Notiks tikšanās ar izstādes kuratori, mākslas zinātnieci Valdu Knāviņu

Svētdien, 2017. gada 22. janvārī, plkst. 15:00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) un mākslas zinātniece Valda Knāviņa aicina uz “Sarunu muzejā”, veltītu izcilajai latviešu pasteļglezniecības meistarei Felicitai Pauļukai.

PASĀKUMS

“Uz mākslu nav pierasts attiecināt vārdu “skaists”, bet šī nu ir tā reize, kad tā var teikt,” stāsta Felicitas Pauļukas (1925–2014) pasteļu un zīmējumu izstādes kuratore Valda Knāviņa. Viņa pazinusi gleznotāju personīgi – kā savrupu, individuālu, nepakļāvīgu un sevī vērstu cilvēku. Mākslā Felicitai Pauļukai svarīga bijusi subjektīva pieeja, kas izpaudās izmantotajos žanros – portretā un aktā. Autore vienmēr centusies saprast modeli, nodibināt psiholoģisku kontaktu, atklāt personāža rakstura dabu. Šī īpašā pieeja caurstrāvo katru no 33 izstādē redzamajiem darbiem, kas kopumā veido brīnišķīgu, pārsteidzoši ēterisku, emocionāli piesātinātu portretu galeriju.

“Sarunas” laikā izstādes kuratore apmeklētājus iepazīstinās ar Felicitas Pauļukas personību, biogrāfiju un radošo ceļu mākslā, uzsverot viņas ieguldījuma nozīmi Latvijas pasteļglezniecības attīstībā. Klausītāji uzzinās, ka jau piecpadsmit gadu vecumā 1940. gadā Felicita Jānke iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA), kas bija visai neparasts gadījums šīs mācību iestādes praksē: uzņemšanas komisiju pārsteidza un pārliecināja meitenes talants, lai gan audzēknei nebija vidusskolas diploma. Nedaudz vēlāk studijas uz četriem gadiem pārtrauca Otrais pasaules karš. 1943. gadā Felicita apprecējās ar leģendāro gleznotāju Jāni Pauļuku (1906–1984). Pēc gada viņa atsāka mācības, vienlaikus strādājot par ilustratori un karikatūristi laikrakstā “Cīņa”. 1949. gadā Felicita Pauļuka ar izcilību absolvēja LMA Ģederta Eliasa vadīto stājglezniecības meistardarbnīcu.

Pastelis, kuram autore konsekventi pievērsās kopš 20. gadsimta 60. gadiem, bija viņas iecienītākā tehnika. “Tas prasa strādāt ar sirds asinīm. Tikai pārvaldot pasteļa specifiskās izteiksmes iespējas, var atrast jaunas vērtības,” uzskatīja Felicita. Laika gaitā mainījās mākslinieces rokraksts: reizēm tas varēja būt maigs un glāstošs, dažkārt aizrautīgs un kaislīgs, citreiz lakonisks, skarbs un distancēts, taču vienmēr – virtuozi precīzs. “Darbs sākas ar modeļa izvēli. Esmu ļoti subjektīva. (..) pietāti jau nevar sev uzspiest – tā vai nu ir vai nav. Koncentrējoties modeļa būtībā, nevar ieiet vienveidībā. Katrs modelis dod jaunu uzdevumu, kompozīcijas uzbūvi, tonālo risinājumu, izmaiņas materiāla pielietojumā. Modeļa dvēseles stāvoklis nosaka spilgtu vai atturīgu harmoniju izvēli,” stāstīja autore.

1960. gadu sākumā Felicita Pauļuka aizsāka Latvijas kultūras darbinieku portretu sēriju, kuru turpināja arī nākamajos gados. Populāru mākslinieku, rakstnieku un aktieru ārējos veidolus, raksturus un īpatnības viņa interpretēja objektīvi, atpazīstami – savā oriģinālajā stilistikā.

Izteiksmīgi ir Felicitas aktu gleznojumi, kas meistares jaunradē ieņēma vadošo vietu. “Cilvēka ķermenis pauž ne tikai ārējo, bet arī dziļāko būtību, tāpat kā seja. Arī plaukstām un pēdiņām ir savs dzīves stāsts. Tādēļ man akts ir paplašināts portrets, kurā iesaistu visu ķermeni un izsaku cilvēka būtību,” skaidroja māksliniece. Dziļi intīmajā un delikātajā žanrā autores dzīves izjūta un izsmalcinātā tehnika izpaudās visā pilnībā. Pakāpeniski Felicitas Pauļukas daiļradē veidojās viena modeļa akta gleznojumu cikli, un katrā no tiem bija jauni atklājumi, rakstura un noskaņas nianses.

Klausoties izstādes kuratores Valdas Knāviņas interesanto stāstījumu, apmeklētāji tuvplānā varēs aplūkot pazīstamu kultūras darbinieku portretus, aktus, kā arī ogles un sangīnas zīmējumus, kuru radītāja Felicita ierakstīja spožu lappusi Latvijas mākslas vēsturē.

Uz “Sarunām” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā laipni aicināts ikviens interesents!

Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli!

Mēs Jūs gaidām!

Dalības maksa: pieaugušajiem – 3,00 EUR, studentiem, pensionāriem – 1,50 EUR, skolēniem – 0,50 EUR. Ar šo biļeti būs iespējams apskatīt arī pastāvīgo ekspozīciju.

Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Izstāde būs atvērta līdz 5. martam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Cēsu TIC
,


Rija Domus Hotel
,


Dome Hotel
,


Daugavpils TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15175295sec.