Cēsu pilsmuižas komplekss , kultūras objekti, muižas, pilis

Pils laukums

2006.gadā tika svinēta Cēsu pilsētas 800 gadu jubileja. Pilsētas pirmsākumi ir saistīti ar Cēsu Viduslaiku pili (XIII gs. sākums), ap kuru XIV gs. izveidojās pilsēta. Pils cauri gadsimtiem ir dalījusi savu likteni ar Cēsu pilsētu cīņās pret krievu, poļu un zviedru karapulkiem. Tā vairākkārt pārbūvēta un paplašināta, Cēsu pils savu arhitektonisko veidolu ieguva XVI gs. sākumā. Pieeju pilij apgrūtināja aizsarggrāvji un stipru mūru ieskautas trīs plašas priekšpilis. Labi nocietinātā pils pirmos nopietnos bojājumus guva tikai Livonijas karā (1558–1583), bet Ziemeļu kara sākumā pēc 1703.gada tā tika pamesta un vairs netika izmantoja militāriem mērķiem.Šodien pils ir Cēsu iespaidīgākais vēstures liecinieks un tā savus viesus piesaista ar savu viduslaiku arhitektūras romantisko pievilcību.


Pie pils uzrauga saņemot lukturīšus un mūsdienīgas bruņucepures, aicinām apskatīt šobrīd vienīgo pils torni, kurā līdz mūsdienām saglabājies iekšējais telpu un kāpņu tīkls, – Rietumu torni (XIV gs.).


Nepaejiet garām arī pils Dienvidu tornim (XV gs. beigas – XVI gs. sākums), kas ir viens no ārēji greznākajiem pils torņiem. Nokāpjot torņa pagrabā, var apskatīt pils cietumu. Pils pagalmā vasaras sezonā turpinās arheoloģiskie izrakumi un pils mūru stiprināšanas konservācijas darbi.


XVI gs. beigās Cēsu Viduslaiku pili nopirka grāfs Zīverss un vecās pils vārtu nocietinājumu vietā uzcēla Cēsu Jauno pili (XVI gs. beigas). Sākumā kalpojusi kā grāfa dzīvojamā māja, laika gaitā pils piedzīvojusi dažādus iemītniekus – tajā darbojusies ūdens dziedinātava, virsnieku klubs un pēc II Pasaules kara te tika ierīkoti apmēram 40 dzīvokļi. Kopš 1949.gada pilī iekārtots Cēsu vēstures un mākslas muzejs, kur apmeklētāji var iepazīties ar Cēsu novada vēsturi hronoloģiskā secībā no senvēstures (IX gt. p.m.ē.) līdz Latvijas brīvības cīņām (XX gs. sākums). Uzkāpjot Jaunās pils Lademahera tornī, paveras brīnišķīgs skats uz pilsdrupām un Gaujas Nacionālā parka mežu ieskauto pilsētu. Pils tornī uzvilktais karogs lepni apliecina, ka Cēsis ir Latvijas nacionālā karoga dzimtene.


2007. gada maijā tika uzsākti Cēsu Jaunās pils rekonstrukcijas – restaurācijas darbi. 2008. gada 2. augustā Jaunā Pils atkal tika atvērta apmeklētājiem. Kopš 2007 .gada maija, kad Pilī tika iesākti restaurācijas un rekonstrukcijas darbi, atjaunota ēkas ārējā fasāde un Pils interjers 1.un 2. stāvā, piešķirot telpām to vēsturisko izskatu. Apskatei pieejami unikāli atklājumi, kurus zem biezām krāsu kārtām un tapetēm slēpuši Pils iedzīvotāji, un iespēja klātienē vērot restaurācijas darbu procesu pils centrālajā zālē - Lielajā salonā, kura sienu apdarē ir konstatēti augstvērtīgi rožu motīvu brīvrokas gleznojumi.


Jaunās Pils telpās aplūkojamas jaunas izstāžu ekspozīcijas, kas iekārtotas, neiejaucoties interjeru apdarēs, tādējādi saglabājot pils telpu autentiskumu.


