsimta pirmās puses līdz mūsdienām.

Rundāles pils, pilis

Adrese: Pilsrundāle, Rundāles nov., LV-3921
Mājas lapa: rundale.net

Objekti tuvumā

Rundāles pils
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: