Viedoklis: Aivars Mackevičs - atpazīstamā un leģendārā tūrisma firma «Relaks Tūre» cīnās par izdzīvošanu [8]

Latvijas tūrisma firmas «Relaks Tūre» valdes priekšsēdētājs Hardijs Madzulis jau vairākās publiskās intervijās ir atzinis, ka kompānija šobrīd ir iekļuvusi finansiālās grūtībās un cenšas visiem spēkiem atgūt stabilitāti. Protams, ka uztraukums ceļotāju vidū ir pamatots un tūrisma firmai kopā ar ceļošanas industriju ir jātiek skaidrībā ar šo problēmu pēc iespējas ātrāk. Vai tas izdosies? Tas pagaidām vēl nav skaidrs.

BalticTravelnews.com
direktors Aivars Mackevičs izsaka viedokli, ka ''tūristiem ar ceļojumu firmām ir trīs problēmu varianti: 1) tūrisma firma īsi pirms ceļojuma atceļ braucienus, bet cenšas nekavējoties nokārtot finanšu saistības ar klientiem (nav labi, jo ceļotāji zaudē ieplānoto laiku, taču ir labi, ka tie atgūst ieguldītos līdzekļus un varbūt izcīna arī kādu kompensāciju vai bonusu); 2) tūrisma firma īsi pirms ceļojuma atceļ braucienu un necenšas norēķināties ar klientiem (slikti); 3) tūrisma firma īsi pirms ceļojuma vai ceļojuma dienā atceļ braucienu, izvairās no naudas atdošanas un no komunikācijas ar klientiem un medijiem (ļoti slikti).

Tūrisma firmas «Relaks Tūre» gadījumā mēs redzam, ka kompānija atceļ sen ieplānotus ceļojumus, taču pēc iespējas risina kompromisa jautājumus par naudas atdošanu klientiem. Ļoti svarīgi ir konstatēt, ka komānijas vadība neizvairās no komunikācijas ar klientiem un medijiem. Tā ir būtiska atšķirība no tiem gadījumiem, kad tūrisma firma bezkaunīgi savāc naudu no ceļotājiem un pazūd ''krūmos''. «Relaks Tūre» vadītāju Hardiju Madzuli pazīstu personīgi jau vairāk nekā 10 gadus un man jāatzīst, ka kompānija ir vismaz divas reizes nonākusi finansiālās grūtībās, bet visos līdzšinējos gadījumos problēmas tika atrisinātas par labu klientiem. Hardijs Madzulis ir visus šos gadus personīgi vadījis tūristu grupas visā pasaulē un tas vien liecina, ka «Relaks Tūre» vadītājs pēc dabas varbūt nav izcils biznesmenis, bet sirdī viņš ir dzīves, dziesmu un ceļojumu mākslinieks, kurš nu ne kādi nav tendēts citiem darīt pāri vai kāri iedzīvoties uz citu rēķina.

«Relaks Tūre» ir viena no iecienītākajām un pazīstamākajām tūrisma kompānijām Latvijā, kura 20 gadu laikā ir darījusi laimīgus vairāk nekā 100 tūkstošus autobusu ceļotājus no visas Latvijas. Kompānijai ir milzīga tūrisma pieredze un arī veiksmes stāsts 20 gadu garumā, taču dažreiz kļūdās arī profesionāļi un tas viņiem parasti ļoti dārgi izmaksā.