Izstādē „Cēsu Jaunā pils: vēsture, izpēte, atjaunošana” eksponētas senlietas, kas iegūtas arheoloģisko izrakumu laikā Jaunajā pilī, vēsturisko plānu, 19.gs. zīmējumu un fotogrāfiju kopijas, oriģinālpriekšmeti no muzeja krājuma un ēkas rekonstrukcijas gaitā iegūtie būvmateriāli. Atsegtās un nokonservētās konstrukcijas un interjera apdares elementi stāsta par Cēsu Jaunās pils turpat četrus gadsimtus bagāto vēsturi.


Sadarbībā ar a/s „Cēsu alus” tapusi izstāde '”Cēsu alus” vēsture un ieguldījums Cēsu pilsētas attīstībā”. Tā apmeklētājiem vēstī saistošu stāstu par Cēsu pilsētas nozīmīgākā rūpniecības uzņēmuma vēsturi, ļaujot iepazīt tā darbības ietekmi uz pilsētas ekonomisko dzīvi, vēsturiskā centra apbūvi, pilsētas vides veidošanu un notikumiem, kuri veidojuši un veido, ietekmējuši un turpina ietekmēt kultūras tradīcijas pilsētā.


Jaunās pils otrā stāva telpās iekārtota jūlija beigās notikušā Cēsu 21.starptautiskā akvareļglezniecības plenēra darbu izstāde, t.sk., plenēra dibinātāja mākslinieka Pētera Rozenberga piemiņas izstāde. Abas izstādes 2008.gada novembrī nomainīs svētku izstāde, kas veltīta Latvijas Republikas 90.gadadienai „No dziesmas līdz Nacionālai valstij!”


Rekonstrukcijas un restaurācijas darbi Jaunajā pilī turpināsies. Tuvāko divu gadu laikā paredzēts sākt īstenot projektu, kura ietvaros iecerēts atjaunot Pils 3. un 4. stāvu. Tur plānots iekārtot nodarbību klases, kinozāli, kā arī konferenču un semināru telpas, tādējādi attīstot Cēsu muzeju par tikšanās vietu vietējā, reģionālā un valsts līmenī. Plānots izveidot jaunu Cēsu pilsētas un Vidzemes novada vēstures pastāvīgo ekspozīciju „Cēsis – Latvijas vēstures simbols”  un paralēli iekārtot īslaicīgās izstādes par dažādām tēmām.


Lielisko Cēsu Viduslaiku pils panorāmu varat baudīt Pils dārzā. Tepat iespējams apskatīt arī pie mūra sētas koka kastē esošo Ļeņina skulptūru, kas no 1959. līdz 1990.gadam atradās pilsētas centrālajā – Vienības – laukumā.


Seno rotu kalvē varat apskatīt seno rotu atdarinājumus un no meistara Daumanta Kalniņa stāstījuma uzzināt par seno bronzas un sudraba rotu nozīmi un valkāšanas tradīcijām. Apmeklētājiem ir iespēja iejusties seno rotu valkātāju lomā, pielaikojot rotu atdarinājumu komplektus. Turpat kalvē iespējams iegādāties interesantus, ar Cēsu novada vēsturi saistītus suvenīrus un rotaslietas.


Ekskursiju pieteikšana Seno rotu kalvē pa tālruni 29158436

www.cesis.lv/kalve


Ekskursiju pieteikšana Cēsu tūrisma informācijas centrā


Tālrunis 64121815, 28318318.


