13. maijā svin sirsnīgākos svētkus - Māmiņu dienu

Ik gadu, pavasarī, kad kokiem lapas sāk plaukt, kad smaržo pēc tikko pļautas zāles un apkārt skraida tauriņi, tiek svinēta Mātes diena. Ne tikai aiz logiem iestājas pavasaris, bet arī tas iemājo ikviena cilvēka sirdī.

Latvijā Mātes diena tiek atzīmēta katru gadu otrajā maija svētdienā, kad veikali tiek piepildīti ar visdažādākajiem pavasara ziediem, ar narcisēm, tulpēm un citiem krāšņiem ziediem. Latvijā šie svētki tiek atzīmēti ar plašiem pasākumiem, koncertiem un ne tikai. Šajā dienā meitas, dēli, mazbērni sveic savas māmiņas un vecmāmiņas, tādējādi pateicoties par to, ko viņas ir darījušas un par to, ka audzinājušas  visus šos gadus.

Māmiņu diena ir atzīta par starptautiskiem svētkiem par godu mūsu mīļajām un gādīgajām māmiņām. Neskatoties uz to, ka svētku nozīme visās pasaules vietās ir vienāda, pastāv dažas atšķirības. Šie sirsnīgie un ģimeniskie svētki tiek svinēti vairāk nekā 46 valstīs. Vai esat dzirdējuši, kad un kur pirmo reizi tika svinēti un atzīti šie svētki?

Tātad, pirmo reizi Mātes diena tika atzīmēta otrajā maija svētdienā, Amerikas Savienotajās valstīs, 1908. gada 10. maijā. Pateicoties amerikāņu sievietei , Annai Džārvisai, kura iestājās par to, lai tiktu atzīta tāda diena, tagad tiek godāta šī diena. Viņas mērķis bija par to, lai tiek oficiāli atzīta mātes loma sabiedrībā, tādējādi mudinot citus cienīt savus vecākus un stiprināt ģimeniskās vērtības. Agrāk par godu māmiņām, tika organizēti baznīcu dievkalpojumi, no kuriem aizsākās tradīcija pie apģērba piespraust sarkanu neļķi, ja cilvēka māte ir dzīva, bet baltu, ja māte ir mirusi. Tāpat nevar aizmirst mūžībā aizgājušās māmiņas, kuras vairs diemžēl nevar  samīļot un pateikt cik svarīga viņa ir, bet var doties uz viņas atdusas vietu, kuru sakopt, tādējādi izrādot savu mīlestību. Šāda tradīcija ir arī Austrālijā un Japānā.

Dažādās valstīs Mātes diena tiek svinēta atšķirīgos datumos, piemēram, Latvijā, Jaunzēlandē, Dienvidāfrikā, Dānijā, Kanādā, Vācijā un Igaunijā, tā tiek atzīmēta maija otrajā svētdienā, bet Lietuvā un Spānijā pirmajā maija svētdienā un Krievijā tiek atzīmēta pēdējā novembra svētdienā.

Maijs Spānijā ir Jaunavas Marijas, Jēzus mātes mēnesis un spāņi tos uzskata par ģimenes dzimšanas dienu. Taču, zviedri mātes dienu svin pēdējā maija svētdienā, savukārt somi izklāj valsts karogu mastā par godu šai dienai.

Lielbritānijā un Īrijā šo dienu svin trešajā svētdienā gavēņu laikā, respektīvi, trīs nedēļas pirms Lieldienām. Norvēģijā Mātes diena tiek atzīmēta salīdzinoši ar latviešiem, netipiski ātri, februāra otrajā svētdienā. Dienvidāfrikā mātes sveic 9. martā, savukārt, Argentīnā trešajā oktobra svētdienā. Izraēlā  tā tiek atzīmēta starp 30. janvāri un 1. martu, Gruzijā – 3. martā. Arābu pasaulē, tā tiek atzīmēta 21. martā. Albāņi un dienvidkorejieši mammas sveic 8. maijā, Meksikā, latīņamerikāņi 10. maijā un poļi svin 25. maijā. Bolīvijā atzīmē 27. maijā, taizemieši 12. augustā un beļģi pāris dienas vēlāk 15. augustā.

Šis ir pārdomu laiks, kad tiek pārdomāta mātes nozīme ikviena dzīvē, aizdomājamies par tādām lietām, kurām ikdienas steigā neatliek laika. Saprotam, cik viņas ir dāsnas, neskatoties uz tām raizēm, ko bērni rada, viņas ir tās, kas turpina mīlēt savus bērnus ar bezrobežu mīlestību. Mātes diena ir laiks, kad pateikt paldies savām māmiņām par visu, ko viņas ir darījušas, izrādīt uzmanību un mīlestību, ko viņas ir pelnījušas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43751192sec.