Šajās valstīs noteikti tiks gaidīta dzeramnauda [1]

Ceļojot uz ārzemēm bieži nākas saskarties ar situāciju, kad viesmīļi vai bārmeni no saviem klientiem sagaida dzeramnaudu. Dažās vietās pasaulē dzeramnaudas neatstāšana tiek uzskatīta par lielu apvainojumu, un var tikt pat īpaši pieprasīta. Padomi, kā labāk rīkoties, nonākot restorānos no Skandināvijas līdz pat Japānai.

Austrija

Restorānos un taksometros dzeramnaudā var tikt palūgti līdz pat 15% no reālās cenas. Viesnīcas sulainim noteikti jāatstāj vismaz 1 eiro par čemodānu, istabenei 1 līdz 2 eiro par dienu. Dzeramnaudu jāsniedz uzreiz pēc ierašanās viesnīca.

Lielbritānija un Īrija

Arī šajās valstīs dzeramnauda jāatstāj līdz 15% no cenas. Rēķinam tiek pievienota “maksa par servisu” – tādā gadījumā dzeramnaudas procents var būt arī zemāks. Klubos un bāros ir jāatstāj dzeramnaudu, kā arī taksī ir jāatstāj samaksu par degvielu.

Grieķija

Restorānos tiek atstāti vismaz 10%, krogos un bāros vismaz eiro. Istabenei būtu nepieciešams atstāt simbolisku dzeramnaudu, savukārt taksometros cena vienkārši tiek noapaļota uz augšu.

Francija

Arī šajā valstī restorānos un kafejnīcās tiek atstāti 10-15%.  "Le pourboire" jeb dzeramnauda tiek atstāta uz galda. Viesnīcā dzeramnauda nav obligāta, savukārt taksometrā jāatstāj 10% no cenas.

Spānija un Portugāle

Arī šeit pārsvarā tiek atstāti vismaz 15% no cenas. Sīknaudas atstāšana biezi tiek uzskatīta par rupjību. Šeit, tāpat, kā Grieķijā, taksista dzeramnauda tiek noapaļota uz augšu.

Skandināvijas valstis

Norvēģijā, Dānijā un Somijā maksa par servisu tiek iekļauta rēķinā, taču var tikt arī noapaļota uz augšu. Ja serviss ir ļoti apmierinošs, būtu vēlams pievienot piecus procentus. Zviedrijā 10% dzeramnauda tiek uzskatīta par pieņemamu.

Ēģipte

Šeit, gluži tāpat kā vairumā Ziemeļāfrikas valstīs, dzeramnaudā jāatstāj maksimums 10%.  Taksometra cena tiek noapaļota, istabenes, sulaiņi un pārējais apkalpojošais personāls priecāsies par dzeramnaudu līdz 1 eiro.

Ķīna un Japāna

Viesnīcās dzeramnauda var tikt uzskatīta pat par apvainojumu, taču Ķīnas tūrisma centri labprāt pieņem dzeramnaudu līdz 10%, istabene 1 – 2 jēnas, kurjeri – dolāru. Japānā par labu servisu var pateikties ar kādam nelielām dāvanām vai 1 līdz 2 dolāriem.

ASV un Kanāda

Dzeramnaudai ir jabūt vismaz 15 – 20%, jo algas šajās valstīs apkalpojošajam personālam ir visai zemas. Sulainim būtu jāatstāj vienu Kanādas vai 1-2 ASV dolārus par koferi, istabenei 1 – 2 dolārus par dienu, taksistam – 15%.

Taizeme

Restorānos dzeramnauda jāatstāj ne mazāk kā 10%. Mazāka dzeramnauda var tikt uzskatīta par apvainojumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Ilze 07/23/2015 12:11 Viss ir skaidrs, bet ir reizes, kad serviss ir absolūti neapmierinošs. Tad man ir vienalga, cik augsta vai zema ir apkalpojošā personāla alga. Ja darbs netiek izdarīts tā, lai viesis/klients ir apmierināts, tad nav pelnījis papildinājumu algai - dzeramnaudu. Bet vispār, ja nav tiešām klaji nepieklājīgs vai paviršs apkalpotājs vai nelabi smaržojošs taksometra vadītājs, vienmēr atstāju ap 10%.


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA Estravel Latvia
Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz | Skatīt vairāk
no 94 EUR
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16484714sec.