AMBER zaļo lidojumu projekts ir pabeigts

SESAR līdzfinansētā projektā izstrādātas efektīvākas procedūras, lai samazinātu izmešu daudzumu, degvielas patēriņu, trokšņu līmeni un uzlabotu efektivitāti.

Rīga. Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic kopā ar konsorcija partneriem AirbusProSky un Latvijas gaisa satiksme (LGS) pabeiguši AMBER projektu, kas realizēts ar AIRE (Atlantijas sadarbspējas iniciatīva, lai samazinātu emisiju daudzumu (Atlantic Interoperability Initiative to Reduce Emissions)) palīdzību.

2013.gadā uzsāktais AMBER projekts ļāva nodrošināt Eiropā pirmos zaļos lidojumus ar turbopropelleru lidmašīnām. AMBER projektā ielikti stabili pamati jaunām ielidošanas procedūrām lidostā Rīga, saīsinot lidojumu maršrutus, uzlabojot lidojumu trajektorijas, lai izvairītos no blīvi apdzīvotām vietām un samazinātu trokšņa ietekmi uz iedzīvotājiem, kā arī samazinot degvielas patēriņu un izmešu daudzumu. Projektā izmantotas Rīgā ieviestas ielidošanas procedūras, kurās tiek izmantoti satelīti un kuras piemērotas modernajām Bombardier Q400 Next Gen turbopropelleru lidmašīnām, tādējādi nodrošinot ekoloģiski tīrākus, zaļākus lidojumus.

Galvenais projekta AMBER (Arrival Modernization for Better Efficiency in Riga) mērķis bija izstrādāt jaunas ielidošanas procedūras Starptautiskajā lidostā Rīga, samazināt CO2 izmešus un trokšņa līmeni lidostā un tās tuvumā, it īpaši tūristu iecienītajā Jūrmalā. Jaunā trajektorija skrejceļa virzienā ir līdz pat par 30 jūras jūdzēm īsāka nekā līdz šim izmantotā, un uz katru Q400 lidojumu CO2 izmešu daudzums tiek samazināts par līdz pat 300 kg. Attīstoties pilnībā, zaļie lidojumi airBaltic samazinās CO2 izmešu daudzumu līdz pat 5 000 000 kg gadā.

„Jaunās zaļās procedūras, kas ieviestas un pārbaudītas ar Bombardier Q400 Next Gen turbopropelleru lidmašīnām, varēs izmantot ne tikai airBaltic, bet jebkura aviokompānija, kas lido uz Rīgu ar atbilstošām lidmašīnām un aprīkojumu. Šīs procedūras būs piemērotas arī mūsu jaunajām ekonomiskajām Bombardier CSeries lidmašīnām, kuras mēs ieviesīsim ekspluatācijā 2015. gadā, tādējādi nodrošinot vēl vairāk priekšrocību to izmantošanā,” stāsta kapteinis Pauls Cālītis, airBaltic viceprezidents lidojumu vadības jautājumos.

AMBER projektu īstenoja airBaltic, sadarbībā ar Airbus ProSky, kas specializējas mūsdienīgu lidojumu risinājumos un Latvijas aeronavigācijas pakalpojumu sniedzēju LGS. Projekta līdzfinansētājs ir SESAR — Singe European Sky gaisa satiksmes vadības izpētes programma. Ar šo projektu SESAR varēs pierādīt, ka ir iespējams mainīt visu komerciālās aviācijas nozari, tai skaitā reģionālo pārvadājumu lidaparātus, un samazināt tās ietekmi uz apkārtējo vidi.

airBaltic nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz 60 galamērķiem. Neatkarīgi no izlidošanas vietas airBaltic piedāvā ērtus savienojumus no sava Ziemeļu tranzītmezgla Rīgā uz galamērķiem aviokompānijas maršrutu tīklā Skandināvijā, Eiropā, NVS un Tuvajos Austrumos.

AMBER projekta video: https://www.airbaltic.com/video-lv

Īsi par airBaltic:

AIR BALTIC CORPORATION (airBaltic) ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995. gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99.8% akciju. airBaltic flotē ir 25 lidmašīnas: 13 Boeing 737 un 12 Bombardier Q400 NextGen. airBaltic veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām – Rīgas, Viļņas un Tallinas. airBaltic ir Gada aviokompānija 2009/2010 (Zelta balva) – šo balvu piešķir Eiropas Reģionālo aviokompāniju asociācija (ERA). airBaltic ir Air Transport World 2010.gada Fēniksa balvas (Phoenix Award) ieguvējs – starptautiska atzinība par izcilību uzņēmējdarbības restrukturizēšanā. airBaltic saņēma īpašu tendenču noteicēja (Pacesetter Award 2010) balvu vispasaules zemo cenu aviokompāniju apbalvojumā The Budgies World Low Cost Airline Awards par sasniegumiem hibrīdas aviokompānijas statusā. 2012. gadā Airlinetrends atzinis airBaltic par vienu no desmit inovatīvākajām aviokompānijām pasaulē.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.83892679sec.