E-pasts: [email protected]


Ieejas maksa pils kompleksā: Ls 2,00 (pieaugušajiem) un Ls 1.00 (bērniem, studentiem, pensionāriem)


Darba laiks pils kompleksā:


Cēsu Pilsmuižas komplekss strādā katru dienu, izņemot pirmdienās, no 10:00 – 17:00. Biļetes tiek pārdotas līdz 16:15


Loku šaušana Pils dārzā! Cēsu Pils dārza tālākajā stūrī, kur uzstādīti trīs loku šaušanas stendi. Ir pieejami gan pieaugušajiem, gan bērniem pielāgoti loki. Katrs dalībnieks sākumā saņem piecu bultu komplektu. Ja ar kādu no tām izdodas trāpīt mērķī, nākamie pieci piegājieni bez maksas. Tiek piedāvāti arī loku šaušanas treniņi, kā arī iespēja stendus iznomāt dažādiem pasākumiem. Telefons –26110535, e-pasts: [email protected]. Lūgums iepriekš zvanīt uz norādīto telefona numuru.


Pils kompleksa teritorijas nomas pieteikšana īpašiem pasākumiem pa tālruni 64121772, e-pasts: [email protected]

www.vvtc.cesis.lv


Pils parks ir iecienītākā atpūtas vieta un krāšņākais parks Cēsīs. Tā pirmsākumi saistāmi ar 1812.gadu, kad Riekstu kalna un ordeņa pilsdrupu teritorijā sāka veidot parku. Tas ir vairākas reizes pārbūvēts un uzlabots. Parka kāpņu lejasdaļas malās novietotas astoņas bērnu skulptūras. Pie dīķa apskatāmas skulptūras – zvejnieki, kas velk tīklus, bet tā centrā izvietota dekoratīva skulptūra strūklakas veidā – jaunekļa figūra ar lielu zivi.

Riekstu kalns ir vieta, kur XI–XIII gs. atradusies vendu koka pils. Viņu vārds devis pilsētas vācisko nosaukumu – Wenden. Ap pilskalnu senatnē veidojies pirmais ciems un vēlāk pilsēta.


Par zirgu staļļa ratnīcas celšanas laiku liecina gada skaitlis 1781, kas izkalts ēkas vēja rādītāja skārdā. 1985.gadā šeit ierīkots Cēsu izstāžu nams, kur regulāri tiek rīkotas dažādas izstādes un koncerti.


Izstāžu nama darba laiks:


Otrdiena, trešdiena, ceturtdiena, piektdiena, sestdiena un svētdiena 10:00 – 17:00


Pirmdiena, otrdiena - brīvdiena


Kādreizējā Cēsu pilsmuižas klēts vasaras sezonā tiek izmantota kā izstāžu, pasākumu un kino zāle.
 


Cēsu alus darītavas vecā ēka ir tipiska XIX gs. beigu rūpnīcas ēka. Cēsu alus darītava pamatoti tiek dēvēta par vienu no vecākajām Baltijā. Vēstures hronikās pieminēts, ka alus darītava Cēsu pilsmuižā bijusi jau 1590.gadā. Par mūsdienu rūpnīcas dibināšanas laiku uzskata 1878.gadu‚ kad uzcelta vecā alus darītavas ēka‚ no kuras līdz mūsdienām saglabājušies tikai mūri. Virs rūpnīcas ēkas paceļas tornis ar vēja rādītāju. Saglabājušies nostāsti, ka senos laikos pēc vēja virziena un stipruma noteiktas labākās iesala žāvēšanas dienas.


Maija parks veidots XIX gs., kad parku arhitektūrā modē nāca romantiskas pilsdrupas, tāpēc šeit tās uzbūvētas mākslīgi. Parks ir raksturīgs šī veida paraugs ar mākslīgu dīķi, terasēm un apstādījumiem. Parkā aplūkojams izcilā tēlnieka Kārļa Jansona diplomdarbs „Cīņa ar kentauru”, kas laika gaitā kļuvis par vienu no izteiksmīgākajiem pilsētas simboliem. Blakus Maija parkam atrodas bērnu rotaļu laukums un skeiteru parks. Ziemā atbilstošos laika apstākļos skeitparkā tiek ierīkota pilsētas slidotava.

Cēsu pilsmuižas komplekss, kultūras objekti, muižas, pilis

Adrese: Pils laukums
Mājas lapa: www.tourism.cesis.lv
Tālrunis: +371 64121815, +371 28318318
E-pasts: info @cesis.lv
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: