Notiks muzikāla lekcija «Dažas mīklas un noslēpumi latviešu mūzikas instrumentu pasaulē»

18. februārī etnomuzikologa Valda Muktupāvela lekcija par noslēpumiem latviešu mūzikas instrumentu pasaulē.

Saistībā ar Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izstādē “Versija – latvieši: 1896. gada Latviešu etnogrāfiskā izstāde” iezīmētajām tēmām, muzejs interesentiem piedāvā apmeklēt dažādus pasākumus.   

Sestdien, 18. februārī, plkst. 12.00, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, LNVM izstāžu zālē paredzēta Latvijas Universitātes profesora, etnomuzikologa Valda Muktupāvela muzikāla lekcija “Dažas mīklas un noslēpumi latviešu mūzikas instrumentu pasaulē”.

Kuri ir visraksturīgākie latviešu tautas mūzikas instrumenti? Kādu informāciju par instrumentiem glabā folkloras teksti un cik lielā mērā iespējams atklāt šo tekstu nozīmi? Un, protams, skanēs arī paši instrumenti – vargas, somas stabules, kokles un citi, dodot klātesošajiem to dzirdes pieredzi, bez kuras runāšana par instrumentiem būtu tikai tukša tērgāšana.

Latviešu folklorai, mūzikai un dziedāšanai veltītās nodaļas 1896. gada Latviešu etnogrāfiskajā izstādē bija vienas no spilgtākajām. Šo tēmu ilustrēšanai iestudēja teatralizētus latviešu tradīciju uzvedumus, eksponēja tautasdziesmu, pasaku, mīklu un teiku izdevumus, ievērojamāko folkloras krājēju ģīmetnes, kā arī ekspedīcijās dažādos Latvijas novados iegūtos tautas mūzikas instrumentus. Daudzi no tiem mūsdienās ir unikāla Latvijas muzeju kolekciju daļa. To vidū ir arī Liepājas apriņķa Durbes pagastā iegūtā kokle ar virsmā iegrieztu gadskaitli 1710 un dažādām citām interesantām zīmēm, kuras skolotājs, literāts, kartogrāfs un Rīgas Latviešu biedrības muzeja pārzinis Matīss Siliņš uzskatīja par senlatviešu alfabēta zīmēm.

LU profesors Valdis Muktupāvels piedāvā ar svaigu skatu palūkoties uz lietām, par kurām šķiet, ka visu jau sen zinām. Ņemot par pamatu mūzikas instrumentu sarakstu, kas publicēts 1896. gada Latviešu etnogrāfiskās izstādes katalogā, uzmanība tiks pievērsta atsevišķiem tajā minētiem instrumentiem – sietiņam, kāta grabekļiem, spēlei, koklēm, somas stabulēm, vargām.

Ieejas maksa – muzeja biļete.

Nākamais ar izstādi plānotais pasākums notiks otrdien, 28. februārī, plkst. 18.00, kad

Dr. hist. Kaspars Kļaviņš runās par tēmu “700 verdzības gadu mīts. Latvijas vēstures interpretācijas 18.–21. gs.”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Liepājas reģiona TIB
,


Limbažu TIC
,


Jaunpils pils
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.7516892sec.