Kādas tradīcijas piekopj latviešu gadskārtu svētki Meteņi?

Tuvojas Meteņi, svētki, kurus latviešu gadskārtā svin starp Ziemassvētkiem un Lieldienām; Gregorija kalendārā tie ir 6. februārī. Meteņiem un sekojošai Pelnu dienai ir svarīga nozīme latviešu senajā laika skaitīšanas sistēmā:  Meteņos izbeidzas ziema, un nākamā dienā – Pelnu dienā – sākas pavasaris un jauns gads.

Travelnews.lv piedāvā ieskatīties Meteņu tradīcijās, kā arī aicinām izpriecāties Meteņu svētkos Rēzeknē, Tērvetē un Valmiermuižā.

Latviešu senās dievestības atzinēju mājas lapa dievturi.org skaidro Meteņu būtību un tradīcijas. "Meteņiem paredzēta viena diena, bet izdarības sākas jau pussvētē;  notiek gatavošanās Meteņiem un Meteņu gaidīšana, arī braukšana tālos ciemos un vizināšanās ar ragaviņām; vakarā ir Meteņu mielasts un budēļos iešana.   Nākamā diena – svētdiena ir īstā Meteņu diena, kad turpinās mielošanās, dziedāšana, ciemošanās un vizināšanās.  Diena beidzas ar Meteņa izvadīšanu," raksta dievturi.org 

Meteņu dienai ir jautrs raksturs.  Meteņi visi gaida ar prieku, jo ziema iet uz beigām un tuvojas pavasaris.  Izbeidzas garo, tumšo ziemas vakaru nodarbības, cilvēku domas pārslēdzas uz pavasaŗa darbiem.  Dienas kļuvušas gaišākas un saulainākas.  Jo sevišķi  priecīgi par Meteņa atnākšanu ir bērni, un tas izpaužas viņu nodarbībās, vizinoties ar ragaviņām.  Meteni gaida arī pieaugušie, domādami par nākamiem pavasaŗa un vasaras darbiem.

Ar gardumu tirdziņu un īpaši gadskārtai darītu alu Valmiermuižā svinēs Meteņdienu

Lai atzīmētu pavasara tuvošanos, 7. februārī no pl. 10:00 – 14:0 pie ''Valmiermuižas alus'' darītavas norisināsies Meteņdienas svinības ar mājražotāju labumu tirdziņu, radošajām darbnīcām, latviskām tradīcijām un iespēju nogaršot īpaši Meteņiem izbrūvētu alu.

Lauku labumu tirdziņš ''Ar Gardu Muti Valmiermuižā''
Šī gada pirmajā gardēžu tirdziņā būs iespēja iegādāt gan tradicionālās mājražotāju siera izlases, svaigi ceptos maizes klaipus, kūpinātu gaļu, zivis, garšvielas, medu un citus našķus, gan rūpīgi gatavotus amatnieku daiļdarbus. Šoreiz tirdziņā pirmo reizi viesosies kā saimenieki no Tukuma puses, kuri tirdziņa viesiem būs sagādājuši smeķīgu kazas sieru, tā arī ar skābētiem, sautētiem un štovētiem kāpostiem gardēžus uzrunās Alūksnes puses amata meistari, savukārt Carnikavas „Cakotava” galdā cels brīnumjaukus dekorus, kas darināti no mūsu pašu jūras sniegtajām veltēm. Dalību tirdziņā apstiprinājuši vairāk kā 60 tirgotāji. Savukārt, Valmiermuižas pavāri, godājot Meteņu paražas un izsmalcinātu Latvijas garšu, klēts pagalmā saimes katlā būs sarūpējuši Meteņiem tik raksturīgo un Latvju dainās aprakstīto grūbu grūdeni, bet “Alus virtuvē” gardēži būs laipni gaidīti uz īpaši Meteņiem gādātām svētku pusdienām, kur tiks pasniegti tādi labumi kā asinsdesa ar sīpolu – ķiploku biezeni un pērļu grūbas ar alū izturētu cūkas stilbu.

Latvisko Meteņu tradīciju izzināšana
Meteņiem ir jautrs raksturs, jo tie vēsta par ziemas beigām, pavasara tuvošanos un jauna saimnieciskā gada sākumu. Tā ir reize, kad pārlasīt latviešu ticējumus, lai zinātu kāds laiks gaidāms un kāda būs raža, tamdēļ Meteņdienas tirdziņa viesiem būs iespēja izzināt šo svētku tradīcijas un piedalīties svinību izdarībās gada auglības un labklājības nodrošināšanai kopā ar lustīgo Valmieras 5. vidusskolas folkloras kopu „Sudmaliņas”. Savukārt mazākie tirdziņa viesi varēs iemēģināt roku radošajās darbnīcās – laimes pogu stiķēšanā un latviskajā amata prasmē – sveču liešanā, un, ja laikapstākļi būs vēlīgi, doties izbraucienos ar kamanām.

