Apgūsti vainagu pīšanas mākslu Dunduru pļavās Ķemeru Nacionālajā parkā

Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Džūkstes pasaku muzeju 2019. gada 22. jūnijā no plkst. 12.00 līdz 16.00 ielūdz uz Līgo ieskaņas pasākumu Ķemeru Nacionālā parka Dunduru pļavās un turpat netālu esošajā Džūkstes pasaku muzejā. Pasākumā ikviens varēs uzzināt, vai tiešām "visa laba jāņuzāle" pīšanai vainagos, iemācīties uzpīt dabai draudzīgus vainagus, kā arī apgūt senas un mazāk senas rotaļas un spēles jestrākai saulgriežu svinēšanai.

Pasākuma pirmā daļa norisināsies Ķemeru Nacionālā parka Dunduru pļavās, kur Pārvaldes speciālistu vadībā, kopīgi lasot jāņuzāles, ikviens varēs uzzināt, kuri ir piemērotākie augi vainagiem, bet par kuriem labāk priecāties tikai ar acīm. Turklāt speciālisti ne vien mācīs un rādīs aizsargājamos un saudzējamos augus, bet arī dos vērtīgus padomus par augiem, kurus drīkst plūkt un izmantot ārstniecībā, piemēram, zāļu tējās. Tāpat varēs iepazīties arī ar Dunduru pļavu iemītniekiem – savvaļas zirgiem un govīm.

"Jāņuzāļu lasīšana, telpu pušķošana un vainagu pīšana ir jau sen tautā iesakņojusies Līgo svētku tradīcija. Diemžēl, mainoties dzīvesveidam un interesēm, arvien mazāk ir to cilvēku, kas spēj atpazīt droši Līgo vainagā pinamos augus no tiem, par kuriem labāk priecāties tikai ar acīm un kas ir ļoti reti un tādēļ Latvijā īpaši aizsargājami. Ceram pasākumā vairot zināšanas, ko tālāk nodot gan saviem bērniem, gan mazbērniem, lai vēl daudzām paaudzēm saulgriežos, baudot atpūtu pie dabas, būtu par ko priecāties," pauž Pārvaldes dabas izglītības centra "Meža māja" speciāliste Aija Balandiņa.

Speciāliste skaidro, ka nereti pastāv risks nezināšanas dēļ noplūkt ne vien retus augus, bet arī indīgus un bīstamus augus – velnarutkus, gundegas, latvāņus –, kas var nodarīt ievērojamu kaitējumu arī veselībai.

Pasākuma otrajā daļā visi jāņuzāļu lasītāji tiks aicināti pulcēties Džūkstes pasaku muzejā, lai kopīgi darinātu jāņuzāļu vainagus un dekorus, vārītu zupu, kopā ar folkloras kopu "Milzkalnieki" mestos jestros dančos un rotaļās, spēlētu spēles un piedalītos radošajās darbnīcās.

Pulcēšanās pasākumam – pie Dunduru pļavu skatu torņa. Sīkāka informācija par iespējām nokļūt pasākumā ar sabiedrisko transportu, zvanot: 26513314, [email protected] (Džūkstes pasaku muzejs) vai 29149365, [email protected] (Dabas aizsardzības pārvalde).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
Latvija 5 EUR
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.66279697sec.