Bizness ir nežēlīgs. Pēdējo gadu laikā autobusu ceļojumos ir ienācis jauns biznesa modelis, kurš lielā mērā ir būtiski ietekmējis arī «Relaks Tūre» finanšu problēmas. Proti, liela daļa autobusu ceļojumu firmas reklamē ceļojumus uz dažādiem Eiropas galamērķiem par 50% zemākām cenām nekā tas ir pie atsevišķiem konkurentiem. Lieta ir tāda, ka zemo ceļošanas cenu veido tikai divas izmaksu pozīcijas: 1) transporta pakalpojumi un 2) naktsmītņu izmaksas. Taču reāli ceļojuma laikā tiek izmantoti daudz dažādi citi tūrisma pakalpojumi. Latvijā ceļotāji tūrisma firmām samaksā tikai par šīm divām pozīcijām, bet atlikušo daļu tie maksā brauciena laikā, lai apmeklētu muzejus, pilis, sporta spēles, koncertus, restorānus, izstādes, teātrus un citus izklaides pasākumus. Jautājums paliek atklāts: kādā veidā šī papildus ceļošanas nauda tiek iekasēta (ar čeku vai bez čeka) un vai no tās vispār kāds maksā nodokļus vai nodevas? Tas ir ļoti retorisks jautājums, jo Latvijā ir palikušas tika dažas respektablas autobusu ceļojumu firmas (piemēram, «Impro»), kas iekasē pilnu ceļojuma summu Latvijā uz vietas un par to atskaitās pilnā apmēra Latvijas Valsts ieņēmumu dienestam. Kas notiek ar to naudu un tām tūrisma firmām, kurās tiek iekasēta papildus nauda jau ceļojuma laikā… to Dievs tik vien zina!

Hardijam Madzulim un visai «Relaks Tūre» novēlu izturēt šo nopietno pārbaudījumu, bet ceļotājiem atgūt naudu un ceļošanas baudu kopā ar Latvijas tūrisma leģendu «Relaks Tūre»! Tūrisma industrijai ir jāatrod jauni risinājumi, lai nākotnē ceļotāji nenonāktu tik nepatīkamās situācijās.''

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Ķīlnieks 04/22/2015 15:39 Tā ir būtiska atšķirība no tiem gadījumiem, kad tūrisma firma bezkaunīgi savāc naudu no ceļotājiem un pazūd 'krūmos'.

Un tagad?! Hardija numurs ir uz laiku slēgts!

2 Aivars Mackevičs 03/30/2015 13:29 Varbūt Tev, mans draugs, ir arī taisnība, taču problēma nav manā smaidā... padomā un padod ideju, ka izvairīties ceļojumu aģentūrām un ceļotājiem no līdzīgām situācijām ;)

3 Vēlreiz par Travelnews attieksmi 03/30/2015 13:13 Sabiedrisko attiecību teorijā gan ir cits uzstādījums par foto izvēli publikācijām.
Turklāt gandrīz viss raksts sastāv no Aivara Mackeviča viedokļa. Pat citēts, izmantojot pēdiņas.

4 Stardust 03/30/2015 13:08 Valstij vajadzētu sakārtot šo jomu. Šīs lētās firmas reklamē maršrutu , un nosaka cenu. Dzīvē reāli nenopērk to , kas norādīts , bet tikai autobusu no punkta A uz punktu B Vajadzētu ar likumu noteikt , ka visam jābūt iekļautam cenā , par to , kas maršrutā norādīts.

5 Antons 03/30/2015 12:58 Jā, Jēkaba aģentūra ir mazliet pārprofilējusies (fokusējoties uz lidojumiem), taču joprojām ir stabilākā vērtība starp citiem pāris gadu projektiem.

6 ILDZE 03/30/2015 12:50 Kur palikusi Jēkaba aģentūra.Manuprāt drošākā un labākā Latvijas firma?IMPRO IR POPULĀRĀKA,BET NE LABĀKĀ.

7 Aivars Mackevičs 03/30/2015 12:30 Nav nozīmes bēdīgai, nopietnai vai smaidošai sejai... Travelnews.lv redakcijas primārais uzdevums ir atspoguļot viedokļu dažādību, bet ne pašiem iesaistīties to vērtējumā. Vērtējumus var sniegt tūrisma nozares profesionāļi un ceļotāji!

8 Ko domā Travelnews? 03/30/2015 11:42 Pie šīs visai bēdīgo situāciju aprakstošās publikācijas pievienots foto ar Aivara Mackeviča smaidošo seju... Trūkst tikai paceltā īkšķa...
Ko īsti domā Travelnews? Kāda ir attieksme pret nozares kolēģu neveiksmēm?


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 05.04.2024 Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56889796sec.