Kopš likumu liberalizācijas Kubas tūrisms piedzīvo strauju attīstību [1]

Kā jau zināms, pēdējos pāris gados ir notikušas diezgan ievērojamas pārmaiņas Kubas likumdošanas vidē un arī šīs valsts visai rezervētajās attiecībās ar pārējo pasauli, pirmkārt jau ASV. Ilgi nebija jāgaida, lai saprastu, ka šie soļi pretī ekonomikas liberalizācijai un attiecību atjaunošanai ar Ameriku ir nesuši arī ievērojamu kāpumu Kubas tūrisma attīstībā. Ceļotājiem gan šīs labās ziņas nāk kopā ar ne tik labām – ievērojami, dažviet pat divas reizes, ir kāpušas arī viesnīcu un citu svarīgu pakalpojumu cenas.  

Pagājušais, 2016.gads Kubas vēsturē ir pirmais, kad tūristu skaits ir pārsniedzis 4 miljonu robežu. Pat valsts Tūrisma padomes vadītājs Emilio Moraless atzīst, ka straujais viesu skaita pieaugums tūrisma nozarei sagādājis pārsteigumu. Šajā gadā tiek prognozēts, ka tūristu skaits būs jau 4,7 miljoni, kas ir vēl par 16,5 procentiem vairāk kā iepriekšējā gadā. Šā gada pirmajā pusē ieņēmumi no tūrisma sasnieguši 1,5 miljardus ASV dolāru, kas ir par gandrīz desmitdaļu vairāk kā attiecīgajā periodā pērn. Tūrisms ir kļuvis par visstraujāk augošo nozari valstī.

Interesanti, ka visvairāk tūristu, gandrīz 2 miljoni, ir bijuši no Kanādas, un arī šogad visdrīzāk būs līdzīgi. Joprojām liela un pat augoša interese par Kubu ir arī tās tradicionālajiem cienītājiem eiropiešiem – spāņiem, vāciešiem, francūžiem un itāļiem.

Parādījusies vēl kāda tendence, kas līdz šim Kubā tikpat kā nepastāvēja vispār – iekšējais tūrisms. Pateicoties ienākošā tūrisma, un jo sevišķi – privātajā sektorā, attīstībai, pirmo reizi vēsturē Kubā parādās nosacīts vidusslānis – cilvēki, kuru ienākumi arī ļauj mazliet paceļot, kaut savas valsts ietvaros. Ja 2008.gadā lielākās viesnīcu ķēdes bija reģistrējušas aptuveni 61 tūkstoti vietējo kubiešu ceļotāju, tad 2016.gadā šis skaits jau bija 991 tūkstotis – tātad audzis vairāk kā 15 reizes!

Kopš ASV un Kubas attiecību uzlabošanās un ceļošanas noteikumu atvieglošanas, iespēja beidzot apciemot savas Kubā palikušās ģimenes radusies arī tiem kubiešiem, kam pēdējos 50 gados kaut kā bija izdevies emigrēt uz ASV. Pēc tūrisma padomes statistikas, kādi 37 procenti no šīs grupas ceļotājiem kopā ar saviem Kubas radiniekiem apmetušies viesnīcās vismaz uz vienu nedēļas nogali. Šim paradumam – atkal satikušos radinieku kopīgai ceļošanai, ir tendence pieaugt.

Atbraukušo tūristu skaita pieaugums kopā ar pašu kubiešu pirktspējas pakāpenisku palielināšanos gan neizbēgami sev līdzi nes no ceļotāju viedokļa negatīvas sekas – ceļas viesnīcu pakalpojumu cenas, kas, vismaz lielajās starptautisko ķēžu viesnīcās, arī līdz šim nebija pārāk zemas. Bet, neskatoties uz to, šī krāšņā Karību sala noteikti ir jūsu apmeklējuma vērta!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Gaida 08/17/2017 18:10 Žēl, ka Kuba drīz būs līdzīga, piem., Dominikānai. Bagāta kaimiņa labvēlības izpausmes ne vienmēr dod pozitīvu pienesumu valstij kopumā


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 24.03.2024 Viduslaiku mantojumam pa pēdām Alūksnē! Alūksnes TIC
2024.gada 23.martā Alūksnes viduslaiku pils stāsta atklāšanas pārgājiens “Viduslaiku mantojuma pa pēdām Alūksnē”! | Skatīt vairāk
12.00 EUR
JuRita mini zoo aicina ciemos! TAKA
JuRita Mini Zoo ir lieliska atpūtas vieta ģimenēm, kur iespējams iepazīties ar dažādiem dzīvniekiem. | Skatīt vairāk
Lieldienas Jūrmalā  Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Lieldienās! 2 naktis viesnīcā un izvēlētā dāvana. Vietu skaits ierobežots. Ceļošanas periods: 28.03. - 01.04.2024. | Skatīt vairāk
no 450 EUR
Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.6172142sec.