Dzintaru koncertzālē notiks cikla «Dzimuši Latvijā» koncerts

24. martā plkst. 19.00 atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē uz cikla “Dzimuši Latvijā” koncertu aicina izcilais latviešu diriģents Māris Sirmais kopā ar draugiem – Valsts Akadēmisko kori “Latvija” (VAK), maestro Raimondu Paulu, ērģelnieci Kristīni Adamaiti un pianistu Raimondu Tigulu. Viņu izpildījumā baudīsim latviešu komponistu Pētera Vaska, Ērika Ešenvalda, Riharda Dubras, Raimonda Paula, Jura Vaivoda un Raimonda Tigula kormūzikas pērles.

Māra Sirmā vārds Latvijas kultūras telpā neprasa komentārus – viņu mīl Dziesmu svētku kopkoris un ciena mūzikas profesionāļi. Viņš ir nerimstošs ideju ģenerators, aktīvs jaundarbu rosinātājs. Savam benefices koncertam Māris izvēlējies komponistus, kuri ir ne tikai spilgtas mūzikas personības, bet arīdzan īpaši cilvēki viņa radošajā dzīvē. Sākot ar Pētera Vaska mūzikas starptautiskajiem panākumiem koru konkursos, kopīgo laiku ar Juri Vaivodu studiju gados, kas vēlāk vainagojās brīnišķīgās tautas dziesmu apdarēs korim “Kamēr…”. Raimonda Paula personības zīme, kas turpinās jau kopš zēnu korī pavadītā laika, īpašā muzikālā draudzība ar Raimondu Tigulu, tuvība ar Riharda Dubras daiļradi un nozīmīgais posms, kas pavadīts ar Ērika Ešenvalda kormūzikas pērlēm. Tāds ir autoru kaleidoskops, bez kura Māris Sirmais nevarētu iedomāties savas radošās gaitas.

Rihards Dubra ir viens no ražīgākajiem latviešu vidējās paaudzes komponistiem, kuram latviešu mūzikā ir īpaša vieta – viņa mūzikai piemīt unikāla senatnīguma un smalkas reliģiozitātes elpa, kas uzrunā tieši un nepastarpināti. Pamatā visi darbi – neatkarīgi no piederības vokālai vai instrumentālai mūzikai – ir garīgi. Magnifikātu “My soul doth magnify the Lord” pirmatskaņoja VAK “Latvija” Māra Sirmā vadībā, turklāt šis opuss saņēma arī Lielās Mūzikas balvas nomināciju kategorijā “Gada jaundarbs”.

Juris Vaivods ir daudzpusīgs mūziķis no Latgales – komponists, kordiriģents, prot spēlēt arī akordeonu. Viņa stihija ir teātris, kopš 1997. gada J. Vaivods ir Dailes teātra Mūzikas daļas vadītājs. Rakstījis arī kormūziku, kur lielākā daļa darbu ir tautasdziesmu apdares.

Ērika Ešenvalda radītās mūzikas spārni pašlaik aplido visu pasauli, piedzīvojot atskaņojumus gandrīz katrā kontinentā. Mākslinieks astoņus gadus (2002–2011) kuplināja Valsts Akadēmiskā kora “Latvija tenoru” rindas: ar kori “Latvija” un diriģentu M. Sirmo Ē. Ešenvaldam ir jau ilga sadarbība, kas vainagojusies daudzos pirmatskaņojumos un ierakstos.

Raimonda Tigula mūzikā savdabīgi apvienojusies dvēseliski baltā latviskuma pasaules izjūta un meditatīvi laikmetīgs tvērums. Pastāvīgs Raimonda Tigula skatuves partneris ir hangs, kas mūzikas atskaņojumiem piešķir īpaši pārpasaulīgu noskaņu.

Pētera Vaska radītā mūzikas pasaule ir kā sludinājums, dievkalpojums, gaismas nesēja un mierinājums. Par komponista mūzikas atslēgas intonācijām kļuvušas zīmes no tautas folkloras, korālis, un dabas balsis, kuras sadzirdamas skaņdarbos dažādiem sastāviem.

“Dzimuši Latvijā” ir koncertu cikls, kura ietvaros atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē notiek tādu izcilu Latvijas mākslinieku solokoncerti, kuri savu meistarību un atzinību ir nostiprinājuši ārpus Latvijas robežām.

Vēsturiskā Dzintaru Mazā koncertzāle ar 500 skatītāju vietām pēc vairāku gadu rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem tika atklāta 2015. gada maijā, sniedzot iespēju koncertdarbībai Dzintaros norisināties visa gada garumā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.84754896sec.