Ceļotāju aizsardzībai rosinām ieviest stingrāku uzraudzību tūrisma aģentu un operatoru darbībai [1]

Lai nodrošinātu efektīvāku Latvijas ceļotāju aizsardzību tūrisma operatora maksātnespējas gadījumā un uzlabotu esošo tūrisma aģentu un tūrisma operatoru darbības sistēmu Latvijā, Ministru kabinets šā gada 12. septembra sēdē apstiprināja grozījumus Tūrisma likumā.

Efektīvākai patērētāju interešu aizsardzībai likumprojekts paredz veidot stingrāku uzraudzības regulējumu attiecībā uz tūrisma aģentiem un operatoriem, lai izvairītos no gadījumiem, kad notiek krāpnieciskas darbības attiecībā pret ceļotāju drošību attiecībā uz samaksāto naudu par ceļojumu.

Likumprojektā iekļauta norma, ka tūrisma aģentiem un operatoriem būs jāsaņem speciāla atļauja (licence), kas ļaus komplekso tūrisma pakalpojumu sniedzējiem organizēt un pārdot kompleksos ceļojumus (t.i., transporta pakalpojumi + viesnīcas + ekskursijas, utt).

Nozares uzraudzību, tāpat kā līdz šim, veiks Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), taču līdz ar licenču ieviešanu PTAC kompetencē būs arī apturēt uzņēmējdarbību tiem komersantiem, kuri neievēros noteiktās prasības vai darbosies bez licences.

Licencēšana tiek ieviesta kā instruments PTAC samazināt ēnu ekonomiku valstī, nodrošināt efektīvāku patērētāju tiesību aizsardzību un godīgu konkurenci tūrisma komersantu vidū.

Papildus jau esošajām apdrošināšanas polisēm vai bankas garantijām, kuras reizi gadā arī turpmāk būs jāizņem tūrisma operatoriem, lai varētu organizēt kompleksus tūrisma pakalpojumus, minētā licence, par kuru tiks noteikta valsts nodeva, nodrošinās papildus ieņēmumus valsts budžetā. Tādēļ likumprojekts paredz, ka situācijā, ja ceļotājs ir jānogādā atpakaļ Latvijā operatora maksātnespējas gadījumā, nepieciešamos izdevumus segs no valsts budžeta neparedzētiem gadījumiem.

Vienlaikus likumprojekts paredz vairākas jaunas funkcijas PTAC kā nozares uzraugošajai iestādei, tai skaitā pārņemt no Ekonomikas ministrijas un turpmāk uzturēt Tūrisma aģentu un operatoru datubāzi, kā arī veikt centrālā kontaktpunkta funkciju, nodrošinot efektīvu informācijas apmaiņu ar ES dalībvalstīm par komplekso un saistīto pakalpojumu sniedzējiem.

Detalizēti ar izstrādātajiem un saskaņošanai nodotajiem grozījumiem Tūrisma likumā var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

Līdz ar grozījumiem likumā Latvijas normatīvajos aktos tiks pārņemta Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva par kompleksiem ceļojumiem un saistītiem ceļojumu pakalpojumiem.

Papildus Ekonomikas ministrijā strādā pie jaunu Ministru kabineta noteikumu sagatavošanas, kas noteiks komplekso un saistīto pakalpojumu sniedzēju tiesības un pienākumus, speciālās atļaujas (licences) izsniegšanas kārtību un uzraudzību.

Grozījumi likumā tiks virzīti apstiprināšanai Saeimā kopā ar valsts budžeta likumprojektu pavadošo normatīvo aktu paketi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Bunis 09/13/2017 14:05 Galvenais ir "papildus ieņēmumus valsts budžetā"...


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 23.03.2024 SARUNAS “Krauze pret Krauzi” Jaunmoku pilī Tukuma TIC
23. martā pulksten 19.00 Jaunmoku pils Kolonnu zālē iemīļotas TV ētera personības, brāļi Arnis un Valters Krauzes, aicina uz jautru sarunu vakaru. | Skatīt vairāk
Latvija
Idejas pavasara svētku dāvanām Kolekcija
Pavasara svētki ir īpaši - dan Lieldienas, gan Mātes diena, gan īpašie svētki mums svarīgiem cilvēkiem. Šajā kolekcija idejas dāvanām no kolekcija | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.03.2024 - 20.03.2024 “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” Valmieras TIC
19.martā plkst.12.00 un 14.00 Valmieras Kultūras centrā koncertuzvedums “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” koncertu ciklā “Mūzika Tev”. | Skatīt vairāk
7 EUR
Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43140984sec.