Aicina apmeklēt «Slīteres Ceļotāju dienas»

Slīteres Ceļotāju dienas / Šlītõr Riekmīed pǟva
Slīteres Nacionālajam parkam – 95!

2018. gada 9. un 10. jūnijā. Ar pulcēšanās centru pašā Nacionālā parka sirdī – pie Šlīteres pusmuižas un bākas

Slīteres Ceļotāju dienas ir iespēja aktīvi un jēgpilni atpūsties. Pieredzējuši dabas un novada pētnieki vadīs grupas, pulcējot dabas draugus, zinātkāros, ģimenes ar bērniem un vienkārši veselīgas vides baudītājus. Tā ir īpaša iespēja apmeklēt unikālas nacionālā parka vietas! Būs gan garie, grūtie pārgājieni, gan vieglas pastaigas dabas pētnieku vadībā. Ceļotāju dienas Dundagas novadā notiek jau 9. gadu.

9.un 10. jūnijā purvu, mežu, pļavu un jūras piekrastes dabas daudzveidību tulkos Latvijā pazīstami dabas pētnieki.  
Piemēram, sestdien, 9.jūnijā varēs iepazīt sēņu pasauli kopā ar Latvijas Dabas muzeja mikoloģi Initu Dānieli, vai izzināt Šlīteres Zilo kalnu noslēpumus meža ekoloģes un vides gides Sandras Ikaunieces sabiedrībā. Pārgājienus apkārt Pēterezeriem vedīs Ķemeru Nacionālā parka gids Jānis Šlūke, bet Šlīterē kukaiņus pētīsim kopā ar entomologu Uģi Piterānu. Puiškalna dārgumi atklāsies ainavu arhitektes Ilzes Iesalnieces – Brukingas vadībā.
Sestdien Šlīteres muižas pagalmā būs vietējo mājražotāju tirdziņš, svētku noskaņa ar mūziku un mielastiem. Pašā Zilokalnu kraujas malā - Dabas izglītības centrā «Slītere» varēs ne tikai apmeklēt Šlīteres bāku, bet arī tās pagalmā un Ozola namiņā iesaistīties dabas izziņas darbnīcās un gida vadībā doties pa Šlīteres dabas taku.
Arī svētdien, 10.jūnijā būs pieklājīgs piedāvājumu klāsts. Jau no agra rīta putnu balsīs aicina ieklausīties biologs Uģis Piterāns, bet gar Rākstupītes krastiem – populārais dabas pētnieks Vilnis Skuja. Īpaši izceļama Jūrtakas iestaigāšana jeb pilotpārgājiens gar Rīgas līča krastu no Kolkas līdz Ēvažiem, iekļaujoties Eiropas garo distanču kājām gājēju maršrutā E9.
Ja vēlies iesaistīties diskusijās par dzīvi, darbu un atpūtu dabas teritorijās, atbrauc uz Dundagu jau dienu iepriekš, jo piektdien, 8. jūnijā Dundagas pilī notiks konference "Iespējas un izaicinājumi - dzīve nacionālajos parkos un citās dabas teritorijās". Iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz [email protected].

Detalizētāk lūdzu skatiet programmā: www.sliteresdiena.lv

Slīteres Nacionālais parks šogad svin savu 95. gadskārtu. Parks ir vairāk nekā 16 tūkstošu ha liela teritorija: no Šlīteres Zilajiem kalniem un Šlīteres bākas dienvidos, līdz Kolkasragam ziemeļos. 1923. gadā valsts aizsardzībā tika ņemta neliela platība Zilo kalnu pakājē, kas dabas daudzveidības ziņā ir viena no bagātākajām Ziemeļeiropā. Tieši Šlīterē jūras veidošanās process ledāja ietekmē pirms desmit tūkstoš gadiem atstāja īpaši dziļas pēdas. Te ir vieta, kur ar stāvu Zilo kalnu kāpli beidzas Ziemeļkurzemes pacēlums un lejpus sākas Undžavas mežu biežņa, kurai pāri var saskatīt piekrastes lībiešu ciemus un pat Sāmsalu! Šodien te arī mājvieta Nacionālā parka dabas izglītības centram ar Šlīteres bāku, Ozola namiņu un dabas taku. Pāris simtus metrus no bākas dižu koku parks ieskauj senās pusmuižas laukakmeņu ēkas un 1939. gadā celto mežniecības ēku, kur tagad mājo Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes administrācijas birojs.
Slīteres Ceļotāju dienu galvenie rīkotāji un atbalstītāji: Dabas aizsardzības pārvalde, Dundagas novada pašvaldība, Latvijas vides aizsardzības fonds, biedrība Zaļā doma, biedrība Ziemeļkurzemes biznesa asociācija.

Brouc šourp un pasrouges no Šlīters bāk uz Sāmsāl pus! Saoušes, kā Undžavs čokšņes visād radeb čum un mudž! Paost mežlok smārd un apmet kād bōgan pa Šlīters vece pusmuiž!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41965818sec.