Latvijas ceļa zīmes ārzemniekiem ne vienmēr ir saprotamas [2]

Latvija kļūst aizvien iecienītāka ārzemnieku vidū. Sevišķi skaista tiem liekas mūsu galvaspilsēta Rīga. Ņemot vērā, ka daudzi ārzemju viesi pārvietojas ar savu personīgo auto, izkristalizējas parādība, kas sagādā ne mazums grūtību. Proti, daudzām ceļu zīmēm ir papildzīmes, uz kurām ir uzraksti latviešu valodā. Ņemot vērā ārzemnieku pieplūdumu pēdējo gadu laikā, ceļa zīmju rakstība latviešu valodā nebūt nav tas ērtākais un saprotamākais veids. Travelnews.lv apzināja divus tūrisma informācijas centrus un tūrisma attīstības valsts aģentūru, lai noskaidrotu, vai ceļa zīmes latviešu valodā vispār ir problēma tūristiem un, ja tā ir, kāds ir tās efektīvākais risinājums.

Latvijas Tūrisma attīstības valsts aģentūras (latvia.travel) direktors Armands Slokenbergs pauž, ka to patiešām varētu nosaukt par problēmu. Ceļa zīmes ar uzrakstiem latviešu valodā būtu jāpārveido tā, lai ārzemju viesi saprastu to nozīmi un nerastos pārpratumi. Sevišķi spilgti šī problēma attiecas uz autostāvvietu ceļa zīmēm. Bieži vien autostāvvietu zīmēm ir norādītas papildzīmes ar auto novietošanas laikiem, kas ir par maksu un arī uzrakstīta nedēļas diena, kurā novietot automašīnu aizliegts vai gluži pretēji – atļauts. Nav brīnums, ka tūristi šīs autostāvvietu ceļa zīmes, uz kurām ir lasāmi uzraksti latviešu valodā, nesaprot. "Mums būtu jāizmanto starptautiskā labā prakse," skaidro Armands Slokenbergs. TAVA direkors informē, ka vārdus, kas rakstāmi uz ceļa zīmēm latviešu valodā, būtu jāaizstāj ar piktogrammām vai citiem vizuāliem un grafiskiem apzīmējumiem. Šīm ceļa zīmēm būtu jābūt saprotamām galvenokārt cilvēkiem, kam latviešu valoda ir sveša. Ja vēlamies, lai ārzemju viesi tikpat viegli orientētos un bez raizēm pārvietotos pa pilsētu, kā to dara vietēji, ceļa zīmes jāpielāgo arī ārvalstu tūristu ērtībām. "Tas ir ne tik daudz kā sarežģītības, bet gan gribas un iniciatīvas jautājums. Lai ieviestu jaunas ceļa zīmes, kurās latviešu uzraksti tiktu nomainīti uz ikonām un citiem grafiskiem apzīmējumiem, būtu jāvelta vidēji pusgads," uzskata Armands Slokenbergs. TAVA direktors informē, ka ar šo jautājumu būtu jāvēršas Satiksmes Ministrijā, jo šīs institūcijas kompetencē ir nodrošināt maksimāli ērtu un saprotamu vienotu ceļu zīmju sistēmu visā Latvijā.

Lolita Kozlovska, kas ir Daugavpils tūrisma informācijas centra (www.visitdaugavpils.lv) vadītāja iesaka šo problēmu risināt, mainot ceļa zīmju apzīmējumu. Tā vietā, kur rakstīt "sestdiena", lietderīgāk būtu ieviest romiešu ciparu sistēmu, jo tā būtu saprotama visiem. Kā to atzīst pati centra vadītāja, otrajā Latvijas lielākajā pilsētā Daugavpilī, sūdzības saistībā ar ceļa zīmju "nolasīšanu" nav novērotas. Jāņem vērā arī tas, ka Daugavpilī tūristu un ārzemnieku skaits ir krietni vien mazāks, kā tas ir galvaspilsētā. Lolita Kozlovska zina stāstīt atgadījumu, kad Vācijas tūristi esot novietojuši savu spēkratu maksas stāvlaukumā, taču neuzmanības dēļ nebija ievērojuši, ka par stāvvietu ir jāmaksā. Kad tas tika konstatēts, uz vējstikla jau bija novietota soda kvīts. Samulsušie vācieši bez jebkādām pretenzijām samaksāja sodu, taču nepatīkami bija tik un tā. Daugavpils TIC vadītāja ir pārliecināta, ka jaunu ceļa zīmju ieviešanas procesam nevajadzētu aizņemt vairāk par dažiem mēnešiem. "Mūsu valstij raksturīga ir birokrātiska pieeja dažādu jautājumu risināšanā, kas bieži vien aizkavē un bremzē problēmu risināšanu," pauž Lolita Kozlovska.

Ludzas tūrisma informācijas centra (www.ludza.lv) vadītāja Līga Kondrāte piekrīt, ka problēma ar to, ka iebraucēji īsti nesaprot ceļa zīmju nozīmi, patiešām pastāv. Tiek papildināts, ka būtu vērtīgi vienkāršot zīmju "nolasīšanu" un ieviest ciparu sistēmu. Proti vārda "sestdiena" vietā, rakstīt ciparu "6".  No savas pieredzes, vadītāja atceras gadījumu, kad esot vienā no Slovākijas pilsētām, problēmas sagādāja automašīnas novietošana. Ceļa zīme, uz kuras slovāku valodā bija rakstīts par auto novietošanas aizliegumu, latviešu tūristiem Slovākijā bija gluži kā melna bilde. Līga Kondrāte šajā saistībā iesaka veidot uzrakstus uz ceļa zīmēm starptautiski zināmās valodās vai arī pāriet tikai uz grafiskiem apzīmējumiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 xc90 09/15/2014 15:24 xx reizes esmu bijis Londonā un katru reizi esmu gandarīts, ka nav gadījies būt ar auto. algoritms, kā, kur drīkst apstāties, stāvet pa šiem gadiem nav tapis skaidrāks.

2 Janis 09/12/2014 20:44 Jāsaka, ārzemēs ir trakāk. Nezinu nevienu valsti, kur intuitīvi būtu skaidrs ar stāvēšanas ceļazīmēm. Bet ideja apsveicama. Kopumā Latvijā ar zimju loģiskumu un to novietojumu iet švaki.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45335197sec.