Kurās valstīs visagrāk var doties pensijā? [1]

Jo ilgāk strādājam, jo vairāk skaitām tos gadus, mēnešus un pat dienas, kad varēsim doties pelnītā atpūtā. Nu, vai vismaz tā vajadzētu būt, ja ir sakārtota gan sociālās aprūpes sistēma, esam godīgi maksājuši nodokļus - un galu galā paši arī kaut ko sataupījuši. Tomēr kurās valstīs pensijā var doties visagrāk?

Pēdējā gadsimtā ir novērojams, ka regulāri un strauji pieaug cilvēku dzīves ilgums, ka savukārt, noved pie nepieciešamības celt pensionēšanās vecumu. Gana loģiski - ja agrāk cilvēki dzīvoja līdz 70 gadu vecumam, bet šobrīd - līdz 80 vai pat 90 gadu vecumam, tad 20 gadus ilgāk dzīvojot saņemt tādu pašu pensiju no aptuveni tādām pašām iemaksām, vairs nav reāli.

Latvijā pensionēšanās vecums šobrīd ir 63 gadi, taču līdz 2025.gadam tas pakāpeniski tiks celts līdz 65 gadiem, ik gadu pensionēšanās vecumu palielinot par trim mēnešiem.

Raugoties pasaules kontekstā, Latvijas 63 gadi, būtībā ir tādā pašā situācijā kā mūsu ekonomika - kaut kur pa vidu. Neesam nedz pirmie, nedz pēdējie.

Visagrāk pasaulē pensijā var doties Ķīnas sievietes (šajos datos nav iekļauta Āfrika, par kuras sociālo nodrošinājumu ir maz datu), kas strādā ne publiskajā sektorā - te pensionēšanās vecums sākas pat no 50 gadiem. Publiskajā sektorā strādājošās sievietes pensijā var doties no 55 gadu vecuma. 55 gadu vecumā pensijā var doties arī Krievijas, Uzbekistānas, Vjetnamas un Venecuēlas sievietes (Baltkrievijā sievietēm pensionēšanās vecums ir 55,5 gadi). Vīrieši šajās valstīs pensijā dodas 60 gadu vecumā.

Tomēr pasaulē zemākais pensionēšanās vecums visiem iedzīvotājiem ir vairākās Āzijas valstīs - Šrilankā tas ir 55 gados, Indonēzijā un Nepālā - 58 gados.

Ļoti lielā daļā Āzijas, pensionēšanās vecums ir 60 gadi - tāds ir arī Latvijai ģeogrāfiski un kulturāli tuvākajām Francijai un Ukrainai. Abas šīs valstis gan ir apņēmušās kāpināt savu pensionēšanās veucmu.

Vislielākais pensionēšanās vecums pasaulē šobrīd ir Islandē, Norvēģijā un Grieķijā - šeit cilvēki pensijā dodas tikai 67 gadu vecumā, kas nozīmē, ka sievietes šajās augsti attīstītajās valstīs strādā līdz pat 12 - 17 gadus ilgāk nekā Ķīnas sievietes. Augsts pensionēšanās vecums ir arī Amerikas Savienotajās valstīs, kur pensijā var doties no 66 gadu vecuma.

Jāņem vērā gan, ka visās šajās valstīs būtiski atšķiras paredzamais dzīves ilgums - Islandē abiem dzimumiem tas ir aptuveni 83 gadi, savukārt Ķīnā - 76 gadi, bet Latvijā - 75 gadi. Tas gan ir ievērojami vairāk nekā lielākajā daļā Āfrikas, kur cilvēki parasti dzīvo līdz 60 - 65 gadu vecumam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 snaudošā 11/23/2017 17:40 Islandē paredzētais vidējais atpūtas laiks pensijā sievietēm 16 gadi, Ķīnā-26, bet Latvijā 9,5. Valsts sevi mīl!


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.03.2024 - 22.03.2024 Krakova,Zakopane un Augstie Tatri Latvia Tours
Zinātāji stāsta, ka Krakovā izdodas pašas labākās iepirkšanās tūres. Tur atrodami gan mazi saloniņi ar neredzētām lietām, gan arī visu zināmo | Skatīt vairāk
no 199.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.62600899sec.