Rīgā atklāj starptautisku robotikas izstādi Robotu balle

Pārsteidzošā tehnoloģiju izstāde «Robotu balle» Latvijā būs skatāma no 21. janvāra līdz 5. martam universālveikalā «Elkor Plaza» (Brīvības gatvē 201, Rīgā). Tās ekspozīciju veido roboti no dažādām pasaules valstīm, kas apvienoti projektā «Bal robotov», un priecē apmeklētājus jau no 2014. gada.

Izstādes kolekciju veido robotikas sasniegumi no visas pasaules – Lielbritānijas, Kanādas, ASV, Francijas, Šveices, Vācijas, Japānas, Slovēnijas, Jaunzēlandes, Korejas, Singapūras un Krievijas. Roboti tiek izmantoti dažādās biznesa, sociālo pakalpojumu, izglītības, sporta, veselības aprūpes un izklaides jomās.

Piemēram, Latvijā ir apskatāms Ginesa rekordu grāmatā iekļuvušais robots ronītis Paro, kas nosaukts par ārstnieciskāko robotu pasaulē. Izstrādāts Japānā, tas jau vairākus gadus palīdz atveseļoties smagi slimiem bērniem un uzlabo noskaņojumu pacientiem ar psiholoģiskiem traucējumiem. Vēl viena izstādes zvaigzne ir cilvēkveidīgais Tespians, kas ir daļa no robotizētas teātra trupas Anglijā. Robots prot sazināties trīs valodās, koķetēt, dejot un citādi apburt savus viesus. Apmeklētājus priecēs un izglītos arī robotizēta mūziķu grupa, mehanizētas gleznas, robotu šovgrupa, mākslinieks un virkne citu pārsteidzošu personību. Izstādē redzamas ASV mākslinieka Ērika Džoinera gleznu reprodukcijas. Viņš guvis plašu atpazīstamību ar darbiem, kas atspoguļo robotus un virtuļus.

«Izstāde ir interaktīva. Robotus varēs ne tikai aplūkot, bet arī ar tiem aprunāties, fotografēties, izmēģināt dažādu to funkcionalitāti. Būs arī meistarklases un radošās nodarbības bērniem, kur varēs piedalīties dažādās meistarklasēs – konstruēt robotiņus, iemācīties programmēšanas pamatus no «StarIT», izbaudīt virtuālo realitāti, kopā ar vecākiem veidot robotu galvas un iejusties robota tēlā, kā arī veidot dažādas figūras no filca kopā ar projekta «POGOkids» autoru Rodionu Zeneviču,» stāsta projekta «Robotu balle» vadītāja Latvijā Inga Kadeka.

Projekta ideja un misija ir inženierzinātņu, tehnoloģisko un tehnisko profesiju popularizēšana bērnu un jauniešu vidū. Stāsta projekta «Bal robotov» veidotājs un līdzdibinātājs Igors Ņikitins: «Pasauli veido inženierzinātņu sasniegumi – lietas, kas mums pašlaik šķiet pašsaprotamas, savulaik radīja industriālo revolūciju. Būtiski, lai arī mūsdienās attīstība neapstātos. Vēlamies parādīt aizraujošo un pārsteidzošo rezultātu, ko rada inženieri, lai arvien vairāk jauniešu izvēlētos šo profesiju un būtu cilvēces attīstības virzītājspēks.»

Arī Latvijā robotikas joma attīstās. Darbojas robotu skola, RTU robotikas klubs un ik gadu tiek rīkots Latvijas Robotikas Čempionāts, kas pulcē ap 200 robotu no visas Latvijas. Kopš 2013. gada Latvijas robotu komandas pārstāvji ir iekarojuši lielākās Eiropas sacensības “RobotChallenge”, pārstāvot “Mini Sumo” (10x10cm lieli roboti), “3kg Sumo” (20x20 cm lieli roboti) un “Līniju sekotāju” (Line Follower) disciplīnu, iegūstot godalgotas vietas. Apbalvojumi tika saņemti, piedaloties arī ASV lielākajās sacensībās “RoboGames”  un pasaule prestižākajās SUMO robotu sacensībās “All Japan Robot-Sumo Tournament”. Uzņēmumos un zinātniskajos projektos tiek radīti peldoši braucoši un lidojoši roboti, kas spējīgi veikt sarežģītus uzdevumus gaisā uz zemes un pat zem ūdens.

“Ar patiesu prieku un lepnumu varu uzslavēt skolu, pašvaldību un interešu izglītības iestāžu vadītājus, kas padarījuši robotiku par pieejamu bērniem un jauniešiem vairāk nekā 40 vietās visā Latvijā. Robotika ir ne tikai aizraujošs brīvā laika pavadīšanas veids, bet arī sniedz padziļinātu interesi un zināšanas tādās jomās kā elektronika, mehānika un programmēšana. Lai visu sāktu ir nepieciešams pavisam nedaudz. Tā ir degsme un ticība saviem spēkiem, pārējais vienkārši izdosies,” saka Guntis Kuļikovskis, RTU Robotikas kluba līdzdibinātājs, RTU Dizaina fabrikas vadītājs, SIA Robotnest valdes loceklis.

Pasākuma laikā universālveikala Elkor Plaza vadītājs Sandris Girupnieks atklāja arī sociālo tīklu konkursu, kas turpināsies visu izstādes laiku. Lai tajā piedalītos, apmeklētājiem jānofotografē savs mīļākais izstādes robots vai jānofotografējas ar to kopā, jāpublicē bilde Facebook vai Instagram un jālieto tēmturis #robotuballe. Izstādes pēdējā dienā tiks izlozēts viens laimīgais, kurš savā īpašumā iegūs robotu-putekļusūcēju no Philips.

«Robotu balle» pirmizrādi piedzīvoja 2014. gadā Maskavā un kļuva par veiksmīgāko šāda veida projektu Krievijas vēsturē – divu mēnešu laikā to apmeklēja vairāk nekā 150 tūkstoši cilvēku, bet portāls «KudaGo» to godalgoja kā inovatīvāko ģimenei paredzēto izstādi Krievijā. Tas iedrošināja veidot pastāvīgu ekspozīciju un Maskavā atvērt robottehnikas muzeju. Daļa izstādes robotu dodas dažādos izbraukumos, piedalās pasākumos un svētkos. Līdz šim tie eksponēti 10 pilsētās, piesaistot 475 000 apmeklētāju.

Izstādes veidošanu Latvijā atbalsta Elkor Plaza, 3D printeru ražotājs «Mass Portal», izglītības fonds «StartIT», Rīgas Tehniskā universitāte, Transporta un sakaru institūts, IT uzņēmums «Vide Infra», «Laboratorium» ekspertu skola, jauniešu organizācija «Young Folks», «Euroled».

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Vichy vandens parkas
,


Riga Islande Hotel
,


Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
,


Lietuvos kūno kultūros akademija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.62887692sec.