Rīgā baudāma izstāde «Itālijas Ziemassvētki»

No 2018. gada 7. decembra līdz 2019. gada 13. janvārim muzeja "Rīgas Jūgendstila centrs" interjers būs rotāts atbilstoši Ziemassvētku tradīcijām Itālijā – skaisti pušķota lielā egle viesistabā, krāšņi telpu dekori un interjera papildinājumi katrā muzeja telpā.

Itālijas Ziemassvētku tradīcijas 20. gadsimta sākumā ir līdzīgas citām katoļu zemju ieražām, tomēr katrā valstī ir savas nianses.  Ziemassvētku gaisotne jūgendstila interjerā radīta ar īpašām mākslinieces Tamāras Čudnovskas veidotām svētku rotām – papīra dekoriem ar Venēcijas karnevāla tematiku, maskām, vēdekļiem, Saules un Mēness motīviem un citiem. Neatņemama sastāvdaļa ir svētku eglīte, to tradicionāli rotā ar sarkaniem un zelta akcentiem. Interjera rota ir arī Betlēmes aina − Kristus silītē no keramikas vai porcelāna. Un kā gan bez ierastiem gardumiem – Ziemassvētku kēksa panettone svētku galdā. Vēl kāda īpaša lieta, ko liek galdā svētku laikā ir spēle, kas nāk no 16. gadsimta Itālijā – Tambola.

Izstādē apmeklētājus priecēs ne tikai telpu svētku ietērps, bet arī tematiskas izstādes. Vienā no tām  ir 10 itāļu mākslinieku radītas skulptūras ar vienotu tematiku – Kristus piedzimšanas aina Betlēmē. Muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" būs iespēja iepazīt arī interesantu itāļu Ziemassvētku tradīciju, kas saistīta ar Befanu.  Befana ir raganiņa, kas bērniem svētkos nes dāvanas un saldumus. Taču ja bērns ir slikti uzvedies, tad Befana viņam pie eglītes vai kamīna dāvanu vietā atstāj oglītes. Mūsdienās ogli bieži ir aizstājušas melnas konfektes. Baltijas autorleļļu un rotaļlietu ģildes meistares mums ļaus ieskatīties dažādajos Befanas tēlos.  

Ģimenes ar bērniem aicinātas piedalīties radošajās darbnīcās 8. decembrī plkst. 12.00 un 14.00, lai veidotu savus Ziemassvētku eglītes dekorus – papīra eņģeli kopā ar mākslinieci Tamāru Čudnovsku. Divas sestdienas, 22. un 29.  decembrī plkst. 12.00  aicinām piedzīvot kopīgu radīšanas prieku ģipša dekoru darbnīcā kopā ar mākslinieci un restauratori Ivetu Šveisbergu.

Izstāde "Itālijas Ziemassvētki" veidota sadarbībā ar Itālijas vēstniecību Rīgā, fonda "Itālijas dizaina asociācijas" pārstāvi Enzo Fornaro, MUSLI muzeju Itālijā, itāļu valodas skolu L'ITALII, Dantes Aligjēri biedrību Latvijā, kā arī mākslinieci Tamāru Čudnovsku. Izstādi papildina svētku tematikai atbilstoši priekšmeti no muzeja "Rīgas Jūgendstila centrs" krājuma.

Muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" izsaka pateicību Itālijas vēstniecībai Rīgā par sadarbību, un aicina visus svinēt svētkus izstādē "Itālijas Ziemassvētki".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.02.2024 - 26.03.2024 Plāno pasākumus Bauskas novadā! Bauskas TIC
Plāno pasākumus Bauskas novadā? Ieskaties - pasākumu vietas, fotogrāfi, transports un vēl! | Skatīt vairāk
Idejas pavasara svētku dāvanām Kolekcija
Pavasara svētki ir īpaši - dan Lieldienas, gan Mātes diena, gan īpašie svētki mums svarīgiem cilvēkiem. Šajā kolekcija idejas dāvanām no kolekcija | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45180511sec.