Izmaiņas likumdošanā, kas jāzina katram ceļotājam [2]

Tuvojoties Baltijas valstīs nozīmīgākajam notikumam tūrisma nozarē – izstādei-gadatirgum "Balttour", kur par īpašām cenām ceļotājiem būs pieejama virkne piedāvājumu tuviem un tāliem atpūtas braucieniem, tūroperators un ceļošanas eksperts "Novatours" stāsta par to, kā neuzķerties uz mānīgiem piedāvājumiem un par likumdošanas niansēm, kas būtu jāzina katram īstenam ceļotājam, lai spētu atrast vislabāko piedāvājumu.  

2019. gads tūrisma nozarei nesīs vairākas izmaiņas likumdošanā. Nozīmīgākās no tām ir saistītas ar licences saņemšanas kārtību un iemaksātās naudas drošības garantiju. Visi likumu jaunievedumi ir gatavoti ar mērķi garantēt patērētājam drošību, iegādājoties kāroto ceļojumu piedāvājumu.

Licences saņemšanas kārtība

Viens no būtiskākajiem aspektiem, ko vajadzētu ņemt vērā ikvienam ceļotājam, kas iemīļojis kompleksos tūrisma piedāvājumus, ir pārliecināties, vai pakalpojuma sniedzējam ir licence pārdot šādus pakalpojumus.

Līdz šim likumdošanā nebija attiecīgas prasības par licencēšanu, bet kopš 2018. gada 1. jūlija tūrisma operatoriem un aģentiem, lai piedāvātu šāda tipa pakalpojumus, obligāts priekšnosacījums ir attiecīgas atļaujas saņemšana. Lai saņemtu licenci, tūrisma pakalpojumu sniedzējam ir jāatbilst virknei valsts noteiktu prasību, kā arī ir jānomaksā valstij obligāta gada nodeva, kas tiek uzkrāta, lai vajadzības gadījumā segtu ceļotāju repatriāciju jeb atgriešanu valstī tūrisma pakalpojuma sniedzēja likviditātes problēmu gadījumā.

Licencēšanas ieviešanas mērķis ir garantēt pakalpojuma saņēmējam drošību par ceļojuma izvēli, iegādājoties to no licencēta tūrisma pakalpojuma sniedzēja.

Likuma piemērošanā ir noteikts pārejas periods, kas nosaka, ka visiem tūrisma aģentiem un tūrisma operatoriem ir jābūt licencētiem no 2019. gada 1. jūlija.

Uzņēmuma reģistrēšana datubāzē

Vienlaikus ar licences saņemšanu tūrisma aģentam un operatoram ir jābūt reģistrētam arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra "Tūrisma operatoru un aģentu datu bāzē", kas ir pieejama publiski, lai ikviens interesents varētu pārliecināties par pakalpojuma sniedzēja drošumu un atbilstību solītajam pakalpojumam.

Lai mazinātu ēnu ekonomiku un garantētu pilnvērtīgu patērētāju tiesību aizstāvību, licences saņemšana un reģistrācija datubāzē tūrisma pakalpojumu sniedzējiem uzliek arī pienākumu regulāri sniegt Patērētāju tiesību aizsardzības centram noteiktu informāciju.

Reizi ceturksnī ikvienam tūrisma pakalpojumu sniedzējam ir jāziņo:

•    ar ceļotājiem noslēgto komplekso tūrisma pakalpojumu līgumu un līgumu par saistīto tūrisma pakalpojumu sniegšanu skaits;

•    no ceļotājiem saņemto avansa maksājumu skaits un summa;

•    apgrozījums par ceturksni komplekso tūrisma pakalpojumu jomā vai saistīto tūrisma pakalpojumu jomā.

Iemaksātās naudas drošības garantija

Kopā ar licencēšanas un reģistrēšanās prasībām tūrisma pakalpojumu sniedzējiem noteiktas stingras prasības naudas nodrošinājumam. Obligāta ir apdrošināšanas polise vai kredītiestādes izsniegta garantija, kas ir jāsniedz tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam visu to maksājumu atmaksāšanai, kurus veikuši ceļotāji vai kuri veikti ceļotāju vārdā, ja tūrisma pakalpojuma sniedzējs nespēj pildīt savas saistības un sniegt attiecīgos pakalpojumus

Līdz šim tūrisma operatoriem maksātnespējas gadījumā bija jānodrošina pietiekama garantija attiecībā uz klienta iemaksātās naudas atmaksāšanu un klienta nogādāšanu valstī, kurā sācies ceļojums. Garantijai bija jābūt pietiekamai, lai nodrošinātu visu saistību izpildi, tomēr likumdošanas nepilnību dēļ ne visi šo prasību ievēroja.

Šobrīd minimālā nodrošinājuma apmērs noteikts atkarībā no tūrisma pakalpojuma sniedzēja komplekso vai saistīto tūrisma pakalpojumu iepriekšējā gada apgrozījuma un teritorijas, kādā tūrisma pakalpojuma sniedzējs savus pakalpojumus sniedz.

Līgums

Lai garantētu visu iepriekš minēto prasību ievērošanu un gūtu kvalitatīvu izsapņotā ceļojuma pieredzi, ikvienam ceļotājam jāatceras, ka pirms norēķiniem par plānoto pakalpojumu, ir jāslēdz rakstisks līgums ar pakalpojuma sniedzēju.

Ceļošana ir viens no pilnvērtīgākajiem atpūtas veidiem, kuru laikā ceļotājs ne tikai rod patiesu relaksāciju, bet tie arī bagātina ar jaunu pieredzi un dāvā neaizmirstamas emocijas, tomēr "Novatours" atgādina – ceļot vajag gudri, gan izvērtējot piedāvājumu kvalitāti, gan neuzķeroties uz viltvāržu piedāvājumiem.

Par "Novatours"

"Novatours" ir vadošais tūroperators Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kas nodrošina šodien iegādāto pakalpojumu stabilitāti arī nākotnē. Tūroperators organizē brīvdienu un ekskursiju braucienus ar čarterlidojumiem. "Novatours" garantē kvalitatīvus, uzticamus un drošus ceļojumu risinājumus pat uz vistālākajiem galamērķiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Lasītājs 02/20/2019 14:58 Vai ir kāda vietne, kur var pārbaudīt, vai tūrisma firma atbilst visām prasībām?

2 Vilis 02/07/2019 09:35 Vai tik visas šīs it kā klientu aizstāvībai domātās izmaiņas un stingrības neveicinās mazo un vidējo tūrisma uzņēmumu galu, jo milzīgās prasības par apdrošināšanām un birokrātiskajām atskaitēm pa īstam prasīs daudz papildu resursu, ko pilnīgi var nodrošināt tikai lielās, pārsvarā, ārzemju un starptautiskās kompānijas!?


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Latvija
Idejas pavasara svētku dāvanām Kolekcija
Pavasara svētki ir īpaši - dan Lieldienas, gan Mātes diena, gan īpašie svētki mums svarīgiem cilvēkiem. Šajā kolekcija idejas dāvanām no kolekcija | Skatīt vairāk
Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 20.03.2024 Sagaidi Lielo dienu Lejeniekos! Bauskas TIC
Esi aicināts Lejeniekos, lai sagaidītu brīdi, kad dienas garums pārsniedz nakts garumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50843287sec.