Īpaša Meteņu svinībām izbrūvētā alus garšošana
Pēc senču tradīcijām uz gadskārtu lustēm katrs kārtīgs saimnieks savai saimei un ciemiņiem brūvējis alu, tamdēļ arī Valmiermuižas alus saimnieks nolēmis darīt īpašu alus garšu veltītu Meteņiem. "Meteņu alus" garšā ir saimnieka sapnis par vasaras smaržām un garšām. Tas baudīšanai labi der kopā ar tradicionālajiem Meteņdienas ēdieniem: grūdeni, miežu vai kaņepju plāceņiem un slokātņiem, cūkas smeceri, ausīm un astēm. Pavisam izbrūvētas vien 2800 pudeles īpašā miestiņa, ko pirmo reizi cels galdā Meteņdienas svinību viesiem un būs dabonams vien Valmiermuižas tirgotavu plauktos.

/Ieeja bez maksas/

Pokaiņu mežs aicina uz Meteņiem

Vēl tikai daži mēneši, un sniegoto ziemas burvību nomainīs pavasara dzīvinošās vēsmas, tāpēc sestdien, 7. februārī plkst.12:00 visi aicināti izbaudīt ziemas nopietnību un priekus Meteņu pasākumā Pokaiņos.
Uz tikšanos aicina zintnieks Ivo Puriņš, astrologs Lauris Daņilovs un latvisko, seno tradīciju kopējs Jānis Ieviņš (Baltais vējš) no kopas ''Baltu saime''. Kamīntelpā pie tējas tases varēsiet uzzināt daudz interesanta par jaunā Saules gada ceļa virzienu. Pēc tam visi kopīgi dosieties atgūt enerģiju un spēku Pokaiņu jaunajā mežā takā. Tur pie Lieldienu akmens būs ugunsrituāls un savu gada vēlmju ierakstīšana īpašā rullī, kurš pēc tam tiks zīmogots vaskā un rituāla laikā atdots ugunij. Neizpaliks arī tradicionālais Meteņu rituāls - vizināšanās ar ragavām no kalna,  lai simboliski iezīmētu sava gada sliežu ceļu. Kā jau vienmēr pļaviņā pie lapenes būs arī Meteņu svētku ugunskurs un kopīga cienāšanās ar  gardu spēka putru un smaržīgo Pokaiņu zāļu tēju. 

AS ''Latvijas valsts meži'' novēl patīkamu atpūtu un aicina izbaudīt ziemīgās dabas skaistumu, rāmo mieru un klusumu Pokaiņu mežā!Ieeja ar Pokaiņu meža biļetēm:
pieaugušajiem 1.50 eiro, skolēniem, studentiem , pensionāriem 1.00 eiro

Dejotāji griezīsies Meteņdančos

10.februārī plkst. 17:00 Rēzeknes kultūras namā (Brāļu Skrindu ielā 3) koncertā ''Griešanās Meteņos'' rakstu rakstus izdejos Rēzeknes skolu jaunatnes deju kolektīvi. Lai dejotājiem būtu spēks, bet skatītājiem pozitīvs noskaņojums, KN foajē jau no plkst. 14:00 visi aicināti mieloties ar gardām mājas pankūkām, ko piedāvās SIA ''Rimora''.

Dienas ir sākušas stiepties garākas, laiks sāk griezties uz pavasara pusi un tam līdzi dejās griezīsies arī Rēzeknes pilsētas skolu dejotāji.

Koncertā uzstāsies Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas 1.klašu (vadītājas Ingūna Zeiļa, Kristīne Kokoreviča),  2.klašu (vad. Diāna Gurgāne, Inese Indriksone), 3.klašu (vad. Ineta Urtāne), 4. klašu (vad. Kristīne Kokoreviča), 5.-6.klašu (vad. Kristīne Kokoreviča, Inese Indriksone), 7.-9.klašu (vad. Kristīne Kokoreviča) un 10.-12.klašu (vad. Inese Indriksone) skolēnu deju kolektīvi.

Raitā dejas solī griezīsies arī Rēzeknes 5.vidusskolas 1.-2.klašu, 3.-4.klašu un 7.-9.klašu kolektīvi (vad. Inga Peļņa), Rēzeknes 6.vidusskolas 3.-4.klašu dejotāji (vad. Aija Gailuma) un Rēzeknes 1.vidusskolas "Skali" 3.-4.klašu (vad. Sandra Juste), 5.-6.klašu (vad. Gunta Sidorova), 7.-9.klašu (vad. Sandra Juste) un 10.-12.klašu (vad. Gunta Sidorova) kolektīvi.

Aizrautīgi savu dejotprasmi un dejotprieku rādīs arī Rēzeknes Valsts ģimnāzijas deju olektīva "Vadži"10.-12.klašu dejotāji (vad. Rasma Akermane), Rēzeknes Katoļu vidusskolas 1.klašu (vad. Vineta Āboliņa), 1.-4.klašu (vad. Vineta Āboliņa), 3.-6.klašu (vad. Anita Katkeviča-Šļakota) un 5.-9.klašu (vad. Vineta Āboliņa) kolektīvi, kā arī Rēzeknes tehnikuma kolektīva "Oira"10.-12.klašu (vad. Gunta Sidorova) dejotāji. Tāpat kuplajam dejotāju pulkam pievienosies arī pilsētas deju kolektīva ''Dziguči'' 1.-2.klašu un 7.-9.klašu (vad. Gunta Sidorova) dejotāji.

Ieeja koncertā bez maksas.





 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.71996307